Rybářský rozcestník

Smldník bahenní (Peucedanum palustre)

Roste na vlhkých loukách, na březích řek a rybníků, v porostech vysokých ostřic, v mokřadních vrbinách, také březinách a olšinách. Více roste v Čechách, na Moravě je o něco méně rozšířený.

Milk Parsley (Peucedanum palustre)

Název latinsky

Peucedanum palustre

Jiný název

smldník močiarny, milk parsley

Rozpoznávací znaky

Bylina vysoká do 1,50 metru. Má olistěnou, rýhovanou a lysou lodyhu, ta je dutá, při poranění z ní vytéká mléko. Listy má až 3× zpeřené, v obrysu trojúhelníkovité, dolní velké, řapíkaté, horní menší, přisedlé. Lístky posledního řádu jsou v obrysu vejčité, listové úkrojky jsou čárkovité až podlouhlé, ve svém tvaru proměnlivé, na vrcholu s bílou nebo červenou špičkou. Kalich je zřetelný. Korunní lístky jsou bílé, tupé, vykrojené s lalokem umístěným ve výkroji. Kvete bíle od června do srpna.

Výskyt

V Česku roste roztroušeně po celém území. ve světě se vyskytuje skoro v celé Evropě.

Obecně

Víceletá, většinou dvouletá bylina, poměrně vysoká, dorůstá váčky až 1,5 metru. Roste na březích řek a rybníků, v porostech vysokých ostřic, v mokřadních vrbinách …

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím