Rybářský rozcestník

Návrat vymizelého mníka jednovousého do volných vod Kolínska

Něco málo o projektu navrácení Mníka jednovousého do volných vod na Kolínsku. S projektem na navrácení tohoto v současné době ohroženého druhu živočicha, přichází Místní organizace Českého rybářského svazu v Kolíně (dále jen MO ČRS KOLÍN) společně s partnerem, Místní organizací Českého rybářského svazu v Žiželicích (dále jen MO ČRS ŽIŽELICE). Konkrétním cílem projektu je navrátit do rybářského revíru LABE 24A č. 411056 (Kolín) a rybářského revíru CIDLINA 2, 411010 (Žiželice), zde již vymizelý, avšak zcela původní, reofilní druh ryby, mníka jednovousého (Lota lota, Linné, 1758).

Projekt je cílenou podporou rozšíření diverzity ichtyofauny v řece Labe a v řece Cidlině, neboť na základě dlouhodobých zjištění o plošném úbytku reofilních druhů ryb v celé České republice (v tomto případě mníka jednovousého) je třeba situaci řešit okamžitě. Mník jednovousý je v současné době ohrožený, původní druh ryby, který se v této oblasti vodního toku řeky Labe a Cidliny v minulosti vyskytoval. Od počátku dvacátého století až do roku 1950, zde vytvářel života a reprodukce schopné populace. Po roce 1950 začalo docházet k výrazným úbytkům tohoto druhu, až úplně z těchto lokalit vymizel. S mníkem jednovousým postupně vymizely i další ohrožené druhy ryb jako například lipan podhorní (Thymallus thymallus), mřenka mramorovaná (Barbatula barbatula) či karas obecný (Carassius carassius) a mnohé další, které se však již do našich vod nikdy nevrátí a existenčně jsou některé z nich na pokraji vyhubení.

Důvodů úbytku těchto původních druhů ryb byla celá řada, od predace rybožravých predátorů, po meliorační úpravy vodních toků, civilizační faktory jako přítomnost chemických látek (zejména antikoncepčních) v odpadních vodách ústících do vodních toků po neřešené a soustavné zanášení dna, sedimenty. U mníka jednovousého tyto negativní jevy ve svém důsledku znemožnili jeho přirozený výtěr a tím i přirozenou obnovu jeho populace nejen v kolínském úseku řeky Labe, ale i ve všech okolních revírech jakým je například řeka Cidlina. Mník jednovousý tak vlivem činnosti člověka z těchto revírů a jejich širšího okolí, zcela vymizel.

Od počátku devadesátých let 20. století až do současnosti se situace s kvalitou vody v rybářských revírech, začala výrazně zlepšovat. Kvalita vody se na kolínském úseku řeky Labe a žiželické části řeky Cidliny zlepšila natolik, že by v nich mník jednovousý mohl vytvořit nové populace. Mník jednovousý se však již sám bez lidské pomoci nedokázal a nedokáže navrátit do svých původních biotopů. Hlavními překážkami pro jeho návrat jsou v současné době vodní stavby, které člověk na řece Labi i Cidlině postavil a samozřejmě nemalé finanční náklady na jeho navrácení v množství schopném vytvořit trvalou a reprodukce schopnou populaci….

Celý článek zde: Návrat vymizelého mníka jednovousého do volných vod Kolínska

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.