Rybářský rozcestník

Reakce člena ČRS Dušana Hýbnera na aktuální dění

Přátelé, kolegové, rybáři, každý den dostávám desítky zpráv s dotazy, proč už nereaguji na současné dění kolem výjimek z denní doby lovu, proč nekomentuji videa JV, jak to se mnou vlastně je a na čí straně stojím. Několikrát za den nabíjím telefon, který stále zvoní a dokola se probírá to samé.

Svůj postoj k výjimkám jsem už několikrát sdělil a nehodlám na něm nic měnit. Stojím plně za návrhem, který jsem za hospodářský odbor podal Radě ČRS, která ho schválila a podstoupila MZe. Víme, co děláme a proč! Důkazem je i čtvrteční podpora našeho návrhu MRS, z čehož mám obrovskou radost. Co všechno se skrývá v krocích JV ukáže až čas, nechci a nebudu tu teď spekulovat.

Chci, aby bylo všem jasné, že v současné době nebudu bojovat za více hodin strávených u vody, než jak to navrhuje svaz. V době, kdy si lovící mohou ponechat stovky kilogramů ryb za minimální prostředky, v době, kdy nechráníme dravé ryby, které nám mizí z našich revírů už teď doslova před očima, navíc v době, kdy nemáme dostatečně propracovanou a zajištěnou ostrahu revírů a kárné řízení, to prostě nepřipadá v úvahu. Až tohle vše zrealizujeme a bude fungovat, můžeme se k tématu vrátit.

Na MZe leží v současné době tři návrhy na novelizaci vyhlášky zákona o rybářství v změně denní doby lovu.

Z tohoto důvodu považuji za naprosto zbytečné denně komentovat a sledovat stále stejně zaměřená videa, bez nápadu a myšlenky na facebookovém profilu JV, navíc, když víme, že jich bude ještě hodně, ale nic nového nepřinesou. Je ještě spousta lidí, která se k tomu nevyjádřila. Až dojdou rybáři, přijdou určitě na řadu pekaři a uzenáři, zahrádkáři a včelaři a bůhví kdo ještě. Je to nekonečný seriál, u kterého není třeba marnit čas.

Našimi komenty jen tato videa šíříme a v podstatě se necháváme rozeštvat na milovníky JV a jeho filmotéky a na jeho odpůrce. A o to tady i zčásti běží. Mě sice může mrzet, jak někteří rychle zapomínají na svazovou práci, která se tu, i přes zřejmé problémy, vykonala a vykonává a já se ptám, kde by bylo dnes rybářství bez svazu? Odpověď si každý hledejte sám, kdo věří na rychlá a bezpracná řešení a na to, že se všechno dá koupit a uplatit, toho je mi lidsky líto.

U nás, ve Středočeském územním svazu, mluvím o tom, a všichni kdo mě znají, to ví, že jedině jednotní jsme silní. Proto pro mě jsou středočeští rybáři a rybářky jedna velká rodina, v které je tisíc různých názorů, můžeme se pohádat, ale finále je jasné: jsou to naše revíry, naše ryby, naše pravidla a naše práce. Nikdo jiný ji za nás neudělá, a když tohle vše do sebe zapadne, pak máme tu vzácnou chvíli, že si v klidu sedneme k vodě a ona nám to vrátí. To je moje filozofie, takhle na to koukám já. Že bych lítal s kamerou po březích a vyráběl videa, to k ničemu nevede. Za poslední tři dny jsme provedli výrazné zarybnění našich revírů, v podstatě jsme kolem toho běhali od rána do večera… a kolik toho mezitím nasadili rybářští herci? Tak tohle je moje odpověď.

Vyčkejme tedy kroků MZe, buďme obezřetní a sledujme dění kolem nás a nenechme se otrávit. Ujišťuji Vás, že až budu mít důvod cokoli nového a smysluplného říci, udělám to, upřímně a nahlas, jak je mi vlastní.

S úctou
Dušan Hýbner, člen ČRS

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….