Rybářský rozcestník

Method feeder a důvod, proč s ním začít chytat kapry

Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!

Štítky:

Tato modernější metoda feederového chytání mě upoutala již od první chvíle, co jsem ji zkusil. Je zaměřená spíše na chytání kaprů a pro ty co nechtějí, nebo jako já nemohou z časového důvodu trávit u vody dny či týdny, a přesto se chtějí věnovat lovu kaprů, to může být dobrá volba.

a_00

Stejně jako kapry můžete velice efektivně chytat líny, parmy i cejny. V poměrně krátkém časovém  úseku se dá nachytat dosti ryb. Vše záleží na způsobu vnadění a velikosti či prezentaci nástrahy.

a_02U method feederu se na střední vzdálenost používají plochá krmítka, která se plní takzvanou bábovkou – formičkou. Krmítka nejraději používám o hmotnosti 30 a 40 gramů, záleží ovšem na jakém dně a v jaké vzdálenosti chytáte.

a_03Montáž je podobná té kaprové a velikost háčku volím podle velikosti nástrahy. Návazcový vlasec je slabší než kmenový, kdy kmen je 0,25 mm a návazec 0,18 či 0,20 mm. Délka návazce je do 10 cm.

Jsou čtyři hodiny ráno a já přijíždím k vodě. Vyberu si lovné místo a v rychlosti vše vybalím a připravím. Konečně je vše hotovo a jdu si užívat zaslouženého volna. Usedám do křesílka a na hladině pozoruji kroužky od ryb. Jsou tam. Na dně již ryby začíná lákat method feederové krmení – method mix červený kapr, který jsem ještě zatraktivnil betainovou zálivkou s příchutí Švestky. U břehu jsem si zkusil, jak směs krásně kalí vodu. Rád používám takovéto mixy.

a_07

Švestku mají kapři rádi a tak volba co pod háček je jasná – chytací peleta švestka 14mm obohacená o plovoučku Action pop up ananas 10 mm od firmy Sonubaits. Na druhé krmítko namáčknu stejnou směs, ale k háčku dávám method boilie Tutti Frutti velikosti 10 mm, též od Sonubaits.

a_08S hrnkem kávy pozoruji roháče lovícího svojí snídani.
Záběr! Špička prutu jde prudce do strany a já se polévám kávou. Mám ho, zdolávání si už užívám a v podběráku končí kapří dorostenec. Jedna rychlá fotka a jde zpět domů.
a_011Zachutnala mu peleta švestka s ananasovou plovkou. Krmítko dopadá na dno a já si nalévám druhý hrnek kávy.
Záběr: Opět švestka s ananasem, já si to snad nedopiji.
Do necelé hodiny mám tři kapry venku a o mně se zajímá nedaleko sedící pán. Method feeder dokáže být rychly. Z vody na mně křičí lyska, nevím co chce.

a_015Záběr: tentokrát na pravý prut, kde je method boilie Tutti Frutti. Bohužel kapr si to nekompromisně namířil k větvím.
Nevadí, namáčknu další bábovku a už to letí zpět do vody. Do necelých dvaceti minut mi to vynahrazuje menší lysec.
a_013Trochu mi vyhládlo a jdu něco zakousnout.
Záběr: švestka s ananasem se opět rozjela. Kapra zdolávám, odháčkuji, fotím a pouštím.
a_014Rychle dojídám své jídlo, čtyřicet minut na to mám dva rychlé záběry, rozdíl mezi pravým a levým prutem, který je více atraktivní je již znatelný. Háčky Korum Xpert Power velikosti 8 sedí perfektně. Při dnešním chytání jsem krom krmení v krmítku do vody nic nedostřelil. Levý prut se švestkou a ananasem nahazuji zhruba čtyřicet metrů od břehu a pravý do dvaceti metrů.
a_020Záběr: levý prut opět v akci. Při zdolávání pozoruji menší ťuknutí do pravé špičky. Podebírám, fotím a pouštím.
Záběr: pravá špička se ohla. Sekám a zdolávám kapříka, kterého zlákalo method boilie.
Je to již devátá ryba za šest hodin. Jde to parádně a do odjezdu mám ještě necelou hodinu. Při dalším záběru se o překvapení postarala malá štička, asi zaútočila na rybky okolo krmení a sekla se.
a_019Blíží se konec a musím začít balit. Tuto činnost snad nemá žádný rybář rád. Jako první balím pravý prut. Zasloužil si to. S dnešním chytáním jsem velice spokojen. Těch pár hodin u vody jsem si krásně zachytal a řekněte, není to důvod proč začít s method feederem?

 

Kamil KLEPAČ

Příspěvek Method feeder a důvod, proč s ním začít chytat kapry pochází z Chytil magazín

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….