Nejen lidé, ale i věci mají své osudy a je věčná škoda, že nemohou vyprávět. Pojďme se do minulosti vracet. Třeba do doby, kdy naviják, prut nebo korkový splávek, sloužily svému páníčkovi klidně i celý život. text: Zdeněk Hofman V …
Srpen, zejména jeho druhá polovina, pro mě vždy znamená jakýsi restart sezony, případně vstup do její druhé poloviny. Jako kluk jsem chytával celé léto, ale čím jsem starší, tím častěji vynechávám druhou polovinu července a první půli srpna, kdy je …
Velmi záleží na tom, co v té chvíli preferujete. Jestli co nejvíce záběrů bez ohledu na velikost ryb, pak něco z řad TactiQ, Spicemnan, Spiceman WS, eXpress. Tato boilie jsou velmi atraktivní a na vodách s velkým rybářským tlakem přináší …
Lín je lahůdková ryba, která se v minulosti vyvážela do Francie nebo Itálie a v bývalých prodejnách jste na něj proto nikdy nenarazili. Následující příprava je choťově vynikající a zvládne si ji připravit každý rybář – kuchař. text: Dalibor Marounek …
Rybník je uměle vytvořená nádrž sloužící k chovu ryb. Podmínkou je, aby byl vypustitelný. Chov ryb je primární funkcí, ale zastává i další vedlejší, například retenční, krajinotvornou, rekreační, klimatickou, protierozní nebo zabraňuje povodním. K chovu ryb musí rybník splňovat několik …
V prvním díle jsme se vydali s kamarádem Davidem po stopách vysněného lysce, který je ozdobou jednoho východočeského úseku Labe. Podařilo se nám ulovit opravdu krásné kapry. David byl ještě navíc odměněn krásným šestnáctikilovým exemplářem. text: Pavel Vohralík Jaro postoupilo …
Střední rybářská škola Vodňany má v užívání školní rybářský revír Blanici Vodňanskou 3. Jako téměř každým rokem, také letos na jaře, konkrétně začátkem června, proběhlo vysazování mladých úhoříků do tohoto revíru. Obvykle se vysazuje tzv. úhoří monté, tentokrát se ale …
Na letošní sezónu jsem měl zcela jiné plány, ale na konci zimy jsem se nakonec rozhodl pro východočeskou část naší největší řeky. Proč? Při posezení s kamarádem jsem totiž uviděl starší fotografii nádherného lysce se zvláštním uspořádáním šupin. text: Pavel …
„Je tam!“ vyhrknu překvapeně a vyskočím tak prudce, až se křesílko převrátí. Rolnička na špičce prutu několikrát krátce zacinkala a pak to přišlo. Vládce řeky zaútočil s takovou razancí, že se prut ve vteřině prohnul až k hladině a rolnička …
Vzhledem k tomu, že naše škola získala zcela novou žací loď, bude tento příspěvek zejména o ní. Před tím ale několik nezbytných poznámek k vodním rostlinám a jejich působení ve vodních ekosystémech, v našem případě v rybnících. text: Karel Dubský …
Asijské polévky jsou velmi oblíbené pro svoji vůni, pikantní a ostrou chuť i rychlou přípravu. Zkusíme si připravit jednu z variant rybí polévky s rybím masem, krevetami a dalšími surovinami. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 1,5 l rybího vývaru300 g rybích …
David Brožík chytá odmala, rybařit ho naučil táta. „Věnuju se hlavně lovu na vláčku a lovu dravců, ale snažím se chytit přes rok tak nějak všechno. Přívlač mám rád, protože je to aktivní lov, ale občas si dám změnu a …
V pátek 21. července zaslala skupina biologů otevřený dopis ministru zemědělství Markovi Výbornému (KDU-ČSL). Biologové a ochránci zvířat požadují, aby ministr podpořil zákaz rybolovu na živou nástražní rybu. Jak na otevřený dopis reaguje vedení ČRS a samotný ministr? text: Marek Kožušník …
Všichni, kdo mají co do činění s rybami, vědí, že nebýt umělého výtěru ryb, jejich líhnutí v přístrojích a jejich následný odchov a vysazování, nebyla by v našich vodách ani šupina. Tím míním rybářské revíry. Komerční chov ryb do prodejní sítě je jiná …
Prodloužení kompenzací předpokládá poslanecká novela zákona, podle kterého mohou rybáři uplatnit nárok na odškodnění za letošní a uplynulé dva roky. Vláda se k předloze postaví podle podkladů pro středeční schůzi zřejmě neutrálně. Informuje o tom ČTK. text: Marek Kožušník Skupina …
V rybníku Malý Písečák (revír 441 062) u Svijan uhynula celá obsádka úhořů. Napadl je parazit krevenatka úhoří. text: Marek Kožušník „Neobvyklé chování úhořů jsme zaznamenali před 10 až 14 dny při nástupu tropických teplot, předminulý víkend jsme uklízeli první …
Generační ryby odlovujeme z matečních rybníků a následně je přemisťujeme do manipulačních rybníčků, kde můžeme pozorovat připravenost generačních ryb. text: Petr Svatek Následně se ryby rozdělí podle pohlaví a přemístí se do žlabů nebo bazénů v líhni. Některé líhně jsou …
Pikantní úprava kapra z maďarské kuchyně. Podobně lze upravit i jiné druhy sladkovodních nebo mořských ryb. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 800 g kapra (4 porce)50 g slaniny6 oloupaných větších rajčat3 papriky (červená, zelená, žlutá)cibulisladkou paprikupepřsůldrcený kmínsůlhladkou mou…
Více než dvě stovky kriticky ohrožených perlorodek říčních vypustili v úterý vědci do řeky Malše v Novohradských horách. Posílí česko-rakouskou populaci tohoto vzácného mlže. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR na svých stránkách. text: Marek Kožušník Vypouštění perlorodek …
Sumec zabral na hákarl, což je specifický islandský pokrm připravovaný z masa žraloka malohlavého. Parta čtyř kamarádů sumce na začátku července ulovila mezi lounským a březenským jezem na Ohři. text: Marek Kožušník „Kamarád nám hákarl dovezl z dovolené na Islandu na …
Na slovenské přehradě Veľká Domaša přistihli policisté dva starší rybáře, kteří chytali na osm prutů. Po dvou dnech v cele uznal soudce oba muže vinnými z přečinu pytláctví. Informuje o tom TV Markíza. text: Marek Kožušník Stejně jako u nás, …
Kapr obecný se v současnosti vytírá především řízenou reprodukcí (umělý výtěr). V minulosti se využívalo také přirozeného výtěru (neboli staročeské metody výtěru) a poloumělého výtěru v Dubraviových rybníčcích. text: Petr Svatek V současné praxi je přirozený a poloumělý výtěr kapra zanedbateln…
Teplá letní voda poskytuje našim šupinatým miláčkům bohatě prostřený stůl, a tak se často paradoxně stává, že v době, kdy ryby přijímají nejvíce potravy, zůstávají naše nástrahy nepovšimnuty. text: Milan Tychler Důvodem je samozřejmě to, že se většina ryb soustředí …
Nejen lidé, ale i věci mají své osudy a je věčná škoda, že nemohou vyprávět. Pojďme se do minulosti vracet. Třeba do doby, kdy naviják, prut nebo korkový splávek sloužily svému páníčkovi klidně i celý život. text: Zdeněk Hofman Navijáky …
Využití hlavy a odřezků ze sumce na kvalitní a hutnou polévku, která zasytí a zahřeje. text: Dalibor Marounek Potřebujeme: 1500 g odřezků ze sumce a rozpůlenou hlavu zbavenou skřelí a vousů atd.2,5 l vody500 g brambor300 g zelí300 g červené …
Když se podobně jako Mirek Brát v tomto videu potopíte pod hladinu, můžete narazit na podobnou „okounkovou školku“. Vypadá hravě, šťastně a roztomile, ovšem realita okouního hejna je krutá. text: Marek Kožušník Okouní potěr se nejprve prohání mělkou vodou v několikatisícovém hejnu. …
Celkem čtyři cizince bez povolenky a rybářského lístku přistihli během několika dní členové rybářské stráže a plzeňští strážníci. text: Marek Kožušník V sobotu 8. července od 16 do 20 h proběhla velká součinnostní akce strážníků s rybářskou stráží v celém okolí …
Sumcařský víkend se může změnit v noční můru. Přesně to zažil Marek Paulovič, když si vyjel s kamarádem na sumce na Hněvkovickou přehradu. text: Marek Kožušník „V noci ze soboty na neděli v 0:40 mezi Purkarcem a Buzkovem mě napadli tři nebo čtyři …
Každá ryba je specifická rybím pachem, tzv. rybinou, který je obyčejně závislý na prostředí, ve kterém žije. V tomto článku si prozradíme, jak se tohoto zápachu při přípravě rybího masa zbavit. text: Dalibor Marounek Jedna z mála ryb, která rybinou nepáchne, je …
Možná si tu rybu matně vybavujete: pěkně nazlátlé tělo, oranžové ploutvičky, krásné oblé tvary. A zároveň opatrné záběry na splávek a nekonečné ťukání před jeho rozjetím či potopením. text: Marek Šmejkal Mnohdy dal karas obecný najevo svou přítomnost drobnými bublinkami, …