Stojím schoulený na břehu potoka s jemným proutkem v ruce a očima se snažím zatlačit splávek pod hladinu. Drobný déšť se sněhem poletuje vzduchem a šimrá mě po tváři. Ještě, že přestal foukat severní vítr. Únorové počasí je už tak …
Náš nejoblíbenější recept na štiku nebo candáta. Jednoduchá příprava. Článek Štika (candát) se smetanovou omáčkou se nejdříve objevil na iRybářství….
Řeka Bodrog, druhá největší řeka ve východním Slovensku, se navenek tváří, že s Tisou nemá nic společného, ale opak je pravda. Do Tisy se vlévá v maďarském městečku Tokaj, známém vinařském centru. text: Stanislav Géci Bodrog samotný a jeho okolí oplývá množstvím …
Sopečný původ ostrova prozrazují nejen strmé útesy, ale i hloubka moře, která rychle roste jen pár desítek metrů od pobřeží. Propadáte se do modré hlubiny a kolem vás víří hejna větších i menších ryb. Z kamenné skrýše vás bedlivě sleduje …
Snad každý rybář starší padesáti let si pamatuje žlutý laminátový proutek s navijákem Reex. V 70. a 80. letech minulého století velký výběr rybářského náčiní nebyl. Dvoudílný laminátový proutek s navijákem Reex se prodával v sadě se splávky, vlascem a čihátkem, …
Život přináší různá překvapení. Některé historky bývají veselé, jiné zavánějí naopak dobrodružnou, až hororovou atmosférou. Dokáží pobavit i poučit. Lidský život se někdy ocitá doslova na vlásku a každá získaná informace může číhajícímu nebezpečí předejít. text: Zdeněk Hofman Pojďme se …
Dušený kapr na čerstvé zelenině s těstovinami je poněkud netradiční úprava podle italské kuchyně, ale je skvělá a lze ji uplatnit i na jinou rybu. text: Dalibor Marounek Článek Kapr na středomořský způsob se nejdříve objevil na iRybářství….
Vážení příznivci Petrova cechu, s novou sezonou prosíme nezapomeňte prostudovat i nový Rybářský řád ČRS. V letošním roce došlo v rámci Rybářského řádu ČRS k promítnutí novelizované vyhlášky č. 197/2004 Sb., k provedení zákona o rybářství. Níže opětovně upozorňujeme na …
Vážení funkcionáři, vážení výdejci povolenek, vážení rybáři, dovolujeme si Vás informovat, že prostřednictvím nového informačního systému RIS již proběhlo splnění členských povinností na rok 2024 u více než 100 000 rybářů. text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu V …
Ministerstvo životního prostředí chce zahájit kárné řízení s bývalým ředitelem olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí Radkem Pallósem. Podle ministerstva se dopustil závažných chyb během kauzy otrávené Bečvy. Informuje o tom server Seznam Zprávy. text: Marek Kožušník „Máme důvodn…
Český rybářský svaz začal na svém youtube kanálu zveřejňovat instruktážní videa rybolovné techniky. Jsou určeny trenérům casting sportu, pomohou nejen začínajícím závodníkům v této rybářské disciplíně, ale také všem rybářům, kteří třeba chtějí jen vylepšit svou techniku nahození. První tři disciplín…
Bezesporu nejznámější zástupce čeledi lososovitých, náš nepůvodní druh. Do tuzemských vod byl přivezen zhruba kolem roku 1880. Jeho domovinou je západní část Severní Ameriky. text: Jan Stluka O typickém vzhledu pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) se dá hovořit jen stěží. Barvu …
V prvé řadě si musíme uvědomit, že ryby nežijí na souši, ale ve vodním prostředí, které je od toho našeho velmi odlišné. Z důvodu toho, že jsou ryby poikilotermní (studenokrevné; přijímající teplotu vodního prostředí), jsou i na menší teplotní výkyvy …
V lednu čerstvou rybu, která by stačila na zasycení celé rodiny, „ulovíme“ spíš v obchodě než u vody. Přinášíme proto recept na rybu, kterou na pultech obyčejně bez potíží najdeme. text: Dalibor Marounek Článek Římský salát s pečeným lososem se nejdříve objevil …
Snadný recept. Článek Losos čočkovém salátě se nejdříve objevil na iRybářství….
Republiková rada ČRS se sešla na svém prvním letošním řádném zasedání dne 11. ledna. Na programu byly zejména následující body – plány práce odborů a komisí Republikové rady ČRS, příprava XX. Republikového sněmu ČRS, projednání aktuálních oblastí k RIS. text: …
Začátek nového roku je tady a začíná i další rybářská sezona. Její průběh lze jen s těžkostí plánovat, protože zejména v zimních měsících je vše závislé na vývoji počasí, které dokáže velmi často překvapit. text: Zdeněk Hofman Vzpomínám na lednovou výpravu před …
Český rybářský svaz začal na svém youtube kanálu zveřejňovat instruktážní videa rybolovné techniky. Jsou určeny trenérům casting sportu, pomohou nejen začínajícím závodníkům v této rybářské disciplíně, ale také všem rybářům, kteří třeba chtějí jen vylepšit svou techniku nahození. První dvě …
Je všeobecně známé, že v potravě dravých ryb, především větších exemplářů, se mohou i v našich vodách příležitostně objevit menší druhy savců. Velikost této osrstěné kořisti se ale obecně dost často přeceňuje, někdy přímo úměrně s počtem vypitých piv. text: Jozef Májsky Nejvděčn…
Touha po chytání ryb s jemnými šňůrami, lehčími pruty a delšími hody, dala nový směr výrobě navijáků. Původní obyčejná kolečka na tento úkol již nestačila a hledalo se nové řešení, až byl zkonstruován naviják, u něhož při vrhu šňůra nemusela …
V minulém díle jsme se zaměřili na tři nejběžnější ekto (vnější) parazity ryb, se kterými se při cvičeních z předmětu Nemoci ryb setkáváme. Dnes se podíváme na zástupce skupin, které se nám jako původci onemocnění nebo úhynu ryb dostávají do …
Recept můžeme připravit můžeme jak ze sladkovodních, tak mořských ryb. text: Dalibor Marounek Článek Francouzské rybí krokety se nejdříve objevil na iRybářství….
Je to kouzelné… Voda je ledová a průzračně čistá. Břehy řek, rybníků a údolních nádrží jsou téměř bez rybářů, na prutech je jinovatka, očka zamrzají, pod nohami křupe sníh či zmrzlá tráva. Příroda je prostě jiná, přesto velmi krásná. text: …
Pražští strážníci občas na pytláky v rámci své služby narazí, ovšem spíše v okrajových městských částech. V sobotu 6. ledna měli pytláci tu drzost chytat ryby v samotném centru metropole. Městská policie hl. m. Prahy to uvedla na svých sociálních sítích. text: Marek Kožušník …
Pstruh duhový, původně rozšířený v západní části Severní Ameriky, ale i v řekách Kamčatky, byl postupně od roku 1874 introdukován na všechny kontinenty, s výjimkou Antarktidy. text: Jozef Májsky Cesta do jihoamerických vod mu paradoxně trvala o nějaký rok déle než do našich …
Web iRybářství se od listopadu zásadně proměnil. Kromě nového vzhledu jsme pro vás připravili i spoustu novinek. text: Marek Kožušník Jednou z nich je celoroční soutěž ve sbírání šupin o 10 celoročních celosvazových povolenek. Deset z vás, kteří v roce 2024 nasbírají nejvíce …
Vždycky, když otevřu pomyslné okno hladiny a nahlédnu do světa s čistou, pestrou rybí obsádkou, stres ze světa tam nahoře je pryč. Odplyne, odšumí, odpění… Tohle voda umí opravdu báječně. Nejezdí tady auta, nezvoní mobily, sociální sítě spojují maximálně hejno okounů …
V 50. letech minulého století spatřilo světlo světa hned několik zajímavých katalogů rybářského náčiní. Socialistická výroba sloučila prvorepublikové výrobce do národních podniků a družstev. Velice zajímavým dobovým dokumentem je katalog Bílá labuť, který vyšel koncem 50. let, s největší pravdě…
Připravit čirý rybí vývar chce trochu fortelu. Výhoda je, že můžeme použít všechny odřezky z ryb i vnitřnosti (játra zbavíme žluči a z hlav vyřízneme žábry, bývají na nich paraziti). Z uvařeného masa pak uděláme rybí knedlíčky. text: Dalibor Marounek …
15. leden je poslední termín, do kterého jsou rybáři povinni odevzdat povolenky k lovu ryb k následnému zpracování. Pokud váháte, jak správně vyplnit sumář povolenky, přečtěte si stručný návod nebo se podívejte na video. text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého …