Existuje celá řada cestovních agentur nabízejících rybářské destinace, které vám zařídí kompletní rybářskou dovolenou den po dni, pomalu hodinu po hodině. Takovéto dovolené jsou fajn, ale ne tak úplně pro každého. Mnoho rybářů preferuje spíše volnost a soukromí. Jet si, …
Vynikající recept skandinávské kuchyně na úpravu syrového lososa. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: asi 500 g vykostěný filet z lososa (bez kůže)lžíci hrubozrnné (mořské) solilžíci cukrunasekaný mladý koprcitron Na omáčku potřebujeme: žlouteklžíci dijonské hořčicepár kapek olivového…
Republiková rada Českého rybářského svazu (ČRS) se sešla 8. prosince 2022 na pravidelném zasedání. Klíčovými tématy byly rozpočet Republikové rady ČRS na rok 2023, statut celosvazového rybolovu, jmenování státních trenérů a dále projednání aktuálních oblastí k Rybářskému informačnímu systému (R…
V polovině listopadu zaznamenali rybáři úhyn ryb v chovném rybníku V Olší nedaleko Starého Města na Uherskohradišťsku. Předpokládali, že jde o otravu, odebrali proto vzorky na rozbor. Informuje o tom web regionálního týdeníku Dobrý den s Kurýrem. Jak analýza vzorků dopadla? text: M…
Stanislav Pernický je tváří boje za nezávislé vyšetření havárie na Bečvě v září 2020. Organizoval práce na asanaci řeky od samého počátku, byl oznamovatelem otravy. Minulý čtvrtek se účastnil semináře o Bečvě na půdě Poslanecké sněmovny (informovali jsme zde). text: Marek …
Minulý čtvrtek proběhl na půdě Poslanecké sněmovny seminář s názvem „Dva roky záhad při vyšetřování havárie na Bečvě“. Konal se pod záštitou poslance PSP ČR Petra Gazdíka. Co tato nová diskuze o jedné z největších ekologických katastrof v Česku přinesla? text: Marek Kožušník …
Na Dunaji v části Jarovecké rameno vyšetřují inspektoři životního prostředí únik ropných látek. Informovala o tom Slovenská inspekce životního prostředí (SIŽP). text: Marek Kožušník K úniku došlo v pátek 9. prosince. „Neznámou látku na hladině zpozoroval rybář, který událost ohl…
Nová značka rybářského oblečení a doplňků Adventer & fishing vstoupila nově na trh v devíti evropských zemích včetně Česka. Důvěra je v tomto případě zcela na místě, jelikož uvedení první kolekce předcházelo pečlivé testování a vývoj. Oblečení Adventer & fishing je navržené a vyrobené tak, …
Kopr je ve skandinávské kuchyni velmi oblíbený a často se přidává do salátů. Jednou z variant na chutný rybí salát z matjesů. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 200 g matjesů400 g uvařených brambordvě kyselé okurkydvě cibuledvě lžíce nasekaného kopručtyři lžíce láku …
Na naší škole je nedílnou součástí odborného výcviku síťování. Zde se žáci učí sítě šít a zašívat – „opravovat“. Na tuto práci připadá čas především v zimním období, kdy jsou rybníky zcela sloveny a sítě po perných výlovech musí projít …
S podzimem se stojaté i tekoucí vody nezadržitelně ochlazují a jak se pomalu přikrádá zima, toky jsou čím dál čistší. Ulovit nějakou lepší rybu je čím dál těžší, ale šikovný rybář si vždycky poradí. text: Milan Tychler Ryby a parmy …
Na konci srpna jsme informovali o masivním úhynu potočáků na řece Mohelce nedaleko Jablonce nad Nisou. Vyšetřovatelé ovšem nezjistili příčinu, která by za úhynem stála, a případ nejspíš odloží. Informovala o tom regionální mluvčí policie Ivana Baláková. text: Marek …
Vodní nádrž Skalka na Ohři nedaleko Chebu je oblíbeným cílem rybářů. Každý z nich by ale měl zvážit případnou konzumaci ryb z této krásné přehrady. Obsahují totiž zdraví nebezpečnou rtuť. Píše o tom na webu Západočeského územního svazu Eduard Bouše z Výzkumného …
Postranní čára je oprávněně označována za šestý rybí smysl, protože se jedná o unikátní smyslový orgán, který se vyskytuje pouze u ryb. text: Petr Spurný Pro úplnost je třeba ještě dodat, že ji najdeme také u larev obojživelníků prodělávajících vývoj …
Zatímco jiní obdivují pestrou paletu barev podzimní přírody, rybářský hospodář má tik v oku, když vidí sevřená hejna černých ptáků na obloze. Do krajiny se vrací zima a s ní i množství nezvaných návštěvníků – kormoránů. text: Pavel Vrána Rozhodně …
Recept z francouzské kuchyně na jednoduchou a chutnou úpravu ryb s petrželovým máslem. My jsme zkusili variantu s kaprem. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: asi 1000 g naporcovaného kaprahladkou moukusůlmáslocitronpetrželové máslo (100 g másla, lžíce nasekané petrželky, černého pepře, citr…
Členové rybářské stráže MO ČRS Čelákovice získali osobní bezpečnostní kamery pořízené z dotace města Čelákovice. Kamery zaznamenávají průběh kontroly jak vizuálně, tak zvukově za jakékoliv denní doby. V sobotu 19. listopadu je členům RS předal starosta Čelákovic Ing. Josef Pátek. …
Trofejní úlovky rybáře vždycky fascinovaly. Každý chtěl ulovit tu nejdelší a nejtěžší rybu. V našem seriálu se ohlížíme až do roku 1973 a sbíráme veškeré dostupné informace o nej rybách ulovených na revírech ČRS a MRS. Ty následně analyzujeme a …
Letošní muškařská sezona uběhla jako voda. Dnešek je poslední den, kdy můžou muškaři a fanoušci přívlače vyrazit ke svému oblíbenému pstruhovému revíru. Jako vzpomínku nabízíme dnes vydané video z muškaření v Montaně. text: Marek Kožušník Přesto muškaři a vláčkaři nemusí do poloviny …
Jelci patřili i patří mezi jedny z nejčastěji lovených druhů ryb v našich vodách. Nejeden z nás si jistě vzpomene na rybářské, nebo spíš pytlácké začátky, kdy se snažil pomocí chrousta nebo třešně obelstít vypaseného tlouště někde ve stínu hustých vrb nebo ve zpěněné vodě …
V tomto článku chci rozebrat své zkušenosti z lovu kaprů na svazových vodách při krátkodobých vycházkách, které dnes u většiny rybářů převládají. text: Josef Hájek Je docela jedno, jestli jdeme k vodě na pár chvil s prutem na přívlač, plavanou či položenou. Ve všech …
Velké přehradní nádrže jsou krásné vody skrývající spoustu překvapení, která my rybáři odhalujeme jen z velmi malé části a vzácně. Když se ocitnete na břehu velké vody a zahledíte se na hladinu, můžete se jen domýšlet, co všechno se pod …
Velice chutný a přitom jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 750 až 1000 g štiky3 stroužky česnekulžičku mletého zázvorupůl lžičky sladké červené paprikylžičku worcesteruplátky citronusůlmáslo Příprava: Štiku nakrájíme na podkovy, pokapem…
S živou i mrtvou rybkou a jejími částmi se dá od 15. června lovit kdykoli až do konce roku. Teplé letní večery i časná rána přímo vybízí k tomu, abychom s u prutů s nahozenými rybkami pěkně poseděli. text: Milan Tychler Záběrů sice …
Životní úlovek se podařil 3. listopadu britskému rybáři na francouzském jezeře Bluewater v oblasti Champagne. Andy Hackett ulovil zlatého kapra o hmotnosti 30,57 kg. Informuje o tom web The Guardian. text: Marek Kožušník Podle správců soukromého rybářského rezortu Bluewater Lakes jde …
Protože máme rádi děti a zábavné a zajímavé rybářské zážitky, rozhodli jsme se, že ve spolupráci se www.sumci.com, Adler-wft.cz, Pezon & Michel – Gunki SK/CZ a časopisem Rybářství vyhlásíme soutěž pro malé rybáře o nejhezčí rybářskou povídku! Nejlepší odměníme věcnými …
Zajímaly by mě zásadní rozdíly v lovu kaprů v nejrůznějších obdobích roku. Jaké má rybář v ten který čas vybírat lokality? Kdy na řeku, kdy na ÚN, kdy k rybníkům? odpovídá Karel Nikl Každé období roku má svá specifika a …
Severočeský územní svaz letos zaznamenal už šest dospělých kusů lososa obecného, z toho dva páry vytloukající hnízda. Informuje o tom na svých stránkách. Kromě umělých překážek, které brání migraci lososů, jsou velkým problémem rybí predátoři – vydra, kormorán nebo volavka. …
Všechny profese mají svá NEJ… Také rybáři musí mít několik vlastností, které jsou pro ně nezbytné a důležité. Snažila jsem se vybrat ty opravdu nejdůležitější. Posuďte sami, zda tyto vlastnosti máte. text: Hana Svatušková 1 – Trpělivost Vlastnost pro rybáře …
Tradiční srbské pljeskavice se vyrábějí z jehněčího, vepřového a hovězího masa. V Chorvatsku se můžete setkat i s rybími pljeskavicemi, které tvoří kombinace rybího a vepřového masa. Pro nás je důležité, že rybí maso můžeme použít jakékoliv, vepřové je nejlepší prorostlé. text: Dalibor …