Plněný kapr, pečený
V celku upečený kapr, vytřený hořčicí, naditý slaninou, cibulí a sýrem, zašitý, upečený v troubě doměkka.
Aktuality od vody, aneb, co se právě stalo u vody u nás, i ve světě. Rybářské aktuality pro Vás hledáme každý den! Pokud nám nějaká utekla, nebojte se nám napsat, rádi ji zveřejníme na základě vašeho upozornění.
324 dalšíchMezi sebou máme rybáře - profesionály, co se rybařinou živí a není divu, vědí o rybách téměř vše! Také rady výrobců a prodejců krmení, ale i dalších potřeb pro rybáře nám mohou pomoci chytnout si tu vysněnou trofejní rybu, nebo se stát prostě jen úspěšným rybářem, ale to není málo.
38 dalšíchPořád se něco děje v Českém rybářském svazu. Jak v MO ČRS, tak i na krajích či ve vedení. A dětské rybářské kroužky? To je náš potěr, o který je třeba se starat, aby z něj v budoucnu vyrostli dobří rybáři!
107 dalšíchNa našem území byli lovci ryb prokazatelně již v době paeolitu, tedy v období 40 000 až 10 000 před Kristem. Nejdříve používali jen zbraně bodné, tedy oštěpy a šípy a to i na lov ryb. Později se naučili z kostí vyrábět háčky a tak začalo první seriozní chytání ryb na nástrahu ...
13 dalšíchČlánky z kalendáře akcí. Pozvánky na rybářské závody, prodejní akce, veletrhy ... Po kliknutí na kalendář se vám zobrazí aktuální setkání rybářů, klání a trachtace, ale také jejich archiv, či budoucí pozvánky na celý rok, jak nám je postupně posíláte.
446 dalšíchKaravan fishing, tedy nejen po Česku s postelí na kolečkách na rybách. V této kategorii článků najdete informace pro milovníky karavaningu a rybaření, dvou koníčků, které se navzájem skvěle doplňují. Rady, tipy, zkušenosti s "bydlíkem", tedy s obytným autem nebo karavanem, které se vám mohou hodit na rybářských výpravách.
11 dalšíchCo se skvělým úlovkem, který jste si přinesli domů? Umíte ho také sami zpracovat a uvařit? Ne? Nevadí! V naší mini škole vaření vás naučíme základní úpravy ryb, jak je dobře zpracovat a hlavně pak jak je uvařit, nebo naložit, či například skvěle vyudit.
71 dalšíchMořský rybolov je jen pro opravdové chlapy a statečné holky! Velké vlny, vítr, špatné počasí, s tím vším se často musíte poprat. Ale pokud najde váš průvodce to pravé místo, můžete chytit opravdu úžasné kusy ryb, na které v Česku nenarazíte. Ale tato rubrika není jen o moři a chytání na něm, ale také o nádherných sladkovodních řekách v Mongolsku, Rusku, Kanadě ... kde se dají nachytat také pěkné trofejní kusy! Jen člověk nesmí být líny vyrazit do světa.
16 dalšíchNěkterá onemocnění ryb jsou patrná na první pohled, ryba například lapá u hladiny po vzduchu, má problémy s plaváním, polehává po dně, má roztřepené ploutve, jsou u ní viditelné různé změny na kůži (bílé tečky, vředy, plíseň), může být vyhublá, nebo naopak s nepřirozeně vypouklým břichem apod. Jiné nemoci pak probíhají uvnitř rybího těla a na rybě ani na jejím chování se vůbec neprojeví. Zvláštní skupinou jsou pak parazité, kteří napadají nejčastěji vnitřnosti ryb ...
1 dalšíChytání velkých ryb je někdy až adrenalinová rybářská disciplína. Pokud vás již jemná plavaná nebo chytání menších kaprů nebaví, zkuste si chytnou velkou trofejní rybu. Vyžaduje to čas, znalost vody i deního režimu ryb, časo vyjdete naprázdno, ale jednou to přijde!
49 dalšíchRybářské příběhy od vody. Historky vtipné i smutné, ale pravdivé! Pěkně ze života vášnivého rybáře. Máš-li nějaký příběh z rybářské výpravy, pošli nám ho na náš e-mail uvedený v patičce webu, rádi ho tu zveřejníme.
30 dalšíchRůzné příběhy, historky a pěkné povídání o výpravách na ryby, ale i o taktice lovu, chycených rybách ... nebojte se nám poslat vaše články, rádi je zveřejníme!
8 dalšíchNápady, tipy a vychytávky, které vám usnadní život nejen u vody!
281 dalšíchPráva a povinnosti rybářů řeší především rybářský řád. Ovšem rybáři se musí řídit i jinými, obecně právními předpisy a zákony! Také zde najdete aktuální rybářský řád platný pro tento rok ... Přehled nejdůležitějších ustanovení zákona č. 99/2004 Sb. a vyhlášky č. 197/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů a bližší podmínky výkonu rybářského práva
15 dalšíchZávody a měření sil mezi sebou je součástí lidského konání již od dob dávných. V lovení ryb tomu není jinak. V ždyť první závody v chytání ryb byly uskutečněny už ve starém Římě!
167 dalšíchJe třeba se občas pořádně zasmát od srdce, tak proč ne díky rybářským vtípkům, videím a skečům o rybářích!
28 dalšíchDůležité rybářské termíny, hájení ryb, svátky .... vše podstatné nejen pro sklerotické rybáře :)
36 dalšíchPrvní rybníky začali na našem území, po příchodu křesťansví, zakládat mniši a to v oblastech, kde nebyla přirozená voda. Znalosti o stavbě vodních děl si přivezli z Francie. Rybníky sloužily ke dvěma účelům, k pohonu kola kláštěrního mlýna a k chovu ryb ...
7 dalšíchJak se stát rybářem? A co dál, když mám konečně rybářský lístek, jak začít, na jaký prut chytat? ... a vše ostatní najdete právě zde, vy, začínající rybáři. Tato rubrika však pomůže i rodičům, co se jejich dítko právě rozhodlo, že chce chytat ryby.
89 dalšíchNevíte jak nahrát fotografie na náš web a to přímo od vody? A jak rychle listovat v článcích? Nevadí, zde najdete návody, jak využít náš web co nejefektivněji!
18 dalšíchPořád se něco děje! Ty nejzajímavější postřehy nejen od vody vám přináší právě tato rubrika! Najdete zde zajímavé informace jak od nás z Česka, tak ze zahraničí ....
61 dalšíchV celku upečený kapr, vytřený hořčicí, naditý slaninou, cibulí a sýrem, zašitý, upečený v troubě doměkka.
Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.
V přírodě, například na vandru nebo na rybářské dovolené, si někdy musíme vystačit s málem. Většinou stačí sirky, alobal, sůl, olej a samozřejmě ryby v potoce.
V alobalové nádobce upevněné na klacku lze připravit mnoho chutným pokrmů, jako rybí filé, rajčata, houby či vejce natvrdo, ale také uvařit horký čaj či skvělou voňavou kávu.
Zajímavou možností je ryby v přírodě upéci zabalené do pergamenového (pečícího) papíru nebo do listů trávy, oplácané mokrou hlínou a vložené do žhavých uhlíků …
Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.
Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.
… jakost rybího masa nezávisí jen na druhu ryby, ale mají na ni vliv mnozí jiní činitelé: potrava ryby, druh vody, v níž žije, roční doba a tření. Například maso z ryb z čistých vod, zejména horských, má nejen lepší chuť, ale i bělejší maso než maso ryb z vod nížinných a zvláště stojatých …
… V roce 1987 vyděsil spotřebitele potravinový skandál kvůli cizopasníkům (hlístice) v mořských rybách. Spolkové ministerstvo zdravotnictví vydalo nové „Nařízení o hygienických požadavcích na ryby a korýše“ …
Důležité rady a tipy, jak porcovat, skladovat a případně zamrazovat vyuzené ryby.