Rybářský rozcestník

Nahazování pomocí pomocného prutu

Všude tam, kde se na revírech nesmí zavážet nástraha lodí, můžeme dostat například nástražní rybku dále od břehu pomocí druhého prutu a vlasce na něm přidělaném na dalším navijáku s odklopenou cívkou … takto si můžeme, na vzdálenější lovné místo, zatáhnout například tyčovou bójku nebo podvodní splávek i s živou nástrahou…

  • hlavní prut na chytání s navijákem a kmenovou šňůrou
  • pomocný prut (stačí poslední část prutu s navijákem), starší naviják, jemnější vlasec
  • olovo, raději placaté a těžší, musí se udržet na místě při mírném tahu obou šňůr, stoper na zajištění olova, karabinka
  • 2 x stojan, nebo jeden stojan a kamarád na břehu :), plovoucí montáž (podvodní splávek, kačena, tyčová bójka …)

Nachystáme si dva pruty, ten, co použijeme na chytání a pak pomocný. Jako pomocný prut stačí dolní část prutu s jedním okem a starším, ale funkčním navijákem, raději s větší cívkou a jemnějším vlascem, stačí síla vlasce 0,20 až 0,25 mm. Na prut, co chceme chytat, pak přiděláme závaží-olovo s očkem a karabinou, do karabiny připneme smyčku vlasce, pomocný prut umístíme do stojanu a odklopíme cívku.

Nahazování pomocí pomocného prutu - obrázek 1

Prutem na chytání nahodíme na lovné místo. Prut dáme do stojanu, také u něj odklopíme cívku, nebo ji hodně povolíme a pomocným prutem po zaklopení navijáku začneme pomalu, opatrně přitahovat vlasec i s kmenovou šňůrou, která se začne odmotávat z navijáku ve stojanu.

obrazek-pomocny-prut2

Až přitáhneme kmenovou šňůru druhého prutu, vyvlékneme z karabinky očko pomocného vlasce a na kmenový vlasce prutu na chytání připneme montáž s podvodním splávkem, nebo tyčovou bójku, případně jinou montáž, co plave.

obrazek-pomocny-prut3-2

Navijákem na hlavním prutu začneme pomalu a opatrně stahovat vlasec tak dlouho, až se karabinka zarazí o očko olova na dně.

obrazek-pomocny-prut4

Máme nastraženo a můžeme začít chytat.

Pár poznámek k metodě:

  • olovo musí být dostatečně velké, aby se udrželo na místě při přetahování kmenové šňůry
  • je lepší, pokud pomocný prut drží další rybář a kontroluje celý průběh akce, ale není to nutné
  • metoda je velmi šetrná hlavně k případným nastraženým rybám
  • i když to celé zní složitě, vyzkoušejte si tuto vychytávku, zjistíte, že nahodit pomocí pomocného prutu je vlastně dost snadné!
Vlevo sumcový prut s podvodním spolávkem, vpravo pomocný prut s vlascem určený k vytažení kmenové šňůry sumcového prutu.

Vlevo sumcový prut s podvodním splávkem, vpravo pomocný prut s vlascem určený k vytažení kmenové šňůry sumcového prutu.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.