Na přehradě Lac de Panneciére ve Francii právě začalo 23. mistrovství světa v lovu kaprů. Nechybí česká reprezentace ve složení Richard Barát, Petr Janšta, Lukáš Biskup, Sergey Andreev, Oldřich Svoboda, Jindřich Týč. Náhradníky jsou Patrik Dušák a Pavel Dušák, reprezentanty …
Smekací navijáky Roen patří k nejznámějším modelům z dílny národního podniku Tokoz. Prototyp navijáku Roen pro údolní nádrže byl představen již v roce 1957 na Výstavě lodí a táboření v Paláci u Hybernů v Praze. Na pultech rybářských obchodů se …
Republiková rada ČRS se sešla 7. září 2023 na svém řádném zasedání. Na programu byly zejména následující body – Odhad prodeje celosvazových povolenek a redistribuce prostředků celosvazového rybolovu v roce 2023, kontroly Republikové dozorčí rady, projednání aktuálních oblastí k RIS. text: …
Před časem jsem psal o některých vybraných vnějších parazitech, se kterými se v rámci cvičení v předmětu Nemoci ryb v laboratoři setkáváme. Dnes se podíváme na parazita, který cizopasí nikoli na povrchu těla, ale uvnitř, a to přímo v rybím …
Maso cejnů a jiných bílých ryb obsahuje příliš mnoho svalových kůstek. Povařením a rozemletím masa i s kůstkami připravíme chutné pečené rybí krokety. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 750–1000 g naporcovaného cejnastrouhanku2 vejce3-4 stroužky česnekulžíci worcesterupepřsůlmajoránkuolej …
Před pěti lety se jablunkovští rybáři rozhodli navrátit pstruhy obecné do bystřiny Lomná uprostřed Beskyd. Kvůli regulaci toků ale o ně zřejmě přijdou. Informuje o tom web eHutník. text: Marek Kožušník Rybáři zakoupili speciální boxy k odchovu pstruha obecného. „Ty …
Kdyby chytil některý rybář zlatou rybku, měl by pravděpodobně tato tři přání. text: Hana Svatušková 1. Mít za manželku rybářku Mít manželku, která taky rybaří, je pro rybáře velká výhoda, pro některé z nich velký sen. Manželé si mají neustále co …
Ostroretka stěhovavá (Chondrostoma nasus) je protáhlá, ze stran zploštělá ryba s tmavším hřbetem a stříbrnými boky. Na našem území se jako původní druh původně vyskytovala jen v přítocích Dunaje. Zde obývá proudné úseky lipanového a parmového pásma. Naše nová škola …
Většina z nás si myslí, že bakterie jsou při běžném pohledu neviditelné. V podstatě tomu tak je, když ale vytvářejí kolonie čítající miliony jedinců, tyto útvary mohou být docela nápadné. A z „výtvarného“ hlediska i krásné. Platí to i v případě některých druhů žijících …
Chladné dny se blíží a na nás čekají nové zážitky, znovu budeme vyvíjet nové úsilí, abychom ulovili svou vysněnou kořist. Rád bych se s vámi podělil o nějaké tipy a triky, které mi na řece (většinou na Labi) fungují, a …
O navijácích Triplex jsem psal již v roce 2019. Jednalo se o všeobecný popis všech tří velikostí, tedy o Triplex A, B, C. Tentokrát se zaměříme na nejrozšířenější Triplex C, který se později stal předlohou pro naviják Reex. text: Zdeněk …
Nejlepší rybí polévky vařili baštýřky a sádecké v jižních Čechách, ryb a hub měli vždy dostatek text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 1,5 l rybího vývaru250 g masa z kapra bez kostí150 g nakrájených hříbků na plátkymrkevkousek celeru2 jarní cibulky s natí2 …
Metodu poloumělého výtěru candáta na přenosná výtěrová hnízda zavedl a propracoval nestor českého rybníkářství Josef Šusta koncem 19. století na Třeboňsku. text: Karel Dubský Výtěr probíhal v sádkách na přenosná výtěrová hnízda. Jako substrát se používal kořenový systém ostřic. Tzv. …
Loni jsem spolu s přítelkyní navštívil známý řecký ostrov Lefkáda a jako pokaždé mne nejvíce zajímalo vše živé. Jak pod vodou, tak okolo ní. text: Petr Šilha Ostrov má rozlohu 336 km², jeho šíře je 12 km a na délku …
Podvodní fotograf Mirek Brát nám poslal do redakce další skvělé video. Tentokrát sledoval raka bahenního, který se vylekal a pokusil se utéct do bezpečí. Použil přitom docela neobvyklý manévr. text: Marek Kožušník „Ano, jde o nádherný ukázkový exemplář samce raka …
Desetiletý Jiří Vávra ulovil 1. září na Lipně svou životní rybu. Fotku parádního kapra nám poslal do redakce jeho táta Jiří Vávra st. Sám nerybaří, rád ale tráví se synem společný čas v přírodě. text: Marek Kožušník V pátek 1. září chytali …
Vodní rostliny byly odjakživa neoddělitelnou součástí vodního ekosystému. Rozdělují se na vyšší a nižší. Většinový podíl primární produkce (až 90 %) připadá na nižší rostliny. Do těch řadíme sinice a řasy, které jsou nejenom producenty kyslíku, ale také potravou pro …
Pikantní ostrá rybí polévka, která nás postaví na nohy třeba po bujaré oslavě trofejního úlovku. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 700 g rybích odřezků (hlavy, ocasy atd.)300 g rybího masa bez kůže (kapr, sumec, candát)5 rajčat2 větší sladkokyselé okurkyčervenou papriku2 cibule2 …
Ulovit nějaký méně známých rybí druh je stále těžší. Některé ryby na našem území prakticky nežijí a navíc patří mezi chráněné druhy. Mám na mysli třeba ostruchu, sekavce, piskoře a další. text: Zdeněk Hofman V posledních letech se jedna ryba …
Několikrát do roka rád přijmu pozvání sestry Monči a zavítám na návštěvu do jihočeských Bohumilic, které leží nedaleko Čkyně. text: Roman Šulík Bohumilice jsou malebná vesnička s kostelíkem, samoobsluhou, jednou hospůdkou, říčkou Volyňkou a rybníkem, který patří k místnímu zámečku. M…
Chytání úhořů má své kouzlo a každý rybář je určitě rád, když nějakého pěkného hádka zdolá. Tak tomu bylo i v případě Mirka, který ulovil svého prvního úhoře. Jeho manželka ho za rybářskou vášeň nechválila, ale když přinesl domů rybu, …
Na zhruba čtyřkilometrovém úseku potoka Hodonínka na Blanensku vysbírali o víkendu rybáři stovky uhynulých pstruhů obecných. Za otravu vody pravděpodobně může havárie v čistírně odpadních vod v nedaleké Olešnici. Uvedl to dnes Blanenský deník. text: Marek Kožušník Výsledky odebraných vzorků …
Trávicí ústrojí ryb umožňuje rybám příjem potravy s následným trávením a vstřebáváním živin. Podstatným způsobem se liší u kaprovitých a dravých ryb. Začíná ústním otvorem a pokračuje ústní dutinou, na kterou navazuje hltan, jícen, žaludek, střeva a řitní otvor. text: …
Sůl a cukr jsou výborné přírodní konzervanty. Pokud jimi zasypete oschnuté boilie, vytáhnou z něj zbylou vodu a na dlouhou dobu je ochrání před plesnivěním. text: Michal Kučera Není to nějaký zásadně nový nápad. Pokud si dobře pamatuji, tak už někdy …
Maso tuňáka je krásně červené, připomínající hovězí maso. Lze z něho připravit steak – uvnitř musí zůstat maso červené či růžové. Na grilu nebo pánvi vyžaduje krátkou tepelnou úpravu. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: dva filety z tuňáka 150-200 gmořskou sůldrcený …
Kapr obecný (Cyprinus carpio) se řadí mezi naše původní ryby, protože je na našem území přes 1000 let. Je tradiční rybou zejména o Vánocích a také naší nejznámější rybou. text: David Meisner V našem rybářství je kapr nejchovanější rybou, tvoří asi …
Rybář Martin Tokoš ze slovenského města Holíč jezdí už deset let na dovolenou na stejné místo. Na oblíbených Adamovských jezerech nedaleko hranic s Českem zažil toto léto rybaření snů. Chystal se na kapry, ale nakonec chytil obrovského sumce. Informuje o tom …
Když se řekne štípaný bambusový prut, většině rybářů se vybaví náčiní, které používali naši tátové nebo dokonce dědové a dnes tak nanejvýš někde zahálí na půdě, nebo zdobí zeď rybářské klubovny či koutek tichých bláznů někde v hospůdce. text: Josef Jehlička …
Porost, větřík a proudění vody mi znesnadňovalo přesné nahození mušky – rudořitky, takže vždy plavala mimo okruh pozorování ryby. Nakonec jsem se rozhodl sejít níže po proudu, vystoupit na břeh se záměrem v mezeře mezi porostem ulovit rybu způsobem – na …
Už naši prapředkové před tisíci lety měli problém s uchováním přebytků po úspěšném lovu. Týkalo se to masa suchozemských zvířat i ryb. Zřejmě zcela náhodou přišli na to, že menší kousky masa dokážou slunce a vítr poměrně rychle usušit a tím …