Dlouhý nebo krátký, lehký nebo těžký? Takové otázky zaměstnávají mnohého učedníka cechu svatého Petra, který si chce pořídit prut speciálně pro lov candátů. Právě začátečník stojí přitom často před nepřehledným „lesem prutů“…
Gumové napodobeniny jsou na candáty nejlepší. O tom není potřeba nikoho přesvědčovat. Trochu v zapomnění naopak upadla nastražená rybka. Kdo ví, jak obě lákadla cíleně používat, má k dispozici dvě špičkové nástrahy na candáty. Zeptejte se deseti rybářů která nástraha …
Přívlač je aktivní rybářský sport. To ale neznamená, že by se mu mohli věnovat jen ti fyzicky nejzdatnější. Samozřejmě, že musíme brát v potaz i své možnosti. Někdo je schopen po celodenním chození kolem vody, brodění, plížení se kopřivami a …
Při lovu dravých ryb je velice důležité nepodceňovat detaily. Týká se to především chytání velkých a vyškolených ryb. Pro někoho možná malé a nepodstatné detaily, ale právě oni často rozhodnou, jestli lov na daném revíru bude úspěšný nebo ne. Najdeme …
Nejznámější sladkovodní dravou rybou je zcela jistě štika obecná(Esox luciuss). Rybu se zubatou tlamou a typickým protáhlým tělem, s posunutou hřbetní ploutví až k ocasní části pozná kdejaké malé dítě. Často je vyobrazována jak stojí maskována ve střehu poblíž trsu …
Na úvod: Lov candátů feederovým prutem je považován za naprosto jedinečnou záležitost. Tento úvod nelze prostě nenapsat, protože chytat krásné ryby jedinečným a jemným způsobem je jedním slovem – koncentrovaná nádhera…
Lovíte-li feederem na živočišné nástrahy jako jsou například různé druhy žížal anebo masní červi, pak se vám čas od času stane, že zaseknete a zdoláte i menšího okouna nebo spíše okounka. Obyčejně jsou to ryby tak okolo 15 až 20 …
S parmami, velkými sladkovodními bojovníky, to delší čas vypadalo bledě. V posledních letech se však kvalita našich vod velmi zlepšila a tak se začalo konečně blýskat na lepši časy i parmám. Opět můžeme vidět jejich sice značně prořídlé houfy v …
Asi nejuniverzálnějąí a nejjednoduąąí montáž. Kmen: 0,16 – 0,20, Návazec: 0,08 – 0,16, Ryby-vąechny bílé ryby. Nástraha: Kukuřice, masňák, hnoják, rohlík, těsto…….. Je opravdu moc jednoduchá na navázání. Dá se s ní chytat jak na pomalu tekoucích vodách, tak na …
Při lovu feedrem používáme ve skutečnosti jen dva druhy montáží určených pro lov na těžko – a to pevnou nebo průběžnou v několika desítkách variant. Která z nich je ta nejlepší je velice těžké určit, protože ve své podstatě všechny …
Při lovu feederem, si většinou různé situace u vody vyžadují použití různých špiček pro optimální signalizaci, většinou tak máme možnost zužitkovat co nejvíce záběrů. Volba prutu a špiček je vždy o tom v jakých konkrétních podmínkách lovíme avšak…..
Feederová guma-uzel Co vąe potřebujeme: Nejčastěji se feederové gumy prodávají navinuté na kulatých cívkách, větąinou v desetimetrových návinech, různých průměrech a nosnostech…
Na úvod si dejme trochu teorie. Budeme-li přísně formální, můžeme si pod pojmem marinování představit „… nechání potravin (hlavně masa, zeleniny a sýrů) ve směsi aromatických látek a kapalin (marinádě) po delší dobu, aby potraviny nasákly určenou vůní a chutí. …
Suroviny: -asi 500 g rybího masa- -2-3 varné sáčky rýže- -rostlinný olej- -cibule- -sůl- -sterilizovaný hrášek- -50 g mrkve- -mletý pepř a paprika- podle chuti další zelenina nebo sójový granulát, kečup. Postup: Rybu opět očistíme, nakrájíme na malé kousky , …
Suroviny: -750 g ryb- -2 housky- -2 vejce- -2 lžíce sardelové pasty- -3O g slaniny- -1 dcl mléka- -80 g másla- -sůl a pepř- Postup: Ryby stáhneme z kůže, vykostíme a maso rozsekáme. Přidáme housku namočenou v mléce, nadrobno rozkrájenou …
Suroviny: -Krabička sardinek- -2 trojúhelníčky taveného sýru- -cibule- -100g pomazánkového másla- -hořčice- -sůl- -petrželová nať- Postup: Nasekáme cibuli a petrželovou nať nadrobno, rozetřeme máslo se solí a hořčicí , Přidáme sýr, sardinky a připravenou zeleninu a pořádně umícháme. Sýr můžeme …
Suroviny: -hlavy z kapra- -kousky kapra od ocasu a od hlavy- -jikry a mlíčí- -sůl- -kuličky pepře- -kuličky nového koření- -1 cibule- -mrkev- -celer- -petržel- -máslo- -hladká mouka na jíšku- -muškátový květ- -nať petržele- Postup: Do vody dáme vařit hlavy …
Filety z cejnů prosolíme – dostatečně naskládáme do misky a zalijeme octem – octem nešetříme, filety musí být potopeny a ocet se musí dostat stejnoměrně i do mezivrstev. Jsou-li filety silné ve hřbetu, tak je v této části podélně nařízneme, …
Vařené ryby jsou nejlépe stravitelné a proto se často používají pro dietní stravu. Celé, nebo na porce nakrájené ryby vkládáme do vařící, osolené a mírně okyselené vody, aby maso dobře ztuhlo. Na okyselení použijeme buď ocet, nebo citronovou šťávu. Rybu …
Suroviny: 4 candáti 50 g másla 50 g cibule petrželka 1/2 bobkového listu 1 špetka tymiánu 1 1/2 dl smetany 2 žloutky 5 lžic bílého vína citrónová šťáva sůl Postup: Porce candáta pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Na vymaštěnou …
Suroviny: -400 g candáta- -40 g žampiónů- -40 g hroznového vína- -60 g kečupu- -2 cl červeného vína- -20 g másla- -30 g oleje- -sůl- -pepř- -4 plátky toustového chleba- Postup: Candáta stáhněte, osolte a opepřete. Opečte na oleji z …
Suroviny: -4 plátky rybího filé- -2-3 lžíce drceného barevného pepře- -sůl- -hladká mouka- -2 červené papriky- -2 celá loupaná rajčata- -stroužek česneku- -sůl- -pepř- Postup: olivový olej Filé nakrájíme na třetiny a osolíme. Hladkou mouku smícháme s pepřem a filé …
Suroviny: -600 g kapra- -50 g slaniny bez kůže- -1 cibule- -100 g žampionů- -100 g šunky- -50 g sterilovaných okurek- -30 g rajčatového protlaku- -100 ml červeného vína- -50 g másla- -pepř- -sůl- -50 g oleje- Postup: Slaninu nakrájíme …
Každá ryba, která je trochu tučná je vhodná k úpravě uzením (úhoř, sumec, marena, tolstolobik, dále cejn, kapr. Příprava: rybu vykucháme a zbavíme šupin, důkladně omyjeme od krve, u menších ryb ponecháme hlavy, osolíme a vložíme do nádoby na dobu …
Toskánská parma Suroviny: -Očištěnou a vykuchanou královskou či stříbrnou parmu o váze asi 1,5kg- -4 rajčata- -3 stroužky česneku- -pepř- -sůl- -oregano- -0,5dl olivového oleje- -1 lžíce nasekané petrželky- -1dl bílého suchého vína- Postup: Česnek utřeme a rajčata nakrájíme na …
Suroviny: -pstruh- -sůl- -citrón- -olej- -cibule- -žampiony- -bílé víno- -vejce- -sójová omáčka- -zelená petrželka- -hladká mouka- -strouhaný sýr- Postup: Pstruha vykostíme a připravíme si z něj filátko, osolíme, zakapeme citrónem a dáme do lednice odpočinout. Mezitím na lžíci oleje osmažíme …
Ještě před tím než se pustíte do grilování ryb, se vám určitě budou hodit informace jak postupovat při úpravě ryb před jejich dalším kuchyňským zpracováním. Možná, že se vám některá z letních vzpomínek na grilování vrátí, až budete chystat vánočního …
Cottus poecilopus (Heckel,1836) Popis: tělo je vřetenovité, dozadu se zužující, hlava shora zploštělá s ústy širokými, ozubenými. Tělo holé bez šupin, na hřbetě jsou dvě ploutve. Prsní ploutve jsou mohutné, vějířovité, břišní ploutve posunuty na hrdlo. Celkově je podobná vrance …
Cottus gobio (Linnaeus,1758) Popis: tělo je vřetenovité se shora zploštělou mohutnou hlavou, ústa velmi široká, ozubená. Tělo holé bez šupin. Postranní čára je patrná podél celého těla, na špičce dolní čelisti je jeden pór. Prsní ploutve vějířovité, břišní ploutve menší, …