Rybářský rozcestník

„ČESKÉ TRESKY“ V LABI: Rybáři se snaží vrátit mníka do Labe. Jedním kliknutím můžete pomoci i vy!

7.4.2016
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!

Štítky:

Rybáři z MO Kolín a z MO Žíželice dostali skvělý nápad. Chtějí do Labe a Cidliny nasadit mníky jednovousé, čímž se pokusí navrátit tyto nádherné ryby do našich toků. Ale aby se mníci v Labi a Cidlině skutečně objevili, potřebují rybáři podporu od rybářské veřejnosti. Nebojte, není to nic složitého. Stačí jedno kliknutí! Pomozte kolínským rybářům v jejich snaze o navrácení mníka jednovousého do Labe!

Rybáři z MO Kolín a z MO Žíželice chtějí mníky nasadit do revírů Labe 24A (č. 411056), a také do Cidliny 2 (č. 411 010). V minulých letech se právě v těchto revírech mník jednovousý vyskytoval. Jenže! Pak zcela vymizel. Ale s tímhle stavem se rybáři nehodlají smířit. Proto se pokusí mníky jednovousé vrátit zpátky. Tento postoj je opravdu příkladný, protože mizení původních rybích druhů je obrovským problémem celé České republiky. Je proto zapotřebí, aby se celá situace řešila okamžitě.

Pomozte vrátit mníky do Labe Cidliny. Hlasujte v programu Pro Kolínsko!

Hlavním strůjcem tohoto projektu je pan Jiří Krouza, místopředseda MO Kolín. Ten na celé věci pracoval skoro rok. Odborný dozor nad celým projektem držel pan Ing. Jiří Křišťán, Ph.D. z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech. Administraci pak měl na starosti pan Josef Sejkora z MO Žíželice. A zdá se, že se práce těchto pánů vyplatila. Ale!

K tomu, aby rybáři mohli mníky nasadit do Labe a Cidliny, potřebují podporu rybářské veřejnosti. Rybáři, kteří se snaží vrátit mníka do Labe a Cidliny, přihlásili svůj projekt do programu Pro Kolínsko, který organizuje společnost T.P.C.A. Jak to funguje? Do programu Pro Kolínsko se přihlásily projekty, které žádají společnost T.P.C.A. o finanční podporu. A jenom 12 projektů s nejvíce hlasy z řad veřejnosti uspěje!

Proto vás prosíme, abyste i vy pro projekt navrácení mníků do Labe a Cidliny hlasovali. Hlasovat můžete ZDE! Děkujeme za vaši podporu! Pozor! Hlasovat můžete pouze do 15. dubna 2016!

 

Mník jednovousý: Ryba, kterou vyhubili lidé

Mník jednovousý se v naší zemi hojně vyskytoval. Tedy, až do 50. let minulého století. V tomto období se ale objevily velice silné překážky, se kterými se (nejen) mníci nedokázali vypořádat. Přílišné a drastické úpravy řek, znečištění vod, anebo zanášení řek sedimenty. To všechno vedlo k tomu, že spousta původních rybích druhů, včetně mníka, začaly z našich toků mizet.

A například právě zmíněný mník jednovousý vymizel z Labe a Cidliny úplně. Uvedené negativní faktory totiž zamezily tomuto nádhernému druhu v rozmnožování, což vedlo k totálnímu zhroucení tamních populací.

Pomozte vrátit mníky do Labe Cidliny. Hlasujte v programu Pro Kolínsko!

Teď je načase, abychom Labi a Cidlině vrátili to, co jsme jim v minulosti vzali. Voda ve zmíněných řekách se postupem času zkvalitnila. Rybáři tak věří, že mníci budou schopni v řekách žít, a dokonce se budou i rozmnožovat. To by byl ten nejlepší stav, protože samotné ryby by bez výraznější pomoci člověka rozšiřovaly svou populaci. Mníci by se tak zase vrátili do Labe a Cidliny. A to přece chceme všichni!

A nyní k tomu můžete přispět i vy! Nezapomeňte, stačí jen kliknout…

Všem, kteří se rozhodnou rybářům pomoci, upřímně děkujeme.

Redakce InRybar.cz

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?