Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na email: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Ve věku 92 let zemřel p. Karel Dobrý, který byl od roku 1973 členem MO Poděbrady a byl držitelem bronzového a stříbrného odznaku. Po dlouhou dobu vykonával v místní organizaci funkci pokladníka. Čest jeho památce….
Včera proběhl největší jarní výlov na rybochovném zařízení Severočeského ÚS. Přes zimu jsme u této nádrže vybudovali zcela nové loviště pod hrází, to výlov značně urychlilo a snižilo také jeho náročnost, což je i pro ryby velice pozitivní (mnohem rychleji …
Tady je report z poslední krátké vycházky. Na chytání jsem měl jen dvě hodinky ráno před prací. Když ryby spolupracují, tak se dá s feederem dobře pobavit i za takovou krátkou chvíli. Při těchto kratších vycházkách je potřeba chytat co …
Keďže k 15. máju sa otvárajú niektoré naše zväzovky naplánovali sme s Mirom víkendovku na jednu z nich. Okolnosti to nakoniec zariadili tak, že sme každý skončili na inom jazere. Síce sme moc nadšený zo začiatku neboli, ale čo už, asi to tak …
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.