Rybářský rozcestník

Okouni na Ebru

Těchto pár řádků bych chtěl věnovat urputnému bojovníkovi a pruhovanému krasavci okounu říčnímu. Tento fešák za poslední 4 roky na přehradě Meqinenza na řece Ebro tak zdomácněl, že je to až neuvěřitelné, v jakých hojných počtech se na této vodě vyskytuje. Není výjimkou, že na jednom místě ulovíte i desítky kusů nad třicet centimetrů. Častým úlovkem jsou i jedinci přesahující hranici čtyřiceti centimetrů.

Okouni na Ebru

V minulých letech se okouni na přehradě vyskytovali převážně v dolní části přehrady, v okolí hradu, o všem za poslední dva roky nám hejna těchto fešáků vytahují proti proudu stále výše. Dnes je ulovení většího počtu těchto fešáků u městečka Caspe denní rutinou. Nejlepší nástrahou po celou sezónu jsou malé pilkyny o váze 15 až 20 gramů. Klasická gumová kopýtka s hlavičkami 10 až 15 gramů fungují také dobře, ale je potřeba trefit barvu. V loňské sezóně se nejvíce osvědčily barvy zelená a stříbrná.  Já osobně mám velmi rád lov z lodě na smáčky s třígramovou hlavičkou a jemným proutkem kolem pěti gramů. Vlasec používám o průměru 0,16 mm. Rány do smáčků jsou neuvěřitelné.  Když pak táhnete v čisté vodě vybarveného a řádně naježeného okouna k lodi a za ním tancuje dalších někdy i deset kousků trofejních velikostí, věřte, že je to neuvěřitelný zážitek. Rotačky jsou další nástrahou, kterou využíváme, ale převážně ze břehu, za větrného počasí kdy se nám nechce na loď. Vždy necháme rotajdu dopadnout až na dno a teprve poté začínáme točit kličkou.

Okouni na Ebru - Pavel s úlovky!

Okouni na Ebru – Pavel s úlovky!

Někdy pomáhá i přerušované vedení nástrahy. Woblery využíváme pouze při lovu na trolling. Popojíždíme podél skal, a když na hejno narazíme a první ogoš se nám zavěsí, pak po zastavení lodi lovné místo několikrát proházíme. V loňské sezóně, ač je to neuvěřitelné, nám okouni brali nejlépe v teplých měsících od června do srpna. Ani podzim nebyl špatný, ale prázdniny vévodily. Co napsat závěrem? Pro ty z vás, kteří uvažují nad tím, že danou lokalitu někdy navštíví. Vřele doporučuji se zaměřit ne jen na lov sumců, kaprů a candátů, ale vyrazte i na pruhované krasavce a užijete si tak parádní rybačku. Za sumci.com Straka Pavel (Strakoš)

Okouni na Ebru, berou!

Okouni na Ebru, berou!

Zdroj: www.sumci.com

Poznámka redakce

Již několik let se Pavel Straka, majitel www.sumci.com, zabývá rybolovem trofejních ryb na řece Rio Ebro ve Španělsku. Kemp, který zprostředkovává, se nachází přímo na břehu horní přehrady Mequinenza, nedaleko města Caspe, na poloostrově Playas de Chacón (pláž Chacónu). Rio Ebro je rájem sumců, candátů a kaprů . Sumci se zde vyskytují v neuvěřitelném množství.

Proto doporučujeme se za Pavlem vydat a chytnout si svůj životní úlovek!

Kontakt: Pavel Straka, tel: +420 608 141 948, e-mail: rybolov(@)sumci.com

Ebro - kemp Sumci.com

Ebro – kemp Sumci.com

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím