Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na email: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Dnes bylo na sekretariátu SÚS v pražských Lahovicích zahájeno každoroční hospodářské vyrovnání, které potrvá až do 29. 11. 2023 a během té doby se k němu postupně dostaví zástupci všech místních organizací našeho územního svazu….
Petrův Zdar. kolegové. Dnešní reklama se opět dotkne nástrah na kapry a dalšího druhu boilie. Znovu zůstaneme u českých značek a podíváme se, co je na trhu nového. Nedávno mě celkem úspěch náš tip na nové pruty od firmy Mivardi. …
Naviják Shimano Super GT 4000 RB se zadní bojovou brzdou je univerzální naviják pro feederové chytání. Dá se použít od light do heavy feederů. Nejvíce mu to však bude slušet na medium feederu. Naviják se je charakteristický velmi hladkým chodem a …
Již několik let se pro mě jarní měsíce nesou ve znamení muškařského prutu. Stát v podjezí a chytat parmy, ostroretky a kapry, je neskutečně krásný zážitek. Otázku, jestli kapr patří do podjezí nebo jestli je jich tolik, že se nacházejí …
Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.
Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.
Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.