Rybářský rozcestník

Receptury z domáci kuchyně – plavaná

Náhodou jsem našel své staré receptury krmení, které jsem s úspěchem používal před tím, než jsem začal závodit a krmení nakupovat. Říkal jsem si, že se i v dnešní době mohou hodit všem, kteří si zajdou na ryby jen tak pro radost a hotové směsi jsou pro ně zbytečným přepychem.

Všechny vnadící směsy by se měly skládat z několika základních složek. Většinu z nich je možné najít doma v kuchyni, vypěstovat nebo najít volně v přírodě.

Základní složky:

  • strouhanka
  • ovesné vločky
  • kukuřičný šrot
  • piškoty

Složky vylepšující pach:

  • anýz
  • vanilka
  • fenykl
  • perník

Složky vylepšující chuť:

  • kakao
  • sušené mléko
  • melasa
  • perník

Olejnatá semena (zlepšují pach, chuť a práci krmení):

  • konopné
  • lněné
  • slunečnicové semeno
  • řepka …..

Pojivé složky:

  • instantní krupicová kaše
  • maizena
  • perník
  • hlína

Udržovací složky (v podstatě se jedná o možnou nástrahu):

  • hnojáčci (sekané žížaly)
  • červi / kukly bílých červů
  • kukuřice
  • kroupy
  • konopné semeno

Na základě znalostí o chování jednotlivých složek si může každý sestavit své krmení. Vyjmenované složky určitě nejsou všechny a na základě vlastního vtipu se dá krmení pozměnit o nezmíněné přísady.

PŘÍKLADY VNADÍCÍCH SMĚSÍ

POVRCHOVÉ

Používají se velice podobné jak pro tekoucí tak pro stojaté vody. Návnada je z jemných málo lepivých složek. Loví se hlavně ouklej nebo perlín případně ostatní ryby aktivní u hladiny

př. 1

prosátá jemná strouhanka 3 díly
prosátý kukuřičný šrot 6 dílů
jemně pomletá olejnatá semena 1 díl

př. 2

piškot vypražený a přesátý 3 díly
kukuřičná mouka 3 díly
strouhanka vypražená prosátá 2,5 dílu
lněné semínko (olejnina) 1 díl – vypražené a jemně pomleté
kakao 0,5 dílu – pozor lepí – malé množství

na vylepšení – kukly mouchy
na zvětšení objemu říční písek do 3 dílů

Všeobecně platí, že čím je krmení jemnější tím je lepší. Pražením se získá lepší chuť, výraznější vůně a snižuje se lepivost dané složky.

.

NA DNO – STOJATÁ VODA

Složky jsou hrubší, ale málo lepivé. Olejnatá semena a strouhanka se může do zlatova upražit (zvýrazní se vůně a sníží lepivost). Na kapra a cejna světlé krmení na drobnou rybu tmavší barva (Na světlém podkladě ztrácí ryba své přirozené ochranné zbarvení, proto se těmto místům drobná ryba vyhýbá, ale větší ryby se nebojí dravců a tak se zde normálně krmí. Do tmavého krmení najede jak malá ryba tak i ta velká.)

př. 1 – kapr + cejn

hrubší strouhanka 4 díly
kukuřičný škot 3 díly
hrubě rozdrcené ovesné vločky 1 díl
slunečnicové semínko (část rozdrcená) 1 díl
po navlhčení – hlína 1 díl

konzervovaná kukuřice 1 díl
vůně ovocná nebo skořicová

př. 2 – plotice + cejnek

hrubší strouhanka 5 dílů
kukuřičný šrot 2 díly
piškoty mleté 1 díl
konopné semeno spařené a mleté 1 díl
hlína před navlhčením 1 díl

červi / kukly 1 díl
vůně vanilka, anýz, fenykl

př. 3 – lín + kapr

hrubší strouhanka 4 díly
mleté ovesné vločky 3 díly
kukuřičný šrot 1 díl
sezamové semínko mleté 1 díl
hlína 1 díl

hnojáčci nebo sekané žížaly 1 díl
vůně ovocná

př. 4

mleté piškoty 3 díly
mleté ovesné vločky 3 díly
kukuřičný šrot 3 díly
hlína 1díl

dochucení a udržovací složka podle převládajících druhů ryb

př. 5

strouhanka hrubší 4 díly
mleté piškoty 2díly
mleté ovesné vločky 2 díly
olejnatá semena 1 díl
hlína 1 díl

dochucení a udržovací složka podle převládajících druhů ryb

– paření konopí = pomletá semena se přelijí vařící vodou a tímto roztokem se krmení rozmíchá
– pokud se krmí na větší vzdálenost slepí se krmící směs instantní krupicovou kaší

.

NA DNO – TEKOUCÍ VODA

Složky podobné hrubosti jako na stojatých vodách, ale lepivé. Barva krmení opět stejně ovlivňuje velikost lovených ryb (světlé – kapr, cejn / tmavší – cejnek, plotice ,ale i kapr, cejn). Krmení se spojuje: perníkem, maizenou, hlínou. Omezuje se množství olejnatých semen.

př. 1 – cejn + kapr

strouhanka (housková) 4 díly
spařený kukuřičný šrot 2 díly
mletý perník 1 díl
hlína 3 díly

hnojáčci nebo sekané žížaly 0,5 dílu
kukuřice konzervovaná 0,5 dílu

př. 2 – cejn + kapr

strouhanka (housková) 3 díly
mleté ovesné vločky 2 díly
spařený kukuřičný šrot 2 díly
melasa 1 díl
hlína 3 díly

kukuřice konzervovaná 1 díl

př. 3 – plotice + cejnek

strouhanka (housková) 3 díly
spařený kukuřičný šrot 2 díly
drcené konopí 1 díl
maizena 1 díl
vanilková nebo fenyklová vůně 0,5 dílu
hlína 2 díly

červi / kukly 1 díl

př. 4 – podoustev + cejnek

mleté ovesné vločky 3 díly
strouhanka 2 díly
spařený kukuřičný šrot 1 díl
mletý perník 1 díl
hlína 3 díly

červi / kukly 1 díl

př. 5 – cejn + cejnek

strouhanka (housková) 3 díly
spařený šrot 2 díly
perník mletý 1 díl
melasa 1 díl
hlína 3 díly

hnojáčci 1 díl

Šrot se spaří stejně jako konopí, pro lepší lepivost a zpomalení práce krmiva. Při rychlém proudu (př. zvýšená hladina po deštích, .. ) se zvýší podíl hlíny o 1 až 2 díly. Při velmi rychlém proudu se namísto jedné použijí dvě maizeny a přidá se 1 díl jemného štěrku.

.

POSILOVAČE

Jedná se o látky, které dávají krmné směsi výraznou vůni a chuť, často se zaměřují na určitý druh ryby. Nejčastěji se přidávají při míchání, ale mohou se přidávat i v průběhu lovu, to však vyžaduje cvik a cit na množství, protože méně někdy znamená více; v každém případě to stojí za vyzkoušení. Dají se zakoupit hotové od renomovaných firem, ale najdou se i v kuchyni:

  • PLOTICE: vanilka, fenykl, anýz
  • CEJN: skořice, vanilka
  • KAPR: ovocné
  • LÍN, TLOUŠŤ: ovocné

 

DOPORUČENÉ MNOŽSTVÍ NÁVNADY

Pro lov který bude trvat asi 3 hodiny:

  • povrchová návnada 1 – 3 litry
  • na dno pro stojaté vody 3 – 6 litrů
  • na dno pro pomalu tekoucí vody 4 – 8 litrů
  • na dno pro rychle tekoucí vody 6 – 10 litrů

Toto množství je pouze orientační musí se přihlédnout k velikosti toku, hloubce a dovednosti přesně nakrmit. Je uvedeno v suchém stavu, při vlhčení se zvedne objem až o 40%.
Těsně před započetím lovu na stojatých vodách se nahází polovina krmení na plánované místo lovu v koulích velikosti pomeranče. Na tekoucích vodách se nahází třetina krmiva. Návnadou která zbyla se v průběhu lovu dokrmuje kuličkami velikosti mandarinky. Pokud ryby berou dokrmuje se často i každé nahození, ale pokud berou hůře dokrmuje se v delších intervalech třeba každých 15 minut. Každopádně by se mělo dokrmovat pravidelně.

Zdroj: www.mivardi.cz/clanky/plavana/krmeni

Autor článku na stránkách Mivardi není uveden!

Nejčtenější články

Zajištění háčku PVA pěnou

Při chytání ryb se nám občas stane, že háček se při náhozu zamotá do montáže nebo kmenové šňůry, případně se nám ve vodě zahákne o nějakou rostlinu. Tomu lze předejít například šikovným napíchnutím PVA pěny na hrot háčku.

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím