4 – 5 porcí suroviny: 750 g lína, 100 g oleje nebo másla, 150 g kořenové zeleniny, 50 g menší cibule, 50 g kečupu, 1 citrón, 1/8 l červeného vína, sůl, špetka pepře, trochu cukru, trochu hladké mouky příprava: Očištěné, …
suroviny: 1 kg rybího masa, nejlépe z ušlechtilé ryby s jadrným masem – kapr, candát, lín, úhoř nálev na vaření: 3 díly vody, 1 díl 8% octa, sůl marináda: 1 l vody, 0,2 l 8% octa, 2 mrkve, 1 petržel, …
500 g matesů suroviny: 500 g rybího masa, 30 g soli, 1/2 lžičky pepře, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 3 cibule, 0,1 l oleje příprava: Rybu (nejlépe kapra nebo jinou ušlechtilou rybu) vykostíme, na matesy používáme pouze nejlepší …
5 porcí suroviny: 2 parmy, 5 lžic oleje, 400 g rajčat, hladká mouka, bobkový list, tymián, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, petrželka příprava: Parmu očistíme, zbavíme kůže a podélně rozřízneme. Okořeníme, potřeme jedním stroužkem česneku utřeným se solí, pokapeme olejem …
suroviny: méně kvalitní ryby (tloušť, plotice, podoustev aj.), které se pro menší hmotnost i kvalitu masa nehodí např. pro rybí salát, pepř, sůl, paprika, hl. mouka, marináda, tuk příprava marinády: 1 l vody, 0,2 l 8% octa, 2 mrkve, 1 …
suroviny: 1 lín, sůl, kmín, máslo, petrželka příprava: Lína očistíme a vykucháme, kůži nestahujeme. Připraveného lína osolíme a okmínuje uvnitř i vně. Břišní dutinu ryby vyplníme asi dvěma lžičkami másla a dvěma snítky petrželky. Lína pečlivě zabalíme do alobalu. V …
– hlavní pokrm suroviny: 800 g různých ryb, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 50 g oleje nebo másla, 2 žloutky, petrželka, 1 stroužek česneku, špetka pepře, 1/2 bobkové listu nebo 1 stonek tymiánu příprava: Očištěné a vykuchané …
suroviny: 1 kapr (štika, candát, okoun apod.), 2 cibule, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka kari koření, stroužek česneku, špetka majoránky, 100 – 150 g vepřových kůží bez tuku, sůl příprava: Kapra (nebo jiné ušlechtilé ryby) oškrábeme, vykucháme a vykostíme. Vyjmeme …
suroviny: 1 kapr, anglická slanina, česnek, mletý pepř, citrónová šťáva, sůl, olej, bílé víno příprava: Slaninu nakrájíme na nudličky a proložíme jí naříznuté porce kapra. Kapra potřeme prolisovaným česnekem, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme odležet. Pečeme z ka…
suroviny: 4 porce kapra, 80 g másla, 50 g oleje, petrželová nať, 150 g hladké mouky, citrónová šťáva, 50 g tvrdého sýru, pálivá paprika, sůl příprava: Očištěné a osušené porce kapra pokapeme citrónem a necháme 30 minut odležet. Změklé máslo …
suroviny: 750 g kapra, 1 l vody, 1/8 l bílého vína, 4 kuličky celého pepře, snítka petrželky, sůl. Na ementálový krém: 50 g másla, 30 g hladké mouky, 50 g cibule, 1/4 l sladké smetany, 50 g nastrouhaného ementálu, pepř, …
suroviny: 1 kapr, 500 g brambor, sůl, sádlo na vymazání, 1 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr, drcený kmín, citrón, petrželová nať, máslo příprava: Brambory nakrájíme, uvaříme v osolené vodě a zcedíme. Zapékací mísu vymažeme sádlem. Brambory dáme do mísy, posypeme nasekaným …
suroviny: 1 kapr, 1 citrón, olej, křen, máslo, sůl příprava: Kapra naporcujeme, opereme a osolíme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu odležet. Pak je lehce osušíme a opečeme na grilu po každé straně 10 minut. Hotové porce kapra posypeme …
suroviny: 1 kg kapr, sardelová pasta, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, tuk, 1 cibule, 5 kuliček pepře, bobkový list, 100 ml červeného vína, 30 g hladké mouky, sůl, citrón příprava: Očištěného a vykuchaného kapra naporcujeme. Porce kapra potřeme …
suroviny: 0,5 kg kapra, sůl, solamyl, vejce, 3 lžíce oleje, cibule, hrášek, kápie, 1 dcl vína, kari koření, citrón příprava: Kapra očistíme, vykostíme a nakrájíme na kostky nebo na plátky. Rybu osolíme a promícháme s rozšlehaným vejcem, ve kterém jsme …
suroviny: 750 g kapra, 100 g másla, 250 g celeru, sůl, 5 g cukru, 1/8 l bílého vína, 40 g hladké mouky, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek, trochu octa nebo citrónové šťávy příprava: Vodu s cukrem, solí a trochou …
suroviny: na 2 l polévky: vývar z hlavy kapra, vnitřností, jiker nebo mlíčí, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 1 malá cibule, 1/2 kostky masoxu, sůl, pepř, muškátový květ, 6 lžic hladké mouky, 125 g másla. příprava: Hlavu z kapra, …
suroviny: 1 kapr (štika, candát, okoun apod.), 2 cibule, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka kari koření, stroužek česneku, špetka majoránky, 100 – 150 g vepřových kůží bez tuku, sůl příprava: Kapra (nebo jiné ušlechtilé ryby) oškrábeme, vykucháme a vykostíme. Vyjmeme …
suroviny: 1 kg rybího masa (kapr, lín, cejn, plotice, v podstatě všechny druhy bílých ryb), 120 g hladké mouky, 30 g sladké papriky, kari koření, 1 lžička pepře, 3 stroužky česneku (utřeného), sůl podle chuti, tuk příprava: Po zabití rybu …
Suroviny: candát, sůl, koření, hladká mouka, anglická slanina, 1/2 l smetany Příprava: Vykuchaného a očištěného candáta nasolíme a okořeníme. Od hlavy až k ocasu uděláme každých 5 cm zářezy. Do zářezů vložíme plátek anglické slaniny. Na vymazaný plech uděláme ze …
Suroviny: 750 g candáta, 1 l vody, 1/8 l bílého vína, 4 kuličky pepře, snítka petrželky, sůl. Na omáčku: 50 g másla, 30 g hladké mouky, 50 g cibule, 1/4 l sladké smetany, 50 g nastrouhaného sýra, pepř, sůl, špetka muškátového …
Suroviny: 750 g candáta, 80 g másla, 20 g slaniny, 1 lžička sladké papriky, 50 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl Příprava: Očištěného, vykuchaného candáta rozdělíme na porce. Očištěného, vykuchaného candáta rozdělíme na porce. Porce osolíme a opečeme na …
Suroviny: 750 g candáta, 100 g másla, 250 g celeru, sůl, 5 g cukru, 1/8 l bílého vína, 40 g hladké mouky, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek, trochu octa nebo citrónové šťávy Příprava: Vodu s cukrem, solí a trochou …
Suroviny: 750 g candáta, 100 g másla, 1 citrón, 2 sardele, petrželka, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, 1/4 l vývaru, 1/8 l kyselé smetany, sůlPříprava: Rybu očistíme, omyjeme a vykucháme. Porce candáta řádně osolíme, složíme na vymazaný rendlík, …
Suroviny: 1 candát (o váze asi 1,5 kg), 200 g hlívy ústřičné, 1 cibule, 50 g másla, 2 dl bílého suchého vína, 5 rajčat, hrst petrželové natě (vhodnější je hladká, ne kudrnatá), pepř, sůl Příprava: Candáta vykucháme, odřízneme hlavu a ploutve. …
Jdete k vodě na štiky? Nevíte kam se postavit? Tato stránka vám pomůže vybrat to správné místo. Místo, kde je pravděpodobně štika. Štika je, jak již víme ryba příbřežní. Štika se živí hlavně rybkami. Štika obecná se vyskytuje hlavně tam, …
Prut Klasické vláčecí pruty na štiky mají délku tři metry a doporučenou vrhací zátěž do 20 do 50 gramů. Kdo vláčí na otevřené vodě nebo ze člunu, může klidně mít i prut kratší. Kratší modely jsou snáz ovladatelné a ani …
Prut Časy, kdy se na štiky používaly extrémně silné pruty, dávno minuly. Speciální pruty na štiky se od těch kaprářských liší jen tím, že takřka při stejném průměru špičky, jsou poněkud tužší a silnější. To umožňuje nahazovat právě těžší nástrahy. …
Mrtvá rybka Pro spoustu rybářů je mrtvá rybka tou nejlepší nástrahou na kapitální štiky. Pro začínajícího rybáře ovšem není nijak snadné sedět u vody a dlouhé hodiny chytat na nástrahu, které ani moc nevěří. Doporučená taktika je nahodit mrtvou rybku, nechat …
Imitace rybek z nejrůznějších materiálů z úspěchem používalo již několik generací štikařů, ale ještě nikdy nebyla nabídka umělých nástrah tak bohatá, jako v současné době. Plandavky (blinkr) Na nejstarší nástrahu z plechu plandavku ještě někdy nazývanou také lžička nebere žádný …