Rybářský rozcestník

Method feeder dvakrát jinak

Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Method feeder dvakrát jinak

Štítky:

Plochá otevřená krmítka jsou nezaměnitelným poznávacím znakem rybolovné techniky zvané method feeder. Spolu s krátkým návazcem a nástrahou pod háčkem jsou tato krmítka velmi účinná při lovu kaprů i jiných kaprovitých ryb.

Existují však dva diametrálně odlišné způsoby pojetí method feederu. Sám pro sebe jsem si tyto směry pojmenoval jako kaprařský a feederový method. Oba přístupy jsou účinné, ale každý jinak.

Method feeder v kaprařském pojetí

Jedná se o hrubší způsob method feederu. K lovu se používají klasické kaprové pruty s testovací křivkou 2-3 libry. Signalizace záběru je stejná jakou u klasické kaprařiny, používá se swinger s hlásičem. Jako nástraha slouží 1-2 boilie nebo pelety v průměrech 12-20 mm. Návazce jsou krátké, nejčastěji jsou vyrobené z kaprařské pletené šňůrky. Háček bývá obvykle ve velikosti 4-10, takže spíš menší v kaprařských poměrech. Používají se těžší methodová krmítka 60-90 g.

kaprařské pruty nastražená na method

Cílová ryba pro tento způsob lovu je kapr střední a větší velikosti. Je to mnohem méně selektivní způsob rybolovu než klasická kaprařina, ale zase selektivnější než method feeder ve feederovém pojetí, jak si brzy ukážeme. Kaprařský method feeder se hodí pro krátké vycházky na kapry. Pokud se chcete pokusit ulovit kapry slušné velikosti během několika hodinových vycházek, vyzkoušejte method feeder.

Method feeder v kaprařském pojetí je velmi oblíbený u rybářů v západní Evropě. Popisuje ho ve svých článcích řada zahraničních autorů. Příkladem může být aktuální článek Jedno sousto na webu Lovkapra.com.

Method feeder ve feederovém pojetí

Oproti kaprařské verzi je feederová verze o poznání jemnější a hlavně se k lovu používají feederové pruty. Signalizaci záběru zajišťuje ohebná špička. Citlivá signalizace pomocí špičky u method feederu však nemá takový velký význam, jako u klasického feederu. Záběry u methodu jsou většinou dost razantní, protože ryba bývá už zaseknutá.

Návazce jsou nejčastěji z klasického návazcového silonu. Používají se o něco silnější průměry návazců (0,18-0,25mm). Nástraha se umisťuje na vlasový přívěs i přímo na háček. Nástrahou může být peleta, bolie, kukuřice, chomáč červů, rohlíkové boilie a další. Háčky jsou o něco menší, než u kaprařské verze (nejčastěji velikost 8-12). Krmítka se používají zpravidla v rozmezí 30-60 g.

dva feederové pruty

Cílová ryba feederového způsobu methodu jsou kapři všech velikostí  i další kaprové ryby jako jsou cejni, líni nebo karasi. Feederový method se opět dobře uplatní při kratších vycházkách. Může být o něco selektivnější než klasický feeder.

Mám pocit, že feederové pojetí methodové techniky má v České republice větší oblibu, než to kaprařské. Ale nevím jak to je ve skutečnosti.

Závěr

Toto rozdělení je jen orientační. Samozřejmě nic nebrání tomu použít heavy feeder s 90 g krmítkem a háčkem č. 4. Nebo naopak můžeme chytat s 2 librovým kaprovým prutem, 40 g krmítkem a háčkem číslo 10. Co jsem tímto článkem chtěl ukázat, je obrovská variabilita method feederu. Vždycky si ho můžeme přizpůsobit aktuální situaci a tomu, co nám vyhovuje.

Bez ohledu na to, co používáme k signalizaci záběrů, má method feeder vždy několik hlavních rysů: plochá krmítka, krátké návazce a atraktivní krmení v podobě method mixů nebo máčených peletek.

 

Příspěvek Method feeder dvakrát jinak pochází z NaFeeder.cz

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….