Rybářský rozcestník

Balaton

Náš rozcestník, tedy přesně generátor RSS kanálů, vám nabízí články z mnoha českých rybářských webů. Díky rozcestníku tak máte na jednom místě ty nejzajímavější rybářské články, ale i další informace z rybářského světa... Pokud jste majitelem rybářského webu a váš RSS kanál zde není, stačí nám poslat info na e­mail: [email protected], rádi vaše RSS zdarma přidáme!
Balaton

Štítky:

Balaton je další často používaná montáž. Nepoužívá se jen na feeder, ale i na klasickou položenou. Montáž vypadá tak, že na konci kmenového vlasce je krmítko a ve vzdálenosti cca 50 cm nad krmítkem je napevno uvázaný kratší návazec (do 25 cm). Je to vlastně paternoster naopak.

Balaton najde svoje využití hlavně ve vodách s hodně zabahněným dnem, kde by jiné montáže stáhly nástrahu hluboko do bahna. Mnohem více, než u paternosteru, tady hrozí uváznutí krmítka při zdolávání. Proto balaton používám opravdu jen do bahna.

Jak navázat balaton:

  1. Na konci kmenového vlasce uděláte oko asi 60 cm dlouhé, upevněné trojitým uzlem.
  2. V 1/3 oko rozstříhnete (posud je to stejné jako u paternosteru).
  3. Na delší konec navážete karabinku na krmítko a na kratší konec návazec nebo přímo háček. U návazce u jemnějšího vlasce hrozí častější zamotání při nahazování, ale je šetrnější v případě utržení ryby. Konec s háčkem by měl být nejméně 15 cm kratší než konec s krmítkem.

Závěr

Balaton není moje příliš oblíbená montáž. Nasazuju ho jen v nejnutnějších případech do bahna. Mezi některými rybáři je také oblíbený dvojitý balaton, tedy balaton se dvěma návazci nad sebou. Ten nepoužívám vůbec. Více o důvodech si můžete přečíst v článku o dvou návazcích.

Příspěvek Balaton pochází z NaFeeder.cz

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….