Rybářský rozcestník

Dění na SŠRV, Třeboň – duben

17.5.2016
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: rybarskyrozcestnik@seznam.cz, rádi vaše RRS zdarma přidáme!

Štítky:

Vážení  čtenáři,

měsíc duben byl na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni velmi rušný a plný nejrůznějších událostí. Jednou z nich byl XIV. ročník Mezinárodní soutěže rybářských škol. Pořadatelem letošního ročníku se stala Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, v Třeboni. Dále se soutěže zúčastnila Spojená škola Ivanka pri Dunaji, Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie ve Vodňanech a Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci.

Samotná soutěž se skládala z teoretických i praktických částí. Zajímavostí bylo, že otázky v této soutěži nebyly orientovány pouze na profesionální rybářství, ale byly zde obsaženy i části zaměřené na sportovní rybolov, chemické složení vody, vodní hospodářství nebo ekologii vodního prostředí. V teoretické části měli závodníci za úkol vyplnit test, který se skládal ze 40 nejrůznějších otázek, a následně rozpoznat zástupce našich ryb, planktonu, bentosu, vodního ptactva, raků a původců rybích nemocí.

Přesto, že všichni účastníci soutěže byli naprosto skvěle připraveni, tak vítěz může být pouze jeden. Na prvním místě se umístila Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň. Na druhém místě skončila Spojená škola Ivanka pri Dunaji. Třetí místo obhájila Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, Vodňany. A krásnou „bramborovou“ pozici získala Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví, Bzenec.

1
2
3
4
5
6
7
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
10
11
12
13
14
15

Abychom nezůstávali pouze u soutěže,  v tomto měsíci nám ještě doznívají poslední jarní výlovy a téměř v plném proudu jsou již i odlovy ryb na plné vodě. Každý den se těchto výlovů a odlovů účastní desítky našich spolužáků, jedná se opět o náročnou rybářskou práci, u které je potřeba každá ruka. Odlovy se navíc musí často opakovat, jelikož ryby na plné vodě mají velkou šanci se síti vyhnout. Přesto se však jedná o velmi oblíbené části praxe, neboť jarní počasí je velmi příjemné a okolí rybníků překrásné.

Bohužel jaro je tento rok poněkud chladnější, než-li tomu bylo v letech minulých. Voda se tak velmi pomalu prohřívá a oblíbené výtěry ryb kapra obecného a candáta obecného jsou stále v nedohlednu. Doufejme, že se jedná o pouhý klid před bouří.

My a naši spolužáci již pozorujeme toto dění s jistým odstupem. Jsme žáci třetího ročníku a doba závěrečných zkoušek se nemilosrdně blíží. Navíc se musíme připravovat nejen na závěrečné zkoušky, ale i na ukončení autoškoly pro osobní automobil a traktor. Ryby nám tak teď nahrazují učebnice nejrůznějšího typu a volný čas se pomalu stává časem studijním.

I přesto máme více času než spolužáci z vyšších ročníků. Těm již na konci tohoto měsíce začala profilová část maturitních zkoušek a také státní maturita. Přejte tedy nám a našim spolužákům co nejvíce úspěchů i štěstí v posledních krocích studia. „Snad bude sv. Petr při nás!“

 

Jan Vaněk a Pavel Písařík (3.B)

Příspěvek Dění na SŠRV, Třeboň – duben pochází z book Fishing

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím