Rybářský rozcestník

Dění na SŠRV, Třeboň – březen

4.4.2016
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!

Štítky:

Vážené čtenářky a čtenáři,

je tu měsíc březen a s ním přichází další rybářské povinnosti, které již svědčí o tom, že zima nám pomalu končí a o slovo se hlásí jaro.

Na rybích líhních se začínají vytírat první jarní druhy. Jedná se především o umělé výtěry jarních forem pstruha duhového a štiky obecné. Letošní mírná zima a brzký nástup jara dokonce způsobil, že tyto ryby jdou do tření ještě dříve, než je obvyklé.

Rybí líheň Mokřiny, jež se nalézá u Chlumu u Třeboně, už aktivně vytírá první ryby. My a naši spolužáci si tak můžeme prakticky vyzkoušet umělý výtěr štiky obecné (Esox lucius). Je pravda, že její výtěr nepatří zrovna k nejsložitějším, ale praktická ukázka je vždy stejně nejlepší.

Několik našich spolužáků se v pravidelných exkurzích také dostalo na zmiňovaný výtěr pstruha duhového. Jednalo se o výtěr na líhni v Žichovicích, kde si každý žák mohl a dokonce i musel vyzkoušet umělý výtěr pstruha na tzv. sítko. Výtěr byl extrémně zajímavý, jelikož Rybářství Třeboň je spíše zaměřeno na kapry a výtěr lososovitých ryb tak byl velmi vítanou změnou v naší praxi.

Měsíc březen je ovšem převážně ve znamení jarních výlovů. Zima je snad opravdu pryč a je tak čas ryby vylovit z tzv. komorových rybníků a přemístit je do vod, kde stráví celou produkční sezónu. Tyto výlovy jsou po zimním období velmi očekávanou změnou. Jedná se však o lovení poměrně náročné. V komorových rybnících bývá obsádka ryb mnohem vyšší a často obsahuje obsádku několika rybníků. Při výlovu tzv. komory se loví i pět rybníků najednou. I přes tuto náročnost se jedná o výlovy očekávané a my opět máme možnost při kontaktu s rybou si prakticky oživit veškeré dovednosti, které samotný výlov obnáší.

S blížícími se Velikonocemi navíc došlo k rozšíření provozu zpracovny Třeboň. Velikonoce jsou totiž křesťanským svátkem, který je v České republice dodnes dodržován a dochází tak ke druhému nejvyššímu prodeji ryb hned po vánočních svátcích. My a naši spolužáci zde zpracováváme prakticky veškeré ryby od lososovitých až po nejrůznější dravé druhy. Samozřejmě však nejzpracovávanější rybou je stále kapr obecný.

Naše škola se v měsíci březnu nezabývala pouze otázkami samotné rybařiny. Zapojili jsme se například i do soutěže Matematický klokan, které se účastnilo 21 žáků napříč veškerými ročníky. Dále také proběhla přednáška o rybožravých predátorech, kteří mnohdy rybářům dělají těžkou hlavu, ale je nutné pochopit, že i tato fauna do přírody a okolí vod nepochybně patří. V neposlední řadě proběhl i příjem žádostí nových uchazečů, a to na studijní obor Rybář, nástavbové studium Rybářství nebo na maturitní obor Ekologie.

Vícee činností jsme bohužel v měsíci březnu nedokázali stihnout, jelikož v posledním týdnu jsou Velikonoční prázdniny. Ale ani o prázdninách si nemůžeme dovolit zahálet. Velmi rychle se blíží ukončení třetího čtvrtletí, které je doprovázeno nejrůznějšími seminárními a čtvrtletními pracemi. Navíc se nezadržitelně blíží doba maturit, ukončení autoškoly a závěrečných zkoušek. Přejeme tedy našim spolužákům i sobě pevné nervy a co nejvíce úspěchů v nadcházejících týdnech. Snad bude měsíc duben stejně tak příznivý jako tento měsíc.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

 

Pavel Písařík, Jan Vaněk
žáci 3. ročníku

Příspěvek Dění na SŠRV, Třeboň – březen pochází z book Fishing

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.

Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…