Příprava tohoto salátu trvá sice poměrně dlouho, ale stojí za to. Mnohdy si na něm pochutnají i lidé, kteří tvrdí, že ryby nejedí. Pokud máte rádi kupované nakládané ryby, pak vám tento salát v lednici dlouho nevydrží. Text: Petr Piskač, …
Sladit gumovou nástrahu a správný jigový háček bývá nelehký úkol. Pokud se pustíme do chytání s opravdu miniaturními nástrahami, měli bychom si pořídit kromě klasických jigovek také tungstenové hlavičky. Text: Ivo Novák, foto: autor Ryby je mají rády, jsou důležitou …
Ve středověku byla ve Francii převaha konzumace ryb sladkovodních, i když vysoký příliv se silným západním větrem umožňoval mořským rybám z oblasti La Manche připlout až do Paříže. Byli to zejména sledi a makrely. Text: Pavel Šimek, foto: Pixabay Pro …
Malý lipánek Thymo se už v řece s ledasčím potkal. Poznal nebezpečné tečkované pstruhy, obratné ledňáčky i zákeřné norky. Přes všechna nebezpečí plave se svými kamarády dál v rodné řece. Text: Tomáš Kupka, foto: Ivo Novák, Pixabay Čas plynul. Třetí …
Jak mám předejít záběrům malých ryb a k aktivitě přemluvit velké? V pískovně, kde nejčastěji lovím, v létě obvykle chytám kapry do hmotnosti asi 9 kg. Na jaře jsem ovšem na stejných místech (lavice) lovil kapry o hmotnosti 10-15 kg. Vyzkoušel jsem už …
Vznešené pomenování si Domaša (správně Velká Domaša) zaslouží právem. V jejím povodí nejsou žádné staré ekologické přítěže, ba ani žádný významnější průmysl. S vodou z Velké Domaši se proto dlouho počítalo jako s perspektivním zdrojem pitné vody. Text: Stanislav Géci, …
Etika u vody je často diskutovaným tématem. Pro jednoho je v pořádku vyválet ryby v písku a odhazovat vajgly do vody, jiný se chová tak, že ani poznáváte, že byl u vody. Jak se tedy vlastně u vody chovat? Text: …
Živá či mrtvá rybka jako nástraha doprovází rybáře od pravěku. Porevoluční boom přívlače rozdělil rybářskou obec na dva tábory. Jedni ji odsuzují jako největší zlo a těm, kteří na ni chytají, spílají do barbarů. Druzí, tedy ti, kteří s ní loví, …
S potápěním jsem se setkal na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni. Tady zájemci mohou absolvovat základní kurz potápění OWD a pro ty, kteří chtějí v potápění pokračovat, je možné rozšířit si zkušenosti o kurz AOWD. Kurz probíhá po celý …
I přes déšť a zimu jsme u vody vydrželi několik dní a odměnou nám bylo mnoho pěkných kaprů. Stále se však nepodařil žádný opravdu velký. Před námi je poslední noc a my do ní vkládáme veškeré naděje. Text: Zdeněk Hofman, …
Při určování rybích druhů hrají někdy důležitou roli i nepatrné detaily. Naopak základním rozlišovacím znakem bývají hřbetní ploutve. Charakteristickou hřbetní ploutev má zcela určitě třeba lipan podhorní. Text: Zdeněk Hofman, Foto: Lenka Hofmanová Poznáte i ostatní ryby? Uhodnete-li všechny r…
Nepodařilo se vám ulovit rybu k večeři? Nevadí, sáhněte do špajzu pro konzervu a zkuste tuto dobrotu. Pro dvě osoby potřebujeme: jeden filet z makrely v nálevudvě ančovičky v závitku 20 g piniových oříšků100 g cherry rajčat40 g máslastroužek česneku …
Mikronymfy jsou opravdu velmi malé přívlačové nástrahy, tomu musíme přizpůsobit i naši udici. Měli bychom tedy sáhnout po těch nejjemnějších prutech, které se používají například pro lov s marmiškou. Text: Ivo Novák, foto: autor K vedení nástrahy pomocí sbirulina se hodí …
Počasí nám příliš nepřeje. První den je převážně ošklivo, prší a je zima. První odměnou je nám kapřík v délce 70 cm. Dostává svobodu a my se těšíme na další, větší ryby. Text: Zdeněk Hofman, foto: Lenka Hofmanová Nemáte někdo …
Jednou manžel přijel z práce s tím, že nedaleko od nás se za měsíc pořádají rybářské závody a že už zaplatil startovné. No, proč ne. V květnu už je hezky a tam, kde se závody konají, je prý hodně jeseterů. Už jen kvůli …
Dobrý den, zajímaly by mě základní návazce z fluorokarbonu. V čem spočívají jejich výhody? Odpovídá: Karel Nikl, foto: autor Fluorokarbonový materiál je v poslední době velice oblíbený, má perfektní vlastnosti. Fluorokarbonové návazce se dají většinou rozdělit do dvou skupin. Na tuhé …
Možná by se zdálo, že s létem pro rybáře přichází klidné období. Výtěry ryb skončily a poslední váčkový plůdek býložravých ryb se dočkal nasazení do rybníků. Rybáři se však o ryby musí starat nadále. Jednou z hlavních letních činností je přikrmování ryb. …
Snadný a poměrně rychlý recept na skvělou letní večeři. Většinu ingrediencí budete mít určitě doma. Na dvě porce potřebujeme: konzervu aljašského lososa ve vlastní šťávě30 g mořských řasdvě cibule nebo šalotkystroužek česnekutrochu olivového oleješťávu z citronu100 ml bílého v…
Situaci, kdy se vypravíme s udicí na své oblíbené místo u vody a po několika hodinách znechuceni vyměníme rybářské nádobíčko za košík a vyrazíme na houby, zná dobře nejeden z nás. Někdy nám ale příroda nabídne houby, které rostou přímo u vody. …
První dva dny nás na Dunaji zatím štěstí nepotkalo. Na prutech jsme sice několik ryb měli, ale všechny nám spadly nebo se ani nedaly zaseknout. Poslední den naší návštěvy strávíme trochu jinak. Text: Radek Matouš, foto: autor, David Chalupa Večer …
Každý prožíváme dny na rybách jinak. Všechny nás však spojuje příroda, řeka a slunce, které se nikdy neopozdí. Text: Luděk Švorc, foto: autor Každé ráno jako pták Fénix povstane z popela noci a zlatými křídly pohladí uplakanou přírodu. Ze zbytků …
Ryby jsou samy o sobě velmi zdravé. Pokud je doplníme ještě o zeleninu, získáme vitaminovou bombu, která by se dala nezvat skoro elixírem života. Tento recept je k tomu všemu ještě velmi chutný! Potřebujeme: 6 porcí kapražlouteksůlčervenou paprikapolohrubou moukulžičku bylinek …
Poté, co jsem se strýcem ulovil svého prvního kapra, jsem už nemyslel na nic jiného než na zasvěcení svého života rybaření. Ten první souboj mi naprosto učaroval i přes to, že byl fingovaný a jednalo se o pytlačení. Text: Josef …
Je sice pravda, že mnozí mladí rybáři již nevědí, co to pytlačka – noční šňůra – vůbec je. To ale ještě neznamená, že tomuto nezákonnému způsobu lovu ryb v našich končinách definitivně odzvonilo. Text: Jozef Májsky, foto: autor Tradice lovu pomocí …
V rybařině neexistuje univerzální návod, jak postupovat. Všechny komponenty, velikost nástrahy i vlastní metodu je vždy třeba upravit podle konkrétních podmínek. V principu budete chtít přelstít štiku, candáta, okouna, úhoře, sumce nebo bolena. Text: Jan Stluka, foto: David Štrunc Š…
Není naším původním druhem. Mohutné tělo pokrývají drobné šupiny. Široká tlama má horní postavení. Velké oči jsou posazeny až pod její úrovní. Po celém břiše se táhne ostrý kýl. U devadesáti procent jedinců je dominantní barvou matně stříbrná, existují však …
Tyto závitky se skvěle hodí na různé večírky a party. Nejsou moc pracné, ale vypadají velmi pěkně a chutnají ještě lépe. Navíc všechny potřebné ingredience seženete v obchode za 5 minut. Na dvě porce potřebujeme: dva filety makrel v olejiosm …
V životě každého rybáře někdy přišel klíčový moment, ve kterém si řekl, nebo si spíše uvědomil, že rybaření je to pravé, tedy to, čemu by chtěl zasvětit svůj život a volný čas. Většina z nás měla toho svého tatínka, nebo …
Pstruhová Ohře umí být velmi náladová. I přes to se mi daří ulovit několik pstruhů, když tu mi volá kamarád, který chytá na Nechranické přehradě. Smutným hlasem mi sděluje, že mu někdo odcizil celou výbavu. Text: Josef Jehlička, foto: autor …
Stalo se to jednou na jaře v údolí mé domovské řeky, nedaleko malebného městečka založeného před dávnými časy na skále tyčící se z jejího meandru vysoko k nebi. Asi v půlce května si tu v mělké klidné části říčky se dnem bohatě pocukrovaným …