Rybářský rozcestník

Co s sebou do Norska?

13.5.2016
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!

Štítky:

Dneska mě přišel mail od ostřílených mořský vlků, že kde se dá najít seznam věcí, co si zabalit do Norska, který byl na předešlé verzi stránek. Že mají asi všechno potřebné sbaleno, ale že bylo příjemné si všechno zkontrolovat, jestli přece něco nezpomněli. Měli pravdu, že tento seznam zde chyběl. Dle záznamů byl tento seznam naposledy aktualizován v roce 2011, tak pokud Vás napadá něco co v něm není, tak to napište do komentářů pod článkem a seznam bude aktualizován.

Potřeby na cestu autem

  • Pohodlné oblečení
  • Platný pas (občanský průkaz)
  • Platební karta (nebo hotovost v € a NOK)
  • Hotovost (pro případ nouze)
  • Sluneční brýle (polarizační na rybolov)
  • Občerstvení
  • Energetické nápoje pro jízdu v noci GPS (autoatlas Evropy)
  • Zábava na cestu (hudební CD, filmové DVD)
  • Notebook (přenosný DVD přehrávač)
  • Tiskoviny
  • Ochranný tubus na pruty
  • Anglicko – český slovník / Norsko – český slovník
  • Toaletní papír, cestovní připojištění, karta pojištěnce
  • Platební karty Visa/Matsercard (ideálně mít v partě od každé aspoň jeden kus)

Potřeby pro pobyt na chatě

  • Pantofle
  • Domácí oděv
  • Osobní hygienu (zubní pasta, deodorant)
  • Krém na ruce
  • Mycí prostředky na nádobí (jar, drátěnka, atd.)
  • Paralen a Septolete (případně jiné léky proti nachlazení)
  • Náplast, obvaz ve spreji, kapky do očí, kapesníky, vlhčené kapesníky
  • Rybářské pojištění, utěrky (papírové utěrky), osobní léky

Potřeby do kuchyně

  • Fritovací hrnec
  • Hluboký plech
  • Hrnec (objem 6 litrů)
  • Domácí pekárna na chleba (chlebovou mouku a kvasnice)
  • Ostrý nůž
  • Otvírák na konzervy

Potřeby pro rybolov

  • Pilkrovací prutmultiplikátorem
  • Vláčecí prutnavijákem
  • Mořský oblek (ideálně plovoucí)
  • Čepici
  • Termo prádlo
  • Obuv do lodi (holinky)
  • Taška s nástrahami (jigy, ripery, twistery, bižuterie, návazce (páternostery) s pěti háčky, návazce se třemi většími háky, pilkříky 40–120g, pilkry 200g-500g, trojháky k pilkrům a kroužky, karabinky na větší váhu, třpytky, woblery, menší háčky, peán, kleště ploché, štípačky, šroubovák plochý, křížový, pilníček, pinzeta, manuál k multíku, čeřínek, veliký splávek atd.)
  • Kleště na výměnu kroužků
  • Vylovovací gaf (kleště, podběrák)
  • Náhradní pletená šňůra
  • Držák na prut
  • Váha (metr)
  • Hadr na ruce
  • Nůž na vykrvení úlovků na lodi
  • Neoprenové rukavice
  • Opalovací krém, repelent Izolační pásku s vláknem (tzv.Kachnu)
  • Echolot (GPS)
  • Baterka (čelovka)
  • Mobil (vysílačky, nabíječku)
  • Starší karimatku pod zadek
  • Mapu mořského dna
  • Placatku na tvrdý alkohol
  • Sekundové lepidlo
  • Termoska (náplň dle vlastního uvážení)
  • Bojový pás
  • Tenký drátek na připevnění přirozených nástrah
  • Dalekohled
  • Prkýnko na řezání návnad na lodi

Potřeby na zpracování ryb

  • Polystyrénová bedna
  • Filetovací nůž
  • Filetovací rukavice
  • Filetovací zástěra
  • Brousek (ocilka)
  • Mikrotenový sáček (min. 30×50cm)
  • Škrabka na šupiny (ocelový kartáč)
  • Široká lepicí páska
  • Nalepovací štítky, popisovací fix na pytlíky s rybami
  • Gumičky
  • Potravinová folie
  • Skleničky na tresčí játra

Může se hodit

  • Fotoaparát (náhradní pam. kartu, nabíječku, baterky)
  • Kamera (náhradní pam. kartu, nabíječku, baterky)
  • Ručníky a povlečení (někdy nejsou součástí chaty)
  • Kleštičky na nehty, holení
  • Šňůra a kolíčky na prádlo, prášek na praní, jehla a niť
  • Igelitky na špinavé prádlo
  • Lékarnička
  • Mořskou kuchařka (Rybaříme v norských fjordech a Receptář od Štepničky)
  • Toustovač (zavírací typ)
  • Stahovací elektrikářské plastové pásky

Když jedete autobusem

  • Velký kufr
  • Menší do autobusu (batoh)
  • Nepromokavý vak do lodi (vodácký vak)
  • Vodotěsný 10L kyblík s víkem do lodě na kameru, foťák a mobil
  • Polystyrénový box do vleku
  • Bedna na rybářské náčiní

Jídelníček

  • Chleba, toust. chleba (nejlépe krájený)
  • Káva, čaj
  • Instantní nápoje, nápoje v PET láhvích
  • Trvanlivý salám, sýr
  • Hotová jídla, polévky
  • Sušenky, bonbóny
  • Pivo, kořalka Cukr, sůl
  • Sádlo, olej
  • Cibule, česnek
  • Máslo, vajíčka
  • Koření (grilovací, kmín, pepř, kari, paprika a černé koření)
  • Paštiky, masové konzervy
  • Rýže, ocet
  • Hladká mouka, strouhanka
  • Ovoce, zelenina (okurky, paprika, citrony, mrkev atd.)
  • Tvrdý sýr, tavený sýr
  • Kečup, tatarská omáčka, hořčice
  • Instantní bramborová kaše, kyselé okurky, škařené sádlo
  • Sójová omáčka
  • Rozpékací bagetky

Tipy

  • Nejlevnější potraviny v Norsku se dají nakoupit v samoobsluhách Rema, Spar a Prix
  • Vezeme s sebou polystyrénové bedny na mražené ryby, do kterých se dá dát zmrzlá plast láhev s ledem a náchylné potraviny cestu tam lehce vydrží i ve vyšší teplotě
  • V Norsku se dá koupit koření a je vynikající – koření VITLÖK/ÖRTER a CITRON PEPPAR

Těšíme se jak tento seznam s Vaší pomocí doladíme k dokonalosti. Nezapoměnte svoje tipy uvádět do komentářů pod článkem. Až bude seznam hotový, tak Vám připravíme verzi v PDF pro snadný tisk. Vypracovali uživatelé: Komboj, hrablo, stipko, Piskotus, dalibor, janka, lukluk, horyna.l, danny, Vlkouš, vapno1, Janda Václav-kedlobak, deda a Horňas.

Zdroj: rybolovnorsko.cz

Příspěvek Co s sebou do Norska? pochází z book Fishing

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?