Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na email: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Rybářská závodní sezóna MO Kladruby byla o víkendu 7. – 8. 10. 2023 na nádrži Záhorská úspěšně zakončena, jako již tradičně, sobotními Podzimními závody dospělých a nedělními Dětskými závody ve dvou věkových kategoriích….
Vážení přátelé Petrova cechu, s lítostí Vám oznamujeme, že 3. 9. 2020 nás předešel na cestě do rybářského nebe Ing. Jiří Vostradovský, CSc., ichtyolog tělem, duší a srdcem….
Rada ČRS je nejvyšším vedením Svazu. Právě ona rozhoduje o těch nejdůležitějších věcech, které mají mnohdy dopad na celosvazovou rybařinu. Jenže! Řadoví rybáři mají prakticky jediný zdroj informací, ze kterého se mohou dozvědět, co se ve vedení Svazu projednává, a …
Jsou ryby oblíbené i neoblíbené, což je pro mě jako rybáře jen těžko pochopitelné. Rybář, tedy skutečný rybář, i když se zabývá jen jednou z mnoha rybářských technik a preferuje lov určitého druhu ryb, přece musí minimálně ctít a respektovat i …
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.