Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na email: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Včera jsme zakončili oceňování Nejlepších kroužků SÚS a jejich vedoucích. S předsedou územního svazu naše cesta vedla do Rožmitálu pod Třemšínem za dětmi z rybářského kroužku a jejich vedoucím Alešem Haluskou…
S lítostí Vám oznamujeme smutnou zprávu, že nás dne 17. října 2023 ve věku 84 let navždy opustila dlouholetá bývalá zaměstnankyně Západočeského územního svazu paní Jiřina Cajthamlová….
Ahoj, po vydařené výpravě, kde se mi povedlo zdolat pár amurů, jsem šel zase o dům dál a vyzkoušel opět pro mě neznámou vodu, tentokrát plnou rákosí. Vydal jsem se k vodě na víkend, věděl jsem, že v té vodě bude spousta vázek …
Po delší odmlce se znovu přihlásil známý rybář z Labe Bohumil Kuna. Bohumil Kuna se vydal na dravce s woblerem. A zadařilo se mu! Chytil štiku a sumce….
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.