Jako každý rok, tak i letos je pro přátele včelaření, rybaření, myslivosti, chovatelů i zahrádkaření připravena tradiční elektronická soutěž. text: Lukáš Mareš a Petra Hnízdilová, ČRS Organizátorem je opět Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s. Nasavrky spolu…
Rybářům a dalším dobrovolníkům se v sobotu podařilo kolem Labe na Ústecku opět uklidit tisíce kilogramů odpadu. Účast byla v letošním roce rekordní, celkem přes 100 účastníků. Takto velký a stále rostoucí zájem je velice potěšující. text: Marek Kožušník Vše …
Ledviny u ryb zdaleka nevypadají jako u savců, přesto dokonale fungují jako orgán krvetvorby a filtrační orgán krevního oběhu. Nacházejí se těsně pod rybí páteří a v těsné blízkosti je k nim přimknutý plynový měchýř. text: Petr Svatek Rozlišujeme dva typy rybích …
Kdyby tak slyšel režisér Gustav Machatý, autor slavného filmu Erotikon (1929), že si stejný název někdo vypůjčil k opusu, byť tištěnému, kde hlavní roli hrají ropuchy, spustila by se asi mela. Z oblohy by spadla filmová klapka nadepsaná nějakým peprným …
Další pokračování našeho povídání o boilie nás zavede do světa příchutí, ale zastavíme se částečně i u složení směsi pro jeho výrobu, přirozených a více či méně úspěšných přísadách. I tady lze totiž nalézt spoustu různých mýtů, polopravd, byť se …
Na únor jsem vybral rybu, kterou můžeme chytat po celý rok. Ryba z čeledi kaprovitých není dravá, přesto občas zabere i na rybičku nebo umělou nástrahu. Jmenuje se parma obecná. text: Zdeněk Hofman Vousatou krásku jsem jako kluk nikdy nechytil. Snad …
V minulém díle jsme řešili otázku, zda existují zázračné kuličky, které by jako jediné fungovaly na určitém revíru. Anebo jestli je možné, aby to či ono boilie na nějaké vodě nefungovalo vůbec. text: Michal Kučera Dnes se pustíme do dalších mýtů …
Český rybářský svaz začal na svém youtube kanálu zveřejňovat instruktážní videa rybolovné techniky. Jsou určeny trenérům casting sportu, pomohou nejen začínajícím závodníkům v této rybářské disciplíně, ale také všem rybářům, kteří třeba chtějí jen vylepšit svou techniku nahození. První čtyři discipl…
Silurus glanis je latinský název sumce velkého. Naše největší ryba byla odjakživa postrachem vod i rybářů. Vousaté monstrum plenilo rybí násadu a bambusové pruty lámalo jako sirky. Postupem času se však karta začala obracet. text: Zdeněk Hofman Koncem 50. let …
Podobně lze připravit i další druhy ryb, například kapra, cejna, plotici, perlína nebo tlouště. text: Dalibor Marounek Článek Karas na másle a česneku se nejdříve objevil na iRybářství….
Přiznám se, že mám rád svůj klid. Nejlépe se na rybách cítím někde v ústraní, když dlouho nepotkám člověka. Ale na druhou stranu potřebuji kontakt s řekou, rybou a životem kolem vody. Proto jsem se tentokrát zaměřil na stále populárnější způsob lovu …
Tímto trochu pozměněným příslovím bych chtěl upozornit na jednu z podob pytláctví, které bych dal přívlastek příležitostná. text: Jozef Májsky Tento nešvar lze omezit nebo i úplně zlikvidovat tím, že nejenom rybářská stráž, ale i řadoví rybáři budou věnovat zvýšenou pozornost …
Dnes už asi jen těžko zjistíme, jestli první ryby žily spíš samotářským způsobem života, nebo již v pradávných řekách a mořích příslušníci jednoho druhu, popřípadě i několika druhů, vytvářeli menší nebo větší uskupení. text: Jozef Májsky Důvody, proč u jednotlivých rybích …
Rybářům, kteří u vody tráví déle času, nastává otázka, co si dobrého uvařit. Někdy neberou, takže se musí sáhnout i do jiných zdrojů. Poměrně dlouho jsem volil variantu hotových jídel. Mám teď na mysli guláše z plechovky či instantní polévky. Jenže …
Do zámecké zahrady přispěchal bílý únor. Bledá obloha jako by zmrzla v odrazu na hladině Leknínového jezírka a v nose štípal studený vzduch. Byla-li někdy někde tak ledová voda, až z ní ploticím zčervenaly ploutve, přihodilo se to nejspíš právě tady. …
Lidově se mu říká řízek, hřízek, řezan… Hrouzek obecný(Gobio gobio) je drobná kaprovitá ryba s protáhlým válcovitým tělem, na spodní straně zploštělým. text: Jan Stluka Má relativně velkou hranatou hlavu. Tlamku na spodní straně hlavy ohraničuje pár velmi citlivých vousů. Stříbrné …
text: Dalibor Marounek Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odpočinout…. Článek Kapr na budínský způsob se nejdříve objevil na iRybářství….
Dne 8. března 1920 koupil Jaroslav Rousek od společnosti pro zápalkové zboží Helios a.s. továrnu v Zámku Žďár. Tehdy se firma jmenovala podle svého majitele Jaro J. Rousek, továrna na zámky, železné zboží a nástroje. text: Zdeněk Hofman V roce …
Republiková rada ČRS se sešla 8. února na svém pravidelném zasedání. Na programu byly zejména následující body – informace o celkovém výsledku celosvazového rybolovu a jeho redistribuci za rok 2023, informace o počtu členů ČRS v roce 2023, prodej celosvazových a celorepublikových …
Zdá se, že jaro je ještě daleko, ale uteče to jako voda. A až se jaro 2024 zeptá rybářského hospodáře, co dělal v zimě, dostane možná překvapivou odpověď: „Připravoval jsem třecí hnízdo pro candáty“. text: za ČRS Pavel Vrána, Lukáš …
Během lednového sčítání (13. –14. ledna) bylo na slovenských hnízdištích zjištěno 11 896 kormoránů velkých. Jedná se o tamní historicky nejvyšší počet zimujících kormoránů. Informuje o tom Richard Štencl z oddělení ichtyologie a ekologie rybářských revírů Slovenského rybářského svazu (SRZ) …
Vlastnosti karasa stříbřitého (Carassius auratus) jsme už v této rubrice zmiňovali několikrát. Řešili jsme celkovou problematiku druhu i jeho užitek v oblasti barevných (okrasných) ryb. Nyní se detailněji podíváme na jeho neobvyklý způsob rozmnožování a řekneme si, proč je tento nepůvodní …
Únor bílý, rybáři šílí. Upravené přísloví naznačuje, že pokud začne mrznout a sněžit, je s rybářským sportem zle. Doma za pecí je sice pohoda, každoročně však přibývá nadšenců vyznávajících celoroční lov. text: Zdeněk Hofman Zoufat nemusíme, ani když hladiny všech revírů …
Jednoduchý recept. text: Jaroslav Horník Článek Pstruh na grilu se nejdříve objevil na iRybářství….
Chňapal červený (obchodní název Red Snapper) je chutná ryba s narůžovělým masem. Velké lupínky masa jsou bez kostí a tužší konzistence. Nejčastěji se připravuje pečením, maso je sušší, máslem proto nešetříme. text: Dalibor Marounek Článek Pečený chňapal se nejdříve objevil …
S ohledem na některé zkreslené informace, které se šíří v souvislosti s návrhem na jednotné MP a P povolenky ČRS k lovu ryb, považujeme za důležité v této záležitosti uvést aktuální a relevantní údaje. text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého …
Host z Afriky uvázl na našem háčku pouze pomyslně. Tilapie nilská coby teplomilný druh nemá šanci v našich podmínkách přežít. Vyskytuje se pouze v umělých chovech. Přesto čas od času nějakému šťastlivci tilapie zabere. text: Zdeněk Hofman Zejména v minulosti …
Díky pestrému zbarvení a elegantním křivkám těla by střevle mohla aspirovat na titul miss pidiryba. Je to opravdu nádherná rybka z čeledi kaprovitých. text: Zdeněk Hofman Z olivově temného hřbetu vybíhají k světlejším žlutošedým bokům černé příčné pruhy. Břicho je …
Rybí šupiny připomínaly lidem svým tvarem a leskem drobné mince. Z toho vychází i jejich lidový název – penízky. S rybími šupinami jsou spojeny i některé lidové zvyky, např. dodnes rozšířené kladení šupiny kapra pod talíř při štědrovečerní večeři a její následné …