Rybářský rozcestník

Jehlový uzel

Tento uzel využijí především muškaři. Používá se totiž ke spojení muškařské šňůry s muškařským nástavcem. Nahrazuje rychlospojku. Jde o pevný spoj, který nikdy nepovolí. Lze ho ale použít všude tam, kde je potřeba spojit dva různé materiály o různých průměrech. K jeho uvázání je potřeba také dvousložkové lepidlo, které odolává vodě!

Na uvázání tohoto uzlu potřebujeme jehlu a také lepidlo odolné vodě. Jehlu musíme pod mírným úhlem vpíchnout do konce muškařské šňůry tak, aby bokem šňůry hrot jehly vylezl ven …

… do ucha jehly strčíme konec muškařského nástavce a jehlu protáhneme šňůrou, viz obrázek …

… jehlu přiložíme ke šňůře a začneme postupně omotávat šňůru i s jehlou ve směru konce muškařské šňůry, jednotlivé oviny skládáme pěkně vedle sebe, moc je ale nedotahujeme, jen tak akorát, aby držely, omotáme tak 6 až 7 ovinů …

… konec vlasce protáhne ouškem jehly a samotnou jehlu pak celou prostrčíme pod oviny …

… navlhčený uzel pevně dotáhneme (někdo lepidlo používá ještě před dotažením uzlu, pak ho nevlhčí) …

… přebytečný konec vlasce ustřihneme, uzel nakonec zakápneme vodovzdorným dvousložkovým lepidlem nebo kvalitním sekundovým lepidlem, necháme zaschnout.

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….