Jaro udeřilo v plné síle a po dlouhých měsících začíná v přírodě, a hlavně kolem vody neskutečný život. text: Jiří Růžička Ptáci staví svá hnízdečka a mnozí již zahřívají svá vajíčka. Shon mezi stromy je opravdu neskutečný. Stačí se na …
Na tento recept lze použít sladkovodní nebo mořské ryby, jako jsou kapr, sumec, candát, pstruh, treska, losos. My jsme použili tresku. text: Dalibor Marounek Článek Ryba s kaparovou omáčkou se nejdříve objevil na iRybářství….
Pražští rybáři se naplno pustili do letošní instalace plovoucích inkubátorů. Očekáváme tak další várku malých potočáků do pražských potoků. Pojďme se společně podrobně podívat, jak to celé probíhalo… text: Pavel Vrána (ichtyolog ČRS a zástupce hospodáře ÚSMP), za ČRS Lukáš …
Pečený pstruh je skvělou volbou Článek Pečený pstruh se nejdříve objevil na iRybářství….
Republiková rada ČRS se sešla 7. března 2024 na pravidelném zasedání. text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu Klíčové byly zejména následující body jednání – termínové kalendáře sportovních akcí na rok 2024, realizace rekonstrukce střediska ČRS Štědronín, informace o …
V prvním dílu našeho malého modelářského seriálu jsme sehnali většinu základních výrobních nástrojů a pomůcek, nakoupili balzová prkénka a barvy, takže můžeme směle začít s první fází výroby wobbleru – opracováním tělíčka. text: Jiří Rážek Nepůjde o nic složitého, navíc …
První štípané pruty začala v Evropě vyrábět firma Hildebrand z Mnichova v roce 1882. Na našem území se jemné proutky lepené z nejlepších částí bambusu začaly hojně používat po roce 1931. text: Zdeněk Hofman Největším výrobcem rybářského náčiní byla firma …
Zdatných kutilů je spousta, přičemž jejich velkou komunitu lze najít i mezi rybáři. Ať už to jsou třeba stavěči prutů, vazači umělých mušek, výrobci splávků, pekaři domácího boile… A vůbec to není jen proto, že by našinec chtěl ušetřit peníz …
Dnešní téma je zaměřené pro chovatele ryb. Pokusné odlovy, také lovy na zkoušku, po rybářsku pruby, se na chovných rybnících realizují s cílem posoudit přírůstek, výživný a zdravotní stav plůdku, násad a lehčích tržních ryb. Provádí se většinou dvakrát ve …
Jihočeský územní svaz pokračuje i v letošním roce s inkubací jiker pstruha obecného přímo v rybářských revírech za pomoci plovoucích inkubátorů. Pojďme se společně podívat, jak se dílo daří. text: Pavel Moravec (hospodář Jihočeského ÚS) a Lukáš Mareš (ČRS) Tento …
Porovnání obou mistrovství světa z roku 2023 pohledem do historie českých a československých reprezentací. text: Karel Kobliha Rybolovná technika má v našich končinách jeden drobný problém – závodnice a závodníci, kteří se tomuto sportu věnují, jsou extrémně dobří na mezinárodním …
V Nemšové na západním Slovensku v pondělí utonul v místním štěrkovišti český rybář. Okolnosti a příčiny úmrtí jsou prozatím předmětem vyšetřování. Informuje o tom Trenčianský Standard. text: Marek Kožušník Podle dostupných informací televize JOJ se muži během nahazování zachytil háček. …
Jako každý rok, tak i letos je pro přátele včelaření, rybaření, myslivosti, chovatelů i zahrádkaření připravena tradiční elektronická soutěž. text: Lukáš Mareš a Petra Hnízdilová, ČRS Organizátorem je opět Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s. Nasavrky spolu…
Rybářům a dalším dobrovolníkům se v sobotu podařilo kolem Labe na Ústecku opět uklidit tisíce kilogramů odpadu. Účast byla v letošním roce rekordní, celkem přes 100 účastníků. Takto velký a stále rostoucí zájem je velice potěšující. text: Marek Kožušník Vše …
Ledviny u ryb zdaleka nevypadají jako u savců, přesto dokonale fungují jako orgán krvetvorby a filtrační orgán krevního oběhu. Nacházejí se těsně pod rybí páteří a v těsné blízkosti je k nim přimknutý plynový měchýř. text: Petr Svatek Rozlišujeme dva typy rybích …
Kdyby tak slyšel režisér Gustav Machatý, autor slavného filmu Erotikon (1929), že si stejný název někdo vypůjčil k opusu, byť tištěnému, kde hlavní roli hrají ropuchy, spustila by se asi mela. Z oblohy by spadla filmová klapka nadepsaná nějakým peprným …
Další pokračování našeho povídání o boilie nás zavede do světa příchutí, ale zastavíme se částečně i u složení směsi pro jeho výrobu, přirozených a více či méně úspěšných přísadách. I tady lze totiž nalézt spoustu různých mýtů, polopravd, byť se …
Na únor jsem vybral rybu, kterou můžeme chytat po celý rok. Ryba z čeledi kaprovitých není dravá, přesto občas zabere i na rybičku nebo umělou nástrahu. Jmenuje se parma obecná. text: Zdeněk Hofman Vousatou krásku jsem jako kluk nikdy nechytil. Snad …
V minulém díle jsme řešili otázku, zda existují zázračné kuličky, které by jako jediné fungovaly na určitém revíru. Anebo jestli je možné, aby to či ono boilie na nějaké vodě nefungovalo vůbec. text: Michal Kučera Dnes se pustíme do dalších mýtů …
Český rybářský svaz začal na svém youtube kanálu zveřejňovat instruktážní videa rybolovné techniky. Jsou určeny trenérům casting sportu, pomohou nejen začínajícím závodníkům v této rybářské disciplíně, ale také všem rybářům, kteří třeba chtějí jen vylepšit svou techniku nahození. První čtyři discipl…
Silurus glanis je latinský název sumce velkého. Naše největší ryba byla odjakživa postrachem vod i rybářů. Vousaté monstrum plenilo rybí násadu a bambusové pruty lámalo jako sirky. Postupem času se však karta začala obracet. text: Zdeněk Hofman Koncem 50. let …
Podobně lze připravit i další druhy ryb, například kapra, cejna, plotici, perlína nebo tlouště. text: Dalibor Marounek Článek Karas na másle a česneku se nejdříve objevil na iRybářství….
Přiznám se, že mám rád svůj klid. Nejlépe se na rybách cítím někde v ústraní, když dlouho nepotkám člověka. Ale na druhou stranu potřebuji kontakt s řekou, rybou a životem kolem vody. Proto jsem se tentokrát zaměřil na stále populárnější způsob lovu …
Tímto trochu pozměněným příslovím bych chtěl upozornit na jednu z podob pytláctví, které bych dal přívlastek příležitostná. text: Jozef Májsky Tento nešvar lze omezit nebo i úplně zlikvidovat tím, že nejenom rybářská stráž, ale i řadoví rybáři budou věnovat zvýšenou pozornost …
Dnes už asi jen těžko zjistíme, jestli první ryby žily spíš samotářským způsobem života, nebo již v pradávných řekách a mořích příslušníci jednoho druhu, popřípadě i několika druhů, vytvářeli menší nebo větší uskupení. text: Jozef Májsky Důvody, proč u jednotlivých rybích …
Rybářům, kteří u vody tráví déle času, nastává otázka, co si dobrého uvařit. Někdy neberou, takže se musí sáhnout i do jiných zdrojů. Poměrně dlouho jsem volil variantu hotových jídel. Mám teď na mysli guláše z plechovky či instantní polévky. Jenže …
Do zámecké zahrady přispěchal bílý únor. Bledá obloha jako by zmrzla v odrazu na hladině Leknínového jezírka a v nose štípal studený vzduch. Byla-li někdy někde tak ledová voda, až z ní ploticím zčervenaly ploutve, přihodilo se to nejspíš právě tady. …