Rybářský rozcestník

Zarážkový uzel posuvný (vázání přímo na kmenovém vlasci)

Tento uzel dokážeme rychle uvázat přímo na kmenovém vlasci na prutu. Slouží nejčastěji k vymezení chodu anglického (klouzavého) splávku či kačenky při chytání na plavanou, kdy je potřeba nastavit potřebnou hloubku pomocí nějaké zarážky. Bavlnkový uzel skvěle prochází očky prutu a přitom netvoří na cívce navijáku žádný větší hrbol.

Vhodně silnou bavlnku (na obrázku červená barva) přiložím rovnoběžně ke kmenovému vlasci (na obrázku zelená barva) a vytvořím kolem něj větší očko …

… kolem kmenového vlasce nebo šňůry uděláme pět nebo šest ovinů a konec bavlnky pak protáhneme počátečním očkem …

… oba konce bavlnky opatrně zatáhneme (uzlík nesmí být ani moc volný a ani moc utažený, aby se s ním dalo po vlasci akčně posouvat), oviny se musí dobře poskládat pěkně vedle sebe …

… zastřihneme volné konce.

Uložit

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….