Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Číst článek

PF 2020 – přání z naší redakce webu Rybářský rozcestník.cz

Tak a máme u konce další rok. Jsme tu, s naším webem rybarskyrozcestnik.cz, již téměř čtyři roky. Tímto vás všechny moc a moc zdravíme a těšíme se na další rok plný zážitků nejen od vody, ale také zde, na internetu a přejeme všem rybářům, ale i ostatním lidem, úspěšný další rok bez nervů, nehod, hodně pohody, hlavně hodně toho zdravíčka a také nám do redakce ještě více vás, spokojených čtenářů.

Číst článek

Jak si poradit s plandající hlubokou sítí podběráku

Na velké ryby je třeba mít přichystaný větší podběrák s hlubší sítí. Ovšem s ním se hůře manipuluje, hlavně, když je síť opravdu hodně hluboká a břeh zarostlý. Také na lodi se často síť podběráku ráda zachytává o kde co, což, při zdolávání hlavně těch největších ryb, bývá velmi nepříjemná komplikace, zvláště, když rybář rybu zdolává sám.

Číst článek

Zajištěný nástrahy na háčku gumičkou

Obecně se rozhodně vyplatí mít nástrahu důkladně zajištěnou na háčku. Na prázdný háček se ryby špatně chytají. Většinou stačí malá gumička například z duše kola.

Číst článek

Mníkům na stopě, aneb jak ulovit mníka jednovousého

Mník jednovousý žije skrytě ve všech pásmech našich vodních toků, ale také ve stojatých vodách, v rybnících i údolních nádržích. Jeho potravu tvoří především drobné rybky a také různé druhy bezobratlých vodních živočichů. Je to jedna z mála ryb žijících v Česku, která miluje ledovou vodu, proto je nejaktivnější v zimním období. Ale to neznamená, že mníky nemůžeme ulovit i v létě. Ovšem je to noční tvor a tak na mníky vyrážíme zásadně v noci.

Číst článek

CENY POVOLENEK pro členy ČRS a MRS pro rok 2020

Aktuální ceník povolenek na svazové vody ČRS i MRS platné pro rok 2020 a to jak na vody mimopstruhové, tak na vody pstruhové.

Číst článek

Chytání za větru – potopení vlasce pomocí předního olova

Pokud hodně fouká, hlavně při silném nárazovém větru, je lepší mít vlasec potopený, pak nám přestanou zběsile propípávat hlásiče záběru. Toho lze dosáhnout například pomocí přídavné zátěže, olova potopeného hned pod špičkou prutu.

Číst článek

Pohodlíčko musí být!

Jak při krátkých, tak i dlouhých, výpravách na ryby většina rybolovných technik vyžaduje někdy kratší, jindy delší čekání na záběr na jednom místě. Pak se hodí opravdu pohodlná židle.

Číst článek

Psí granule jako návnada na ryby

Ano, je to tak, i pomocí psích granulí lze zakrmovat lovné místo. Jen před samotným lovem je lepší si vyzkoušet, jak rychle se ve vodě rozpouštějí. Každé jsou jiné a tak je dobré vědět, jak dlouho trvá, než se rozpadnou ve vodě na prach. Psí granule přidáváme do krmení nejlépe rozmočené. Měli by tvořit maximálně 1/3 z celkového objemu zakrmovací směsi.

Číst článek