Rybářský rozcestník

Poslední kapr sezóny 2015

11.4.2016
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!

Štítky:

Uplynulý podzim jsem měl naplánováno několik výprav. Bohužel jak už to bývá, ne vždy se podaří uskutečnit vše tak, jak si předem plánujeme. Doma však stále čekaly nové Soniky SK3XTR na svůj první test a tak jsem na konci října vyrazil, po odřeknutí zahraniční výpravy, na 48hodin k jezeru, ke kterému to mám nejblíž. 

00932-velka-01

00932-velka-02

Blížil se státní svátek a u vody se očekával stav obležení. Už dopředu jsem měl jasno, kde budu lovit a jen jsem tajně doufal, že místo bude volné. Své naděje jsem vkládal do počasí, které bylo ryze podzimní – zataženo, déšť, chladno a větrno. Po příjezdu k vodě zjišťuji, že oblíbený úsek je naštěstí volný. Zabírám tedy místo, stavím bivak a schovávám se před deštěm. Odpoledne déšť ustává a já chystám první dávku krmení z kukuřice, Method mixu Red Spice a Ready boilie Devil Krill. Krmím plošně jen několik raket na hloubku kolem 5ti metrů a na místo nahazuji oba pruty. Na jednom mám panáčka z dumblesky Devill Krill aCork Pop Up Devil Krill a na druhém 18mm Ready boilie Devill Krill s 14mm Pop Up Extasy. Na obou prutech nic složitého nevymýšlím a volím svou oblíbenou sestavu pro nahazování – Blowback rig navázaný z 15lb fluorocarbonu Clearwater, zakončený háčkem Continental Snag Hook vel. 6 s malým rovnátkem.

00932-mala1-03
00932-mala2-04

Po odpolední rozhovoru s nejblíže sedícím kaprařem zjišťuji, že aktivita ryb je téměř nulová. Vynechávám tedy večerní krmení a čekám, jestli se mi povede udělat nějaký záběr. Během večera a následujícího rána záběr nepřichází. Druhý den se mění počasí, vyjasňuje se a otepluje. Mám před sebou ještě 24hod lovu a rozhoduji se zvýšit dávku krmení, tohle musí ryby rozhýbat. Během následující hodiny zakrmuji plochu přede mnou přibližně 10ti kg krmení. Přehazuji oba pruty s odmočenými nástrahami z předešlého dne a čekám, co se bude dít. Během pozdního odpoledne sedím u prutů, pozoruji klidnou hladinu, když najednou přichází prudký záběr na prut s dumbelskou. Kapra po chvíli úspěšně zdolávám a pořizuji několik fotografií svého prvního lysce z téhle vody v uplynulé sezóně. Prut nahazuji na stejné místo, přičemž opět neměním nástrahu. Po setmění přichází na stejný prut další prudký záběr, kdy však o rybu vlastní nemotorností při oblíkání prsaček přicházím.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do konce mé mini výpravy už další záběr nepřichází. Nyní už vím, že tohle byl poslední kapr mé loňské sezóny. Na závěr bych chtěl vyzdvihnout perfektní akci prutů Sonik SK3XTR, konkrétně ve verzi 12ft a 3.25lb (50mm), které jsem si pořídil. Rád chytám s těžšími olovy a potřebuji své nástrahy nahazovat za hranici 120m, což se mi s těmito pruty při použití helikoptérové montáže a olovem 120g  pohodlně dařilo. Zároveň jsou však tyhle pruty dostatečně měkké pro lov na krátké vzdálenosti a při souboji s rybou cítíte každý její sebemenší výpad. Jsem si jistý, že kdo si tyhle pruty pořídí, bude s nimi maximálně spokojený.

00932-velka-07

00932-velka-06

 

Přeji všem hodně štěstí v nové sezóně!

Za Nikl Team

Honza Kořenek

Příspěvek Poslední kapr sezóny 2015 pochází z book Fishing

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?