Rybářský rozcestník

Stairs2Hell 2017

Kde? Novomlýnská nádrž (Dyje 5). Kdy? Od 19.8 do 26.8. 2017. Počet týmů: 100, délka závodu: 114 hodin. Jde o novinku mezi závody pro kapraře.

19. srpna 2017

10:00 – začátek registrace

15:00 – začátek kontroly lodí (boat check)

18:00 – konec kontroly lodí (boat check)1

18:00 – konec registrace

 

20. srpna 2017

09:00 – začátek 2. kola registrace

12:00 – konec 2. kola registrace

12:00 – začátek kontroly lodí II (boat check II)

14:00 – konec kontroly lodí II (boat check II)

15:00 – oficiální fotografování týmů16:00 – zahajovací ceremoniál, losování

19:00 – začátek slavnostní párty

 

21. srpna 2017

06:00 – příprava k odjezdu (rovnání do kolon)

07:00 – odjezd první kolony na vylosovaná místa

09:00 – 13:00 – kontrola lodí a povinného vybavení

14:00 – začátek závodu

 

26. srpna 2017

08:00 – konec závodu

10:00 – rovnání do kolon na jednotlivých parkovištích

10:30 – odjezd kolon do svých sektorů

12:00 – 14:00 – odhlášení ze závodu

16:00 – slavnostní vyhlášení konečných výsledků

17:00 – začátek koncertu na oslavu vítězů

 

Více: www.stairs2hell.cz

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.