Rybářský rozcestník

Rdesno blešník (Persicaria lapathifolia)

Rdesno blešník je spíše plevelná bylina velmi variabilní výšky s drobnými, nejčastěji žlutozelenými kvítky, která je zařazena do čeledě rdesnovitých.

Název latinsky

Persicaria lapathifolia

Jiný název

horčiak štiavolistý

Rozpoznávací znaky

Rdesno blešník má vzpřímené stonky vzpřímené, poléhavé až plazivé, dorůstající někda až do délky 1,5 metru. Jsou rozvětvené, někdy jednoduché, s uzlinami nápadně zhrubnutí, lysé, někdy chlupaté, zelené až načervenalé, často s černými skvrnami. Listy má kopinaté, vejčité, do 4 cm celkové šířky, na bázi má listy klínovité, špičaté, okraje zvlněné, líc jemně chlupatý až plstnatý, často s tmavou skvrnou ve tvaru půlměsíce. Květenstvím jsou paklasy, vzpřímené nebo převislé, dlouhé maximálně do 8 cm, řapíkaté. Kvete žluto-zeleně od června do září.

Výskyt

V Česku hojně rostoucí bylina ve všech pásmech. Ve světě roste nejvíce v Evropě a Asii, také v Severní i Jižní Americe.

Obecně

Poměrně vysoká jednoletá bylina preferující těžší půdy s vyšším podílem jílu, které jsou často zaplavované, nebo podmáčené až mokré. Roste při vodních tocích a jezerech, na ruderálních stanovištích, mokrých polích apod.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….