Rybářský rozcestník

Masaři plundrují svazové vody!

Na internetu koluje Print Scrn chatu dvou mladíků, který ukazuje dva masaře v tom pravém světle. Z jejich diskuze totiž vyplývá, že ve svazové vodě chycené ryby prodávají obchodníkům vietnamské národnosti.

Já osobně jsem rybář lovec a pár ryb si za rok odnesu domů. Velice mě proto rozčilují někteří sportovní rybáři, zastánci „Chyť a pusť„, když například začnou na Facebooku šikanovat malého kluka s kapříkem, který si dovolil vzít jednu rybu domů, nebo se rozčilují nad recepty na rybí maso. Tvrdí, že ryba je kamarád, ryba není jídlo. Ano, na svůj názor mají právo, ale vnucovat ho všem i běžným amatérským rybářům, co si občas nějakého kapříka odnesou domů, na to právo rozhodně nemají! Měli by se zklidnit a už dát pokoj. Vždyť, každý rybář, člen ČRS, si občas může nějakou tu rybu odnést domů. To mu umožňuje současný platný rybářský řád.

Ovšem druhá extrémní strana, tedy masaři, mě také dost zvedají žluč! Brát ryby od vody za účelem jejich dalšího prodeje, to je rozhodně přes čáru! Podívejte se na níže sdílený chat z Facebooku a bude vám jasné, o čem mluvím ….

 

Další věc k diskuzi je míra ryb. Já osobně bych klidně zvedl míru kapra na 45 cm, rovněž bych zakázal odnášení od vody trofejních kusů, tedy například kaprů o velikosti přes 70 cm. Rozhodně by ale stálo za zvážení i hmotnostní omezení ryb, odnášených do vody. Jak ukazuje foto nad tímto textem, vytáhnout a nepustit 200 kg candátů, 70 kg štik …. tak já osobně jsem rozhodně proti takové to masařině! Je na čase zásadně změnit rybářský řád! Ovšem také ubrat s těmi nesmyslnými zákazy, které se v našem stařičkém rybářském řádu vyskytují a naopak dát více prostoru pro slušné rybáře, aby si mohli v klidu zachytat, přes léto třeba i nonstop. Ovšem rozhodně bych přitvrdil v boji nejen proti pytlákům, ale i proti cílenému vybíjení ryb ze svazových vod!

Ovšem to se napřed musí změnit právě naše rybářské právní předpisy! Protože i když se nám to některým nelíbí, dvě ušlechtilé ryby denně si může dnes odnést každý rybář s platnou povolenkou ČRS.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím