Rybářský rozcestník

Dušený kapr na žampionech a hrášku

V mouce s paprikou obalené podkovy z kapra pokapané citronovou šťávou, usmažené dozlatova, poté podušené chvíli v omáčce připravené z výpeku po smažení ryby.

2 náročnost
20 minut
+ doba odpočinutí  
dušenýdušenýdušený
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks podkovy z kapra
  • 250 g žampionů
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžička worchestru
  • 1 dl vody
  • citronová šťáva
  • červená paprika
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy z kapra osolíme, pokapeme citronem, necháme hodinu odpočinout.
    2. Porce ryby osušíme, obalíme v hladké mouce, ve které jsme promíchali lžičku sladké červené papriky.
    3. V pánvi rozehřejeme olej, osmažíme podkovy do zlatova.
    4. Polovinu šťávy po pečení slijeme, přidáme kečup, sladkou chilli omáčku, worchestr, nakrájené žampiony, mražený hrášek, podlijeme vodou, dusíme 5 minut.
    5. K omáčce přidáme podkovy kapra, přiklopíme, dusíme dalších 5 minut, omáčku případně přisolíme.
    6. Podkovy kapra na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovou kaší.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.