Rybářský rozcestník

MK 11/2016

25.10.2016 •
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
MK 11/2016

Štítky:

Vážení čtenáři,

ve chvíli, kdy píši tyto řádky, se ke mně akorát dostala informace o ulovení rekordního kapra z českých svazovek. Celých 29,5kg! To je jistě fantastická cifra a je jen otázkou času, kdy se hmotnost lovených kaprů, přehoupne přes magických 30kg. Hranice, která na svazových vodách stále odolává. Píši na svazových vodách, neboť byla na českém území hmotnost 30kg minimálně ve dvou případech prolomena, ovšem jednalo se o soukromé revíry. Jedna ze zmíněných ryb, již nežije a váže se k ní poměrně známý příběh – kdo z kaprařů, by někdy neslyšel o mohutném lyscovi se jménem Maty. Nechme však staré povídačky spát a podívejme se na aktuální úlovek.

Ryba byla na hojně prochytávané svazovce údajně naposledy chycena před 6 lety na hmotnosti 22kg. Dlouhých 6 let se mohutnému šupináči podařilo vyhýbat jak nástrahám rybářů, tak jiným nebezpečích, která nejen podvodní svět skrývá. To je podle mého mínění úctyhodný počin. Samozřejmě je možné, že uloven byl, jen se nedostal vůbec na veřejnost. Občas máme tendenci, brát jako samozřejmost, že se každá lepší ryba musí objevit na stránkách časopisů, webových portálech a dalších médiích, ale ani zdaleka tomu tak nemusí být. Dovedu si představit, že zmiňovaného kapra uloví rybář, který se s ním jen na břehu potěší a pustí ho pěkně potichu zpět. Nefotí, neváží, nezveřejňuje – maximálně se večer pochlubí chlapům v hospodě, že měl ráno „kapra jako tele“. Následující diskuzi si jistě dovedete představit, to tak nějak do českých luhů a hájů patří a je to dobře.

1

 

Je zajímavé, jak se některé ryby loví často a některé jako by snad ve vodě ani nebyly. Vezměte si, jak často se třeba chytá labská legenda jménem Buldozer. Náhoda nebo něco, co by stálo pomalu za vědeckou analýzu? Možná je to jako s námi lidmi – jeden může být bystřejší, druhý méně. Kdoví, třeba se jednou dozvíme, jak se věci mají.

Když tak nad tím přemýšlím, je otázkou, jestli se kapři podobných proporcí lovili již dříve? O spoustě ryb, se hodně ví – čím je specifická, kolik naposledy vážila kilogramů, v jaké byla kondici, ale kapry podrobně sledujeme od nějakých 90. let a dění let minulých, často zůstává zahaleno pláštěm legend a mýtů. Všichni víme, že se kapitální úlovky lovili vždy a troufám si tvrdit, že například kapři se na váhu 20kg kilogramů jistě mohli dostat, ale dostali by se tam jen díky přirozené potravě? Je možné, ne-li jisté, že masivní přírůstky posledních let, má na svědomí krmení, kdysi neznámé – kuličky boilies. Ty bývají napěchovány vším, co taková ryba potřebuje a do vody, jich na všech našich vodách padá neuvěřitelné množství. S nadsázkou lze říci, že růst kaprů, tak může být omezen snad jen geny a klimatem, ve kterém žijí…

O novém českém rekordu svazových vod, se Vám samozřejmě budeme snažit přinést více informací, v některém z následujících čísel.

Články MK 11/2016 naposled přidané MAGAZÍN KAPR.

Nejčtenější články

Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.