Rybářský rozcestník

RCCC Naděje pro Ondru 2018

Jmenuji se Ondra, je mi 6 let a trpím poruchou autistického spektra (PAS). Narodil jsem se jako zdravý chlapeček, ale pár týdnů před mými prvními narozeninami se v mém mozku něco změnilo a já se přestal mentálně vyvíjet jako moji vrstevníci. Porucha autistického spektra je nejzávažnější porucha dětského mentálního vývoje. U mě se projevuje tím, že ve svém věku neumím mluvit, rozumím jen málo z toho, co mi rodiče a ostatní lidé říkají, a nerozumím spoustě věcem, které se kolem mě v běžném životě dějí.

Tím, že nerozumím mluvenému slovu, mi rodiče ani ostatní nedokáží věci a situace kolem mě vysvětlit. Neumím si sám hrát a ani navázat interakci s ostatními dětmi. Mám neadekvátní reakce, jsem extrémně citlivý na řadu podnětů z okolí, jdu lehce do afektu, mívám záchvat vzteku a pláče a někdy si i sám ubližuji.

Léčba autismu není možná. Je však možné správnou intervencí zmírnit některé symptomy a zlepšit schopnosti a dovednosti dítěte. Já jsem za posledních 5 let vyzkoušel většinu toho, co je v intervencích pro děti s autismem v ČR známo a nejvíce mi pomáhá intervence založená na aplikované behaviorální analýze (ABA). Díky ní jsem se již naučil spoustu nových skvělých věcí, jako je třeba požádat si znakem o sušenku, pití nebo zmrzlinu, také jsem se naučil prohlížet si knížku či si říct o procházku k řece krmit kachny, ale třeba i zvládnout jít s maminkou do obchodu, aby mi mohla koupit rohlík, i když se mi v takovém prostředí vůbec nelíbí. A čím víc věcí dovedu, tím jsem a budu spokojenější. Nebudu muset být já ani mé okolí frustrováno z toho, že neumím vyjádřit, co chci a potřebuji a nebudu si kvůli tomu muset ze zoufalství ubližovat.

Rodiče se v této metodě již 2 roky vzdělávají a já mám sestavený vzdělávací program, který je založený na principech ABA. Rodiče mě podle něj vše učí. Zároveň sobě i mě hradí odborné vedení, asistenci a intenzivní pobyty, abych se učil správně a efektivně, a mohl jsem v získávání dovedností a schopností postupovat rychleji. Tyto služby jsou však velmi finančně náročné a bohužel nejsou hrazeny žádnou pojišťovnou ani státem. Všichni však věříme, že mi tato intervence umožní žít důstojný život a nebudu muset jednou přežívat v ústavu či psychiatrické léčebně, jen proto, že jsem vyrostl a okolí mě přestalo zvládat.

RCCC Naděje pro Ondru aktuální stav 46.816,- !!!!!!

Dárci hotovosti: Poláček Petr, Tomáš Bartoš, Václav Hájek, Milan Karšňák, Hýbner Dušan, Dvořák Aleš, Michal Svoboda, Lumír Kretek, Tomáš Filkuka-Carpson, Bareš Jarda, Pavel Jindřich,Bobrman-Pavel Vohralík, Bodie-Marián Potěšil, Rybářský ples MO Čelákovice, Jaroslav Smítka, Jiří Kučera, Rybářský kroužek Rožmitál pod Třemešínem, Rybářský spolek Šupina, Dětský rybářský tábor Heršálkovi, Tomáš Horyna, Havran Marcel-Lecram Raven, Petr Duník, Tomáš R.-nepřeje si zveřejnění, Václav Hájek, Jiří Brouček Eichler, Radek Štětina, Boušková Yvona, Jan Máňa Škarda, Kekrt Michal, Martin Mráz, Miroslav Kumprecht, Michal Strnad, Bártovi

Děkujeme:
Pavel Vohralík – ten poslední člen
Miroslav Kumprecht – předseda a místopředseda klubu
Pavel Dušánek – jednatel klubu

Pro lidi co mají zájem přispět jen tak tedy číslo účtu: 115-4034920217/0100 Komerční banka. Do platby prosíme Variabilní symbol 12018 a zpráva pro příjemce: Vaše jméno a příjmení – pro Ondru

 

Stránky zde:

https://www.facebook.com/groups/242139002586359/permalink

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….