Rybářský rozcestník

V pálavském podzemí žije půlmetrová žížala, pozná se podle trusu

Na vlastní oči toho tvora zahlédl jen málokdo. Přitom není žádný drobeček. Nejdelší žížala žijící na českém území – Allolobophora hrabei – může délkou přesáhnout i půl metru. Daří se jí hlavně na Břeclavsku.

Objevil ji profesor Sergej Hrabě, který vyučoval zoologii na Masarykově univerzitě v Brně. Bylo to v roce 1929 po dešti na polní cestě u Vranovic. Živočicha neznal, a tak jej předal specialistovi na žížaly – ruskému emigrantovi Lvu Černosvitovovi, který jej o šest let později popsal jako nový žížalí druh. Žijí nehluboko pod úrovní terénu, zahlédnout je ale patří k velikým vzácnostem, neboť takzvaných „žížalích dnů“, kdy zvířata vylézají sama na světlo, aby vyhledala své pohlavní partnery, je během roku jen pár.

Více se dozvíte po kliknutí na okno Facebooku!

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….