V minulém díle jsme se zaměřili na tři nejběžnější ekto (vnější) parazity ryb, se kterými se při cvičeních z předmětu Nemoci ryb setkáváme. Dnes se podíváme na zástupce skupin, které se nám jako původci onemocnění nebo úhynu ryb dostávají do …
Recept můžeme připravit můžeme jak ze sladkovodních, tak mořských ryb. text: Dalibor Marounek Článek Francouzské rybí krokety se nejdříve objevil na iRybářství….
Je to kouzelné… Voda je ledová a průzračně čistá. Břehy řek, rybníků a údolních nádrží jsou téměř bez rybářů, na prutech je jinovatka, očka zamrzají, pod nohami křupe sníh či zmrzlá tráva. Příroda je prostě jiná, přesto velmi krásná. text: …
Pražští strážníci občas na pytláky v rámci své služby narazí, ovšem spíše v okrajových městských částech. V sobotu 6. ledna měli pytláci tu drzost chytat ryby v samotném centru metropole. Městská policie hl. m. Prahy to uvedla na svých sociálních sítích. text: Marek Kožušník …
Pstruh duhový, původně rozšířený v západní části Severní Ameriky, ale i v řekách Kamčatky, byl postupně od roku 1874 introdukován na všechny kontinenty, s výjimkou Antarktidy. text: Jozef Májsky Cesta do jihoamerických vod mu paradoxně trvala o nějaký rok déle než do našich …
Web iRybářství se od listopadu zásadně proměnil. Kromě nového vzhledu jsme pro vás připravili i spoustu novinek. text: Marek Kožušník Jednou z nich je celoroční soutěž ve sbírání šupin o 10 celoročních celosvazových povolenek. Deset z vás, kteří v roce 2024 nasbírají nejvíce …
Vždycky, když otevřu pomyslné okno hladiny a nahlédnu do světa s čistou, pestrou rybí obsádkou, stres ze světa tam nahoře je pryč. Odplyne, odšumí, odpění… Tohle voda umí opravdu báječně. Nejezdí tady auta, nezvoní mobily, sociální sítě spojují maximálně hejno okounů …
V 50. letech minulého století spatřilo světlo světa hned několik zajímavých katalogů rybářského náčiní. Socialistická výroba sloučila prvorepublikové výrobce do národních podniků a družstev. Velice zajímavým dobovým dokumentem je katalog Bílá labuť, který vyšel koncem 50. let, s největší pravdě…
Připravit čirý rybí vývar chce trochu fortelu. Výhoda je, že můžeme použít všechny odřezky z ryb i vnitřnosti (játra zbavíme žluči a z hlav vyřízneme žábry, bývají na nich paraziti). Z uvařeného masa pak uděláme rybí knedlíčky. text: Dalibor Marounek …
15. leden je poslední termín, do kterého jsou rybáři povinni odevzdat povolenky k lovu ryb k následnému zpracování. Pokud váháte, jak správně vyplnit sumář povolenky, přečtěte si stručný návod nebo se podívejte na video. text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého …
Vážení funkcionáři, vážení výdejci povolenek, s ohledem na plné rozběhnutí prodeje povolenek v informačním systému RIS jsme rozšířili kapacity helpdesku tak, aby bylo možné řešit jednotlivé problémy co nejvíce operativně. text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu Požádali jsme…
Český rybářský svaz na svých stránkách na základě četných dotazů opakovaně informuje všechny rybáře o výdeji celorepublikových povolenek platných na revírech Českého i Moravského rybářského svazu v roce 2024. text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu Jak jsme již …
Český rybářský svaz začal na svém youtube kanálu zveřejňovat instruktážní videa rybolovné techniky. Jsou určeny trenérům casting sportu, pomohou nejen začínajícím závodníkům v této rybářské disciplíně, ale také všem rybářům, kteří třeba chtějí jen vylepšit svou techniku nahození. První disciplínu …
Jak zacházet s rybou se mezi sportovními rybáři v poslední době často řeší. Rybáři mohou chytat způsobem chyť a všechno vezmi. Je to způsob velmi nežádoucí a pro rybářskou veřejnost dosti nepochopitelný, mnohdy nazývaný „masařství“. text: Petr Svatek Rybářský řád ale bohužel …
Tichým vlahým večerem letící šnůra, jemně se třepetající jepice osvícená rudou září zapadajícího slunce. Zurčení čisté řeky pod nohama, kousek od břehu sbírající ryba. Prázdná hlava a pocit svobody. Text: David Štrunc, foto: autor Kolik z vás zažilo výše popsaný …
Dnes už drobné rybky jako mřenky, hrouzky nebo bělice chytá ve velkém množství málokdo, grundle můžeme připravit i z mořských rybek, které lze koupit v řetězcích. text: Dalibor Marounek Článek Grundle po mlynářsku se nejdříve objevil na iRybářství….
Poloostrov Jamal se nachází v ruské Sibiři. Patří do Jamalo-něneckého autonomního okruhu a žije zde něco přes 20 tisíc obyvatel. Poloostrov je výběžkem Západosibiřské roviny a měří zhruba 700 km na šířku a 240 km na šířku. S tamními obyvateli jsem se …
Během uplynulého roku jsme s kolegy a kamarády často měli zajímavé diskuze o kaprových prutech. Řešili jsme přitom otázky, které v mnohém nabourávají zažité stereotypy. V některých věcech jsme se shodli, v jiných zase byly názory rozdílné. Někdy dokonce diametrálně. text: Mich…
Korkový splávek poskakuje po hladině a občas popojede z jedné strany na druhou. Místa k pohybu příliš nemá, dírka vyvrtaná v ledu má průměr pouhých dvacet centimetrů. Nastražený perlín vycítil nebezpečí a snaží se prchnout. Splávek tančí na hladině. text: …
Když jsem se jako kluk začínající s rybařením zmohl na víc než na splávek z korkové zátky a pár háčků z ohnutého špendlíku, začal jsem se ohlížet po nějaké vhodné krabičce, do které bych vše uložil. text: Milan Tychler Samozřejmě …
Nejprve udělejme trochu pořádek v pojmech a správných termínech. Otvory v ledu, které zhotovují rybáři na zamrzlých rybnících, se nazývají prohlubně nebo také okna. Nejčastěji je lze vidět na komorových rybnících, což jsou rybníky určené k přechování násadových ryb od podzimu do …
Sedím na břehu řeky pod starou vrbou a jsem zahleděný do vodních vírů, které vytváří říční proud. Chvíli se jen tak spokojeně točí a plují po hladině, aby byly vzápětí po pár metrech znovu pohlceny vodou. text: Josef Hájek Zvláštní, …
Recept pro všechny, kdo chtějí o Vánocích vyzkoušet něco trochu jiného. text: Dalibor Marounek Článek Zapečený kapr se sýrem a křenem se nejdříve objevil na iRybářství….
S dřevěnými wobblery RYNA jsem se setkal jako malý kluk, když mi soused věnoval reklamní plato s osmi wobblery. text: Zdeněk Hofman Bydleli jsme nedaleko Hradce Králové, kde výrobní družstvo Znak sídlilo a soused dostal wobblery od známého, který v …
Ne, nezbláznil jsem se a nevracím se k rybařině, kterou jsem provozoval před čtyřiceti lety. S krmítkem se dá lovit i moderně, i když to pravda tak nějak z toho prastarého stylu vychází. On je totiž úžasně účinný, pokud se …
Vánoce už tradičně doprovází prodej kaprů, který má na našem území dlouholetou tradici. Aby vánoční prodej kaprů mohl proběhnout, musí být ryby před samotným prodejem tzv. sádkováni. text: Petr Svatek Principem samotného sádkování je uchování velkého množství ryb na malém …
Když jsme před několika měsíci zkoumali, kam se vydat na ryby, měli jste s výběrem východočeské Orlice štěstí. O tom, jak jsme si tam vedli, jste se dočetli v časopise Rybářství. O pár týdnů později jsme zamířili na řeku Ploučnici a žádné …
Nový rybářský informační systém RIS se rozbíhá na plné obrátky a první povolenky se jeho prostřednictvím již začaly prodávat. Zeptali jsme se předsedy ČRS Karla Macha na jeho pohled a zkušenosti s tímto novým systém, a to i z pozice …
Voda vysoko vystříkne, rybičky skáčou vzduchem a na zlomek vteřiny spatřím i temný hřbet krvelačného dravce. Na nic nečekám, rychle popadnu prut s nastraženou mrtvou ouklejí a nahodím. Hladina se zatím uklidnila, ale je jasné, že šupinatý predátor tu někde musí …
Skvělý recept pochází z italské kuchyně, ale můžete použít mlíčí i z českého kapra. Uvidíte, že vám zachutná. A nejen proto, že polévka je grunt a ostatní špunt, jak říkaly naše babičky. text: Dalibor Marounek Článek Polévka z mlíčí se nejdříve objevil na …