Opět v Kanadě. Když mi čas a finance dovolí, sem, do provincie Yukon, se vracím rád. Kdo jednou zažil kanadský barevný podzim, tedy období indiánského léta, ten ví, o čem mluvím. text: Hans-Werner Schneider Stejně jako při každé podzimní výpravě do …
Akademičtí pracovníci z oblasti rybářství Mendelovy univerzity v Brně chtějí podpořit konzumaci lokálních ryb v českých domácnostech a trvale udržitelný chov ryb v tuzemských rybnících. Vytvořili desatero zásad udržitelného chovu pro rybářské podniky, které budou dodávat ryby a rybí produkty …
Znáte nějakou malou, ale hlubší údolní nádrž? „Malou“ myslím takovou nádrž, do jejíhož koryta dohodíte svým feederovým náčiním. Pokud ano, pojďme si opatřit letošního vánočního kapříka „svépomocí“! text: Jiří Ryšánek Prosincové šupináče či lysce škádlím nejraději za pomoci feederového prutu; …
Skvělý recept na úpravu sumce pochází z balkánské kuchyně. Lze použít i jinou sladkovodní nebo mořskou rybu. Prostě podle chuti. text: Dalibor Marounek Článek Džuveč ze sumce se nejdříve objevil na iRybářství….
Jeseteři spadají do starobylé skupiny ryb a jejich lov je velmi lákavý, protože tak trochu připomínají pravěká zvířata. Tělo jesetera sibiřského je zbarveno jednotvárným hnědavým nebo našedlým odstínem, s nímž splývají i štítky na bocích a hřbetě. text: Zdeněk Hofman …
Pokud bychom chtěli parafrázovat slavný román Julese Verna, mohl by znít úvod například takto: „Sázím se o, moment, kolik tady mám, sto deset, sto patnáct, á tady je ještě jedna koruna… Sázím se o sto šestnáct korun, že vykonám cestu …
Lín obecný (Tinca tinca) je nádherná kaprovitá ryba, kterou si těžko spletete s jinou. Lín je tajemný, náladový a poslední dobou i čím dál vzácnější. Už od dětství patří k mým nejoblíbenějším rybám. Se svým smaragdovým zbarvením je mezi ostatními rybami opravdovým …
Lov kaprů na malých vodách má svá specifika a kouzla. A je jedno, jestli se jedná o zapomenutou tůň, malou říčku dál od civilizace či menší rybníky schované v lese. Velkou výhodou těchto vod bývá, že jste na nich mnohdy …
V 50. letech minulého století ovládl socialistickou výrobu rybářských navijáků národní podnik Tokoz, o kterém jsem psal již mnohokrát. Několik malých výrobců se přece jen objevilo. Alespoň na nějaký čas. Kromě otočného Stibůrkova navijáku Hudson a Paulátova Ladaru, vyráběné již národními …
V noci na sobotu došlo v Ostravě poblíž slepého ramene řeky Odry k velké tragédii. Dva myslivci se vydali na lov divočáků, jeden z nich ale omylem střelil rybáře. Ten později na následky vážných zranění zemřel. O události informuje Moravskoslezský deník. text: …
Umělých nástrah je na trhu spousta. Ať to jsou červíci, žížalky, patentky i různé nymfičky. Mají výhodu v tom, že když není po ruce živá nástraha, přibalí se do vesty a tradá k vodě. text: Ivo Novák Některé nástrahy je …
Oblíbená skandinávská úprava slanečků, ale i čerstvých sleďů, jedna z variant z vykuchaných mražených sleďů. text: Dalibor Marounek Článek Sledi po sklenářsku (Glasmästaresill) se nejdříve objevil na iRybářství….
Ve čtvrtek 10. srpna 2023 přistihl člen rybářské stráže na Nechranické přehradě rybáře. Lovil přívlačí na nástrahu, která nedosahovala stanovené minimální délky 15 cm. text: Marek Kožušník Rybář tím porušil bližší podmínky výkonu rybářského práva stanovených uživatelem revíru (§ 30 …
V současné době probíhá finální fáze nasazení Rybářského informačního systému ČRS (RIS). Migrace dat do RIS se blíží do zdárného konce, přičemž do systému bylo již zavedeno celkem 252 tisíc členů ČRS. Místní organizace mají do systému plný přístup a na …
V pátek 17. listopadu se na náměstí ve Valašském Meziříčí sešlo zhruba 120 lidí, aby podpořili spravedlivé vyšetření ekologické havárie, ke které došlo na řece Bečvě před třemi lety. text: Marek Kožušník Demonstrace se zúčastnil i ministr životního prostředí Petr Hladík …
I když nemáme moře, průměrný Čech sní za rok asi 4 kg mořských ryb, popřípadě výrobků z nich. To je téměř neuvěřitelná zpráva, jelikož sladkovodních ryb nesníme v průměru ani kilogram na osobu za rok. Statisticky tak našinec konzumuje 4x více mořských …
Reex patří k nejznámějším navijákům své doby. V 60. a 70. letech minulého století začínal s Reexem rybařit snad každý kluk. Nebylo to způsobeno popularitou, nýbrž slabým sortimentem socialistické výroby. Jiné navijáky na trhu nebyly. text: Zdeněk Hofman První model navijáku …
Snad v každé knize zabývající se rybami jsou při stavbě rybího těla uvedeny rozdíly ve tvaru a postavení úst u různých rybích druhů. text: Jozef Májsky Když z tohoto hlediska porovnáváme zástupce vývojově nepříbuzných druhů, tak nás široká tvarová variabilita ústního otvoru ani …
Candát má prostě skvělé maso a je skoro jedno, jak ho připravíte. Jeden skvělý recept nabízíme. text: Dalibor Marounek Článek Medailonky z candáta se nejdříve objevil na iRybářství….
Kdyby měly současné ryby trochu větší mozek, asi by je svatý Petr docela snadno přesvědčil o tom, že stvořitel je má nade vše rád. Vždyť proč by jim jinak každou chvíli padaly se shora jako mana nebeská různé dobroty? Tu …
Stát zřejmě bude i v příštích třech letech vyplácet rybářům náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Informuje o tom ČTK. text: Marek Kožušník Podle poslanecké novely zákona mohou rybáři uplatnit nárok na odškodnění za letošní a uplynulé …
Moje cesta vlastně začala před dvěma roky, když se moje manželka rozhodla jet na dovolenou a už ne opět do Chorvatska, nýbrž do úplně jiné země. Začali tedy jsme usilovně hledat destinaci, kam se vypravíme. Volba nakonec padla na Řecko. …
Líheň, kterou jsme o víkendu navštívili, leží v hlubokém údolí řeky Bystřice. Produkuje násady lososovitých ryb pro Moravskoslezský ÚS. Stěžejní část produkce tvoří pstruh obecný, kterého zde každý rok vyprodukují stovky tisíc kusů v různých věkových stádiích. Dále se zde zabývají …
Každý u vody hledáme to své. Někdo odpočinek, kdy mu na úlovku ani nezáleží. Hledáme však také adrenalin, prostě sportovní vyžití. Každý máme na svou vycházku k vodě jiný pohled, a tak je to i s rybami. Propadáme lovu kaprů, specializujeme …
Přemýšlivost a tvořivost by k rybařině měla patřit tak nějak samo sebou. I nepatrné nápady nám mohou u vody nejen ušetřit čas, ale mohou nám tam zkulturnit i pobyt. text: Bohumil Němec Feederové chytání a chytání na položenou se dnes takřka …
Skvělá zelená omáčka k rybám i jinému masu pochází z Kanárských ostrovů. Základem je rozmixovaná zelená paprika, petrželka, olivový olej a jablečný ocet. Existuje i mnoho obměn. text: Dalibor Marounek Článek Losos s omáčkou mojo verde se nejdříve objevil na iRybářství….
Snad každý rybář pamětník zná legendární obchod na Malém náměstí v Praze. Od 50. let minulého století se jednalo o největší speciální prodejnu v ČSR. Při troše štěstí a trpělivosti se zde dalo koupit nedostatkové rybářské nádobíčko. text: Zdeněk Hofman …
„Pane rybáři, co jste dneska ulovil, kromě zážitků?“ volá na mě dívčí hlas. Tu větu si budu pamatovat opravdu dlouho. Ale proč vám to vlastně říkám? Vím proč. Jsme rybáři. A já se s vámi prostě musím podělit o zážitek, …
Jediná kaprovitá ryba žijící v Čechách, která se živí masitou potravou. Má štíhlé, z boků zploštělé tělo. Hřbet má tmavý, boky stříbrné. Dolní čelist je o malinko delší než horní. Ploutve, zvláště u mladých jedinců, mají načervenalý nebo oranžový nádech. Běžná délka …
V posledních letech se rozmohlo získávání „zelené“ energie z obnovitelných zdrojů. Zvlášť lukrativní se stal byznys se slunečními kolektory, které vyrostly prakticky ze dne na den na nejrůznějších, často nevhodných místech. text: Jozef Májsky I v tomto případě platí stará pravda…