Rybářský rozcestník

článek: Historie lovu ryb 9.: Ryba v lidové kuchyni a na vánočním stole

Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RRS zdarma přidáme!
článek: Historie lovu ryb 9.: Ryba v lidové kuchyni a na vánočním stole

Štítky:

Tomáš Lotocki: V minulém článku našeho seriálu, který mapuje nejen dlouhou historii lovu ryb, ale i vztahu, který si člověk během tisíciletí k rybám vypěstoval, jsme se zaměřili na rybu coby poživatinu, ceněnou i v šlechtických a bohatých měšťanských kruzích. Řekli jsme si také, že v minulých dobách byl vztah rybářů k úlovkům zcela jiný, než jaký známe dnes z prostředí sportovního rybářství. Lov na udici za účelem zábavy a relaxace se v našich zemích rozvíjí až někdy od druhé poloviny 19. století. Do té doby byl lov vnímán především jako tvrdé zaměstnání nebo jako činnost, která chudším vrstvám obyvatelstva zpestřovala jídelníček…

Nejčtenější články

Ryba v české kuchyni – 7. díl

Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

Vytuněná umělá kukuřice

Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

Ryba v české kuchyni – 6. díl

Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.