Rybářský rozcestník

Vlasce na feeder

Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Vlasce na feeder

Štítky:

V tomto článku si povíme, jaký vlasec použít při lovu na feeder. Feeder je charakteristický použití jemných koncových sestav. Proto se při výběru vlasců pohybujeme v nižších průměrech, než u klasické položené. Začneme tím, jaké vlastnosti by feederový vlasec měl mít.

Dobrá potápivost

Vlasec by se měl po náhozu rychle potopit. Pokud by plaval na hladině, obtížněji by se nám vypínal a byla by horší signalizace záběrů.

Nízká průtažnost

Každý vlasec má určitou míru průtažnosti. Na čím větší vzdálenost lovíme, tím více se průtažnost vlasce projeví. Vlasce s větší průtažností zhoršují viditelnost záběrů. Proto se při lovu na feeder uplatní vlasce s co nejnižší průtažností. Potřebujeme, aby se každý pohyb ryby přenesl co nejviditelněji na špičku. U feederu naštěstí většinou nehrozí, že by průtažnost vlasce potáhnutí ryby zcela vstřebala. Špička se vždy alespoň trochu zachvěje. Čím je ale vlasec průtažnější, tím jsou záběry méně zřetelné.

Vysoká odolnost

Možná si řeknete, že každý vlasec na ryby by snad měl být odolný. Ale u feederu klademe na odolnost mnohem větší důraz. Je to kvůli kombinaci nízkých průměrů vlasce a těžkých krmítek. Tenký vlasec musí běžně ustát odhoz krmítka se zátěží 20-50g a vahou krmení navíc.

Nízká paměť

Dobrý feederový vlasec by měl mít téměř nulovou paměť. To znamená, že pokud se například vlasec zamotá okolo špičky, měl by po rozmotání zůstat rovný bez náznaku poškození a ohybů v místě omotání.

Průměry a nosnosti vlasců

Jak už bylo řečeno, na feeder se používají slabé průměry vlasců. Běžně se pohybujeme v průměrech od 0,14 do 0,25 mm. Průměr a nosnost vlasce přizpůsobujeme cílové rybě a revíru. Čím nižší průměr vlasce zvolíme, tím je celá sestava jemnější a pro ryby méně nápadná.

Vlasec však musí mít dostatečnou nosnost, abyste bezpečně zdolali větší rybu. Nosnost vlasce se udává nejčastěji v kilogramech, případně v librách. Pro zjednodušení můžete počítat libru jako půl kilogramu. Nosnost vlasce neznamená, že na něj nevytáhnete větší rybu, než je uvedená nosnost. Na vlasec s nosností 3 kg bez problému vytáhnete i mnohem těžší rybu.

Na řeky a revíry plné vázek se používají silnější průměry vlasců. Na stojaté vody bez vázek stačí nižší průměry. Pokud se vypravíte primárně na bílou rybu stačí vám průměr vlasce do 0,18 mm. Na kapry, líny, amury je lepší vlasec v rozmezí 0,18-0,22 mm. Při volbě průměru vlasce je potřeba myslet také na to, že návazec by měl být vždycky o něco tenčí, než hlavní kmenový vlasec.

Závěr

Mnozí výrobci dnes dělají vlasce speciálně určené pro feederový rybolov a také je tak označují. To trochu usnadňuje výběr. Vlasce označené jako feederové by totiž měly mít všechny požadované vlastnosti. Při výběru doporučuji vyvarovat se velmi levným vlascům a vlascům s podezřele vysokou nosností.

 

Příspěvek Vlasce na feeder pochází z NaFeeder.cz

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?