Rybářský rozcestník

Vranka obecná (Cottus gobio)

Rozšířená po celém území hlavně v pstruhových vodách. Je bez hospodářského významu. Je indikátorem čistých vod, potravou pro pstruhy. Je to celoročně chráněný druh ryby, uvedená v kategorii ohrožený druh.

doba hájení Celoročně hájená rybka!
zákonná míra Není stanovena
VrankaVranka

Název latinsky

Cottus gobio

Jiný název

Bullhead, Westgroppe, Hlaváč bieloplutvý, Common sculpin, Chabot de riviére, Weissflossige koppe, Podkamenščik

Rozpoznávací znaky

Vranka obecná má vzhledem ke svému tělu velkou hlavu, z vrchu zploštělou, očima umístěnýma v horní části. Má velmi široká, ozubená ústa s velkými pysky. Má dvě hřbetní ploutve, oddělené, první, blíže k hlavě má menší základnu, druhá, ji má delší, podobně dlouhou, jako řitní ploutev umístěnou ve spodní části těla. Ocas je mírně vypouklý. Prsní ploutve jsou pak vějířovité, umístěné ve stejné boční linii jako podstatně menší ploutvičky břišní, z boku to vypadá, že jsou nad sebou. Na rozdíl od jiných rybek, u vranek plynový měchýř chybí. Má hnědé až šedé tělo s nepravidelným mramorováním a čtyřmi méně výraznými pruhy napříč těla. Vranka své zabarvení umí změnit, podle zbarvení dna! Od vranky pruhované se rozpozná díky šedavým skvrnám na břišních ploutvích, které však nikdy nevytváří příčné pruhy, jako u vranky pruhované. Podobné jsou taky hlavačky a hlaváči, ti ale mají prsní ploutve srostlé s břišními, které tvoří velké oválné terče. Hlavačka má pak i vzrostlé nosní rourky ) výčnělky, které ji trčí z nosu.

Výskyt

Vranka obecná žije v čistých horských a podhorských potocích, především pak v mělčích vodách, s kamenitým a hodně členitým dnem. Je méně háklivá na úbytek kyslíku ve vodě, jako její sestřička vranka pruhoploutvá.

Obecně

Přes den vranka obecná ukrývá pod kameny, navečer a v noci je aktivní a vydává se na lov. Jelikož nemá plynový měchýř, je velmi špatná plavec a spíše než plaváním se pohybuje přískoky, proto také loví jen v nejbližším okolí svého útočiště. Živí se například larvami chroustíků, pošvatek, pakomárů, jepic, také blešivci.

Dorůstá do délky  10 cm, vzácně až do 18 cm, žije asi 10 let.

Vytírá se od března do dubna, snůšku pak opatruje a hlídá mlíčňák.

Příprava vranky obecné v kuchyni:

Maso má prý chutné, po uvaření načervenalé. Vzhledem k tomu, že je dnes v Česku celoročně chráněná a ani v obchodech se s jejím masem nesetkáme, nemá smysl se zabývat jejím upotřebením v kuchyni.

Způsob lovu

Nesmí se lovit, protože je celoročně chráněná zákonem, náhodně by mohla zabrat na malou živočišnou návnadu nabídnutou těsně nade dnem.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím