Rybářský rozcestník

Byl schválen návrh zarybnění revírů Rady ČRS, aneb na co se mohou naši rybáři těšit v roce 2016

26.3.2016
Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!

Štítky:

Hospodářský odbor při Radě ČRS projednal na svém zasedání 22. února 2016 zarybnění rybářských revírů, jejichž uživatelem je Rada. Jedná se o mimopstruhové nádrže Orlík a Trnávka, dále Veslařský kanál Račice, rybník Dolejší ve Zvíkovském Podhradí a pstruhový revír Morava 24.

ÚN Orlík

Největším revírem Rady je s 2300 hektary Vltava 16-19, ÚN Orlík, která dlouhodobě patří mezi nádrže vyhlášené úlovky trofejních ryb, především pak úlovky velkých kaprů i dravých ryb.

2

Jak víme, ve světě není nic zadarmo a za dobrým zarybněním revíru stojí poctivé a dlouhodobé zarybňování, které právě v případě ÚN Orlík obnáší desítky tun ryb ročně. A proto se právě dnes společně podíváme na statistiku zarybňování na revírech Rady ČRS:

Během let se stal synonymem pro loviště trofejních sumců. Pro zajímavost, na Orlíku se každoročně uloví kolem 1700 sumců o celkové hmotnosti téměř 11 t, což je nejvíce ze všech rybářských revírů ČRS (pomyslné druhé místo obsadila ÚN Slapy s 500 ks za rok a třetí místo Labe 28 a ÚN Nechranice s 200 ks za rok). Každým rokem se na Orlíku chytne 17 % veškerých sumců ulovených na vodách ČRS. Sumcům, jak už bylo ostatně řečeno, se na nádrži daří dobře. Vedle úspěšného přirozeného výtěru tomu zajisté přispívá i vysazování násady o průměrné hmotnosti přes 0,5 kg v počtu přes 2500 ks.

17 - DSC_0120 - Ličko

Řada rybářů již zaznamenala na ÚN Orlík stoupající trend v lovu candátů v posledních pěti letech – i zde máme na mysli blaho našich rybářů, vždyť candát patří mezi nejvíce oblíbené druhy ryb. Každoročně vysazujeme desítky tisíc jednoletých ryb, ale i dvouletých nad rámec základní zarybňovací povinnosti, přičemž největší důraz klademe na kvalitu. Nekompromisně volíme pouze ryby velké, silné, s dostatečným množstvím svalové i tukové tkáně, které mají největší šanci na přežití do následujících let. Celkem budeme v letošním roce vysazovat přes 1500 kg jednoleté a dvouleté násady. S ohledem na dobré výtěry bílé ryby v posledních létech candáti doslova leží v potravě a přírůstky tomu plně odpovídají.

5a - Ličko

Štiky plánujeme vysadit do ÚN Orlík necelých pět tun – jedná se o rybu atraktivní, vystavenou velkému rybářskému tlaku – tomu odpovídá i výše zarybnění. Velký důraz klademe na kvalitu samotného zarybňování – hospodáři a členové rybářské stráže rozváží násadu štik loděmi a vysazují je v bezpečném odstupu podél obou břehů nádrže. Opět se zde zaměřujeme na kvalitu násady, nikdy pro vás nekupujeme vysílené a často zaplísněné ryby po výtěrech, naopak, vysazujeme pouze kvalitní štičí násadu.

DSC_0142

Zvláštní péči věnujeme vysazování kapra, kterého pojede letos na Orlík přes 60 tun v několika samostatných vysazováních. Část ryb se navíc dostane každoročně do nádrže s povodněmi, takže se na Orlíku dlouhodobě drží podíl „zkušené“ přírodní ryby, mnohdy dosahující trofejních rozměrů.

14

Pro zpestření rybolovu nasadíme letos přes 4 t amura, jejichž hejna se v létě sluní u hladiny jako velká černá torpéda a při lovu „na mlaskačku“ nám ukážou, co umí.

U doplňkového druhu, lína obecného, překročíme základní zarybnění dokonce čtyřnásobně, celkem vypustíme do Orlíku 2,5 t těchto ušlechtilých a rybáři vysoce ceněných ryb.

Aby zůstal lov ryb atraktivní i v noci, v průběhu prázdninových měsíců, vysadíme přes 200 kg odkrmeného úhořího monté.

Celkem plánujeme letos vysadit na ÚN Orlík přes 80 tun ryb. Větší část z tohoto objemu ryb bude zakoupena a vysazena z prostředků ČRS za prodané povolenky k lovu ryb v rámci schváleného zarybnění hospodářským odborem a část ryb bude vysazena z dotací, které se nám daří každoročně získávat pro rybáře pro zlepšení zarybnění.

ÚN Trnávka

Druhým revírem, který obhospodařuje Rada ČRS je 83 ha nádrž Trnávka u Pelhřimova. V letošním roce zde hodláme vysadit přes 14 t kapra, 0,5 t lína a 1 t štičí násady. Dále 140 kg násady candáta, 50 kg sumce, 370 kg amura a pro zpestření rybolovu našich členů přisadíme v období chladnější vody 410 kg atraktivní násady pstruha duhového. Navíc se mohou rybáři těšit na každoroční dodávku odkrmeného úhořího monté o celkové hmotnosti přes 20 kg.

DSC_0112

Veslařský kanál Račice

Třetím revírem Rady v pořadí je Veslařský kanál Račice, který se nalézá na dohled od památné hory Říp, přitom po dálnici je to k němu z Prahy co by kamenem dohodil. Letos sem zamíří nákladní automobily s 4,8 t kapra, 230 kg štiky, 250 kg lína, 150 kg amura a 150 kg candáta. V případě, že revír zamrzne, zpestříme rybářům zimní období osmi sty kilogramy pstruhů a sivenů.

Račický kanál 011

Rybník Dolejší

Nesmíme zapomenout ani na rybníček Dolejší ve Zvíkovském Podhradí, který přes svou komorní velikost jistě učaruje všem, kteří nemají rádi rozsáhlé vodní plochy. I zde chystáme průběžné nasazování celkem 300 kg kapra.

DSC08426

Morava 24

Seznam revírů Rady by nebyl úplný bez našeho jediného pstruhového revíru, kterým je Morava 24 pod Kralickým Sněžníkem. I přes svou relativně malou délku, měří totiž pouze 8,5 km, nabídne letos rybářům 662 kg násad lososovitých ryb. Budeme přitom vysazovat nejen pstruha duhového a sivena, ale také původního lipana a pstruha obecného, dovezeného z chovných potoků v povodí Moravy.

Zdroj: Rybsvaz

Příspěvek Byl schválen návrh zarybnění revírů Rady ČRS, aneb na co se mohou naši rybáři těšit v roce 2016 pochází z book Fishing

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….