Rybářský rozcestník

Základní složky krmení

Dobrá volba jednotlivých složek krmení je základním předpokladem jeho požadované struktury, lepivosti, barvy a především lákavosti pro zvolený druh ryb. I když se v současné době krmiva kupují připravená, je možné jejich atraktivnost zvýšit upravením pro konkrétní situaci. K tomu je potřeba porozumět jednotlivým jeho složkám.

Příprava zakrmovací směsi ...

Krmení se skládá ze čtyř základních částí. Hlavní složka vytváří strukturu a základní objem krmiva. Složka pachová přitahuje zvolený druh ryb na naše loviště. Složka chuťová udržuje ryby na nakrmeném místě. Nezapomínejme na složku zatěžovací, která musí dopravit krmení ke dnu, pokud tam chceme lovit.

Hlavní složkou bývají různé druhy strouhanek, šrotů a mouček. Samotné nejsou pro ryby příliš přitažlivé. Jejich úkolem je zajistit odpovídající strukturu, barvu a lepivost krmení. Tato složka je nosná pro ty ostatní. Volí se podle druhu a velikosti ryb a podle typu vody. Pro ryby drobnější se volí struktura jemnější a tmavší. Pro ryby větší se volí částečky velké a světlé. Na vodách stojatých se používá složka rozpadavá, na vodách tekoucích naopak lepivá. Existuje i řada přísad, které dotvářejí požadované vlastnosti krmiva jako například PV1, která dodává lepivost, barviva pro přibarvení na požadovaný odstín nebo Cocobelge, které snižuje vydatnost (ryba se pomaleji nasytí).

Anglická vločka od Mivardi

Pachová složka je velmi důležitá pro rychlé přilákání konkrétního druhu ryb. Protože každý druh přitahují charakteristické vůně, prodávají se voňavé přísady právě podle druhů ryb. Touto složkou se dá v krmení nejvíce pokazit, proto se s ní musí zacházet opatrně. V době, kdy je voda hodně studená a ryby jsou málo aktivní, stejně jako za letních vysokých teplot, postačí malé množství. Do kupovaných směsí už není třeba tuto složku přidávat. Když jsou ryby hodně aktivní, vyplatí se krmení navonět posilovači a vybrat si přesně ty ryby, které chceme lovit.

Chuťová složka má za úkol přilákané ryby udržet na zakrmeném místě. Jsou to moučky ze sušenek, piškotů, perníku, semínek, arašídů a jiných rybích dobrot. Vybírají se podle druhu ryb, které chceme chytat, protože každému chutná trochu něco jiného. Touto složkou se mnoho pokazit nedá. Opatrně je potřeba postupovat na revírech s malým výskytem ryb, aby se ty přilákané nepřesytily. Některé složky také mění lepivost, strukturu a barvu krmení, proto musí být v rovnováze s hlavní složkou.

Zakromovací směs … modří červíci na háčku

Kupované směsi mívají vhodně zastoupeny jednotlivé složky krmení podle zvoleného druhu ryb nebo pro zvolenou vodu. Rybáři si proto v této době krmení častěji kupují než sami připravují. V některých situacích je potřeba koupené krmení doladit. Toho jsou si výrobci také vědomi a prodávají řady komponent a posilovačů. Kupovanému krmení však vždy něco chybí.

V prodávaném krmení není obsažena zatěžkávací složka. Tou je nejčastěji hlína nebo v extrémních případech kamínky. Hlínu si můžete obstarat přímo na břehu, ale je potřeba jejímu výběru věnovat stejnou pozornost jako ostatním složkám. Hlíny mají různou lepivost, hmotnost, barvu a strukturu, proto mohou práci celého krmení pěkně pokazit. Z tohoto důvodu se také hlíny prodávají. Na tekoucích vodách se používají hlíny těžké a hodně lepivé. Mohou tvořit až polovinu objemu krmení. Na vodách stojatých se volí hlíny málo lepivé a lehčí, v krmení tvoří jenom malou část. Jako výjimku zmíním povrchová krmiva pro lov ouklejí, kde se hlína nepoužívá.

Krmení od Mivardi

Zdroj: www.mivardi.cz

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím