Rybářský rozcestník

Vratič obecný – Tanacetum vulgare

Vytrvalá až 120 cm vysoká, silně aromatická bylina z čeledi hvězdicovitých – Astaraceae. Z vratičem se můžeme setkat jak na travnatých stanovištích, rumištích, křovinách, podél cest, osídluje také úživné půdy kolem vody atd.

vratičvratičvratič

Název latinsky

Tanacetum vulgare

Jiný název

Kopretina vratič

Rozpoznávací znaky

Stonek přímý s hranatou lodyhou. Listy silně aromatické, střídavé, přisedlé 2x peřenosečné až peřenolaločnaté s 5 až 12 jařmy kopinatých, zastřihovaně pilovitých úkrojků. Květenství je uspořádáno v koncovou chocholatou latu, tvořenou z drobných žlutých úborů kolem 8 mm, úbor je podepřen zákrovem. Plodem je vejčitá dvojnažka, doba květu červenec až říjen.

Výskyt

Z vratičem se můžeme setkat jak na travnatých stanovištích, rumištích, křovinách, podél cest, úživné půdy kolem vody atd. U některých řek i rybníků se vyskytuje na březích hojně.

Obecně

Rostlina je jedovatá, zároveň léčivá. Předmětem sběru je nať, která se však nikdy nepodává ve formě čaje nebo prášku. Často se nať přidávala do koupele rukou, nohou, má silné antirevmatické účinky. Rostlina odpuzuje hmyz, především moly a komáry. Dříve se svazky vratiče věšely do chlévů, stájí, aby hmyz neobtěžoval domácí dobytek a koně. Jako odpuzovač hmyzu mohou, v dnešní době, použít i rybáři, pověšením svazku vratiče na místě, kde lovíme nebo do bivaku.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….