Velryby jsou tvorové, které by si snad nikdo nespojil s nějakým nebezpečím. To je bohužel jen mýtus! Tito obří tvorové vám mohou ublížit ve zlomku vteřiny. Za poslední týden skončili po střetu s nimi už dva lidé v nemocnici. Text: …
Po příjezdu k řece jsme byli všichni natěšení na velké candáty. Naše první zkušenost s touto obří řekou však nebyla příliš příjemná. Kromě několika nepatrných záběrů, které se nám nepodařilo proměnit, se nic nedělo. Text: Radek Matouš, foto: autor, David …
Léto je časem dětských prázdnin a dovolených. Proto není divu, že ho většina našich čtenářů tráví u vody. Výjimkou není ani náš častý dopisovatel Tomáš, který se přes prázdniny věnuje lovu kaprů. Text: Tomáš Konečný, foto: autor Tomáš nám píše …
Obalovací těsta. Jaký je rozdíl mezi obalovacím a klasickým boilie mixem? Musí být obalovací těsto lépe navoněné? Jestliže ne, proč rovnou neobalit boilie mixem? A jak to vlastně funguje? Proč kupovat třeba 3XL a ještě ho obalovat v těstě 3XL? …
Již dlouho přemýšlím o lovu na Dunaji. Brouzdám po internetu, prohlížím všelijaké mapy, obrázky a pomalu, ale jistě odhaluji tajemství evropského veletoku. Jako zkušený balkánský stopař začínám pátrat právě zde. Jazykové znalosti jsem takticky podpořil kvalitním chmelovým mokem české provenience, …
V rámci opatření pro minimalizaci rizik spojených s nákazou covid – 19 uzavřelo Norsko hranice pro občany České republiky. Zákaz však není tak černobílý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Text: David Štrunc, foto: autor a Eva Svobodová …
V minulém díle jsme se společně vydali na lov do chorvatského moře. Prut zůstal pěkně na břehu, protože místní ryby moc dobře vědí, co mají, při pohledu na rybáře, očekávat. Text: Zdeněk Hofman, foto: Lenka Hofmanová Pod vodou začíná drama. …
Čas dovolených je tady. V letních měsících dochází v rybářské obci ke stěhování národů. Dlouho očekávané výpravy se stávají skutečností a početné tlupy lovců, lačnících po trofejním úlovku, vyrážejí z jedné strany republiky na druhou. Naopak rybáři z druhé strany se přemístí na s…
I když preferuji vlastní nástrahy, rozhodně se nevyhýbám i komerčním lákadlům a v mezích, které mi finance dovolí, se snažím zkoušet i jiné nástrahy, o nichž si myslím, že by mohly být účinné. Nabídky různých nových nástrah jsou pestré a každým …
Ulovit tolstolobika je velmi náročné a podaří se to jen opravdu výjimečně, proto ho v tomto receptu můžete nahradit amurem. Pokud máte štěstí a tolstolobika opravdu ulovíte, doporučujeme použít pouze menší ryby, staré a velké bývají hodně tučné. Text: Jan …
S kamarádem Luďkem a jeho ženou Vlaďkou jsme se domluvili na rybářském víkendu a vyrazili na Berounku do Zadní Třebaně. Byl začátek června, dravci byli tudíž dosud hájení. To, co tam vyváděli sumci, mi připadalo, jako když někdo hází do vody granáty. To …
Bolen. Ryba, kterou snad nikdo neloví pro maso, ale pro sportovní požitek. Přesvědčit ho k záběru umí jen opravdu zkušení rybáři! Když jsem v šestnácti letech ulovil svého prvního, byl jsem už navždy ztracen a polapen tímto stříbrným šípem. Text: …
Rybí maso je zdravé a je jedno, zda je ze pstruha, kapra, cejna, sivena, lína nebo dalších. Ale proč z ryb připravovat jen notoricky známá jídla? Muchomůrka růžovka má zase skvělou chuť a pokrm z ní v kombinaci s rybím masem je skvělý a …
Z 966 km (jiné zdroje uvádějí 1300 až 1358 km) délky řeky Tisa patří Slovensku jen 5,6 km dlouhý úsek – a ještě jen pravý břeh. Tento největší levostranný přítok Dunaje pramení ve Východních Karpatech na Ukrajině a do Dunaje ústí u Nového …
Bolen mně naprosto učaroval. Musel jsem pořád myslet na to, jak ignoroval všechny moje nástrahy a jako by se mi vysmíval, vždy mávl ocasem a odplul. Text: Zdeněk Hofman, foto: Lenka Hofmanová Další setkání První bolen, s nímž jsem měl …
Kapři u hladiny se zdržují z několika důvodů. Rádi se vyhřívají za slunných dní a líně postávají v prohřáté horní vrstvě vody. Nejsou příliš aktivní a nabízené sousto v podobě kusu rohlíku, tvrdého chleba nebo plovoucích pelet míjejí, jako by …
Stříbrné torpédo rozřízlo hladinu, voda stříká do všech stran a než si stihnu cokoliv uvědomit, ucítím silnou ránu do prutu. Zabral bolen. Bitva začíná. Text: Zdeněk Hofman, foto: Lenka Hofmanová Na lov vychytralých dravců jsem se soustředil až v posledních letech. …
Norská výprava nám začala tak, jak bychom to nepřáli ani nepřátelům. Rozbité auto a v Norsku žádný ochotný mechanik. I přes tyto útrapy jsme se nakonec do kempu dostali. Foto: www.rybolovnorsko.cz Druhý den po vydatném spánku a načerpání nových sil …
Příprava tohoto salátu trvá sice poměrně dlouho, ale stojí za to. Mnohdy si na něm pochutnají i lidé, kteří tvrdí, že ryby nejedí. Pokud máte rádi kupované nakládané ryby, pak vám tento salát v lednici dlouho nevydrží. Text: Petr Piskač, …
Sladit gumovou nástrahu a správný jigový háček bývá nelehký úkol. Pokud se pustíme do chytání s opravdu miniaturními nástrahami, měli bychom si pořídit kromě klasických jigovek také tungstenové hlavičky. Text: Ivo Novák, foto: autor Ryby je mají rády, jsou důležitou …
Ve středověku byla ve Francii převaha konzumace ryb sladkovodních, i když vysoký příliv se silným západním větrem umožňoval mořským rybám z oblasti La Manche připlout až do Paříže. Byli to zejména sledi a makrely. Text: Pavel Šimek, foto: Pixabay Pro …
Malý lipánek Thymo se už v řece s ledasčím potkal. Poznal nebezpečné tečkované pstruhy, obratné ledňáčky i zákeřné norky. Přes všechna nebezpečí plave se svými kamarády dál v rodné řece. Text: Tomáš Kupka, foto: Ivo Novák, Pixabay Čas plynul. Třetí …
Jak mám předejít záběrům malých ryb a k aktivitě přemluvit velké? V pískovně, kde nejčastěji lovím, v létě obvykle chytám kapry do hmotnosti asi 9 kg. Na jaře jsem ovšem na stejných místech (lavice) lovil kapry o hmotnosti 10-15 kg. Vyzkoušel jsem už …
Vznešené pomenování si Domaša (správně Velká Domaša) zaslouží právem. V jejím povodí nejsou žádné staré ekologické přítěže, ba ani žádný významnější průmysl. S vodou z Velké Domaši se proto dlouho počítalo jako s perspektivním zdrojem pitné vody. Text: Stanislav Géci, …
Etika u vody je často diskutovaným tématem. Pro jednoho je v pořádku vyválet ryby v písku a odhazovat vajgly do vody, jiný se chová tak, že ani poznáváte, že byl u vody. Jak se tedy vlastně u vody chovat? Text: …
Živá či mrtvá rybka jako nástraha doprovází rybáře od pravěku. Porevoluční boom přívlače rozdělil rybářskou obec na dva tábory. Jedni ji odsuzují jako největší zlo a těm, kteří na ni chytají, spílají do barbarů. Druzí, tedy ti, kteří s ní loví, …
S potápěním jsem se setkal na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni. Tady zájemci mohou absolvovat základní kurz potápění OWD a pro ty, kteří chtějí v potápění pokračovat, je možné rozšířit si zkušenosti o kurz AOWD. Kurz probíhá po celý …
I přes déšť a zimu jsme u vody vydrželi několik dní a odměnou nám bylo mnoho pěkných kaprů. Stále se však nepodařil žádný opravdu velký. Před námi je poslední noc a my do ní vkládáme veškeré naděje. Text: Zdeněk Hofman, …
Při určování rybích druhů hrají někdy důležitou roli i nepatrné detaily. Naopak základním rozlišovacím znakem bývají hřbetní ploutve. Charakteristickou hřbetní ploutev má zcela určitě třeba lipan podhorní. Text: Zdeněk Hofman, Foto: Lenka Hofmanová Poznáte i ostatní ryby? Uhodnete-li všechny r…
Nepodařilo se vám ulovit rybu k večeři? Nevadí, sáhněte do špajzu pro konzervu a zkuste tuto dobrotu. Pro dvě osoby potřebujeme: jeden filet z makrely v nálevudvě ančovičky v závitku 20 g piniových oříšků100 g cherry rajčat40 g máslastroužek česneku …