Tomáš Lotocki: Srpnové večerní hřmění – ryb a raků nadělení. Tato stará pranostika mimo jiné krásně ilustruje to, jak stálé a neměnné jsou zákony přírody a jak živočichové, byť se jejich životní prostředí zejména přičiněním člověka v průběhu uplynulých staletí …
Tomáš Lotocki: V minulém díle našeho seriálu, který mapuje historii jednoho z nejstarších způsobů získávání lidské obživy – lovu ryb, jsme si povídali především o tom, jak vypadala v minulosti druhová skladba ryb na českých a moravských řekách a které …
Tomáš Rozsypal: Minule jsem si oživil vzpomínku na chytání sumců v jámách při nízkém stavu řeky. Jámy, prohlubně a koryta jsou však super-fleky i při běžné nebo vyšší vodě. Sumci je mají rádi hlavně z důvodu vlastního bezpečí – najdou …
Tomáš Lotocki: V minulém díle našeho seriálu, který mapuje historii jednoho z nejstarších způsobů získávání lidské obživy – lovu ryb, jsme si povídali především o tom, jak vypadala v minulosti druhová skladba ryb na českých a moravských řekách a které …
Jan Vojta: Nevím jak Vy, ale já se rybářem stal už ve svých šesti letech. Tehdy jsem začal navštěvovat rybářský kroužek v jednom menším jihočeském městě. Vedoucí – pan Janus, mě naučil mít rád přírodu a vodu, naučil mě pozorovat …
Tomáš Rozsypal: Už odpradávna se rybáři snažili dostat na kobylku velkým bolenům. Nedaly jim spát mohutné výpady a prudké zálovy stříbřitých dravců na hladině. Hlad po záběrech byl ale větší než „zasycení“ úlovky. Teprve první průkopníci přívlače zjistili, že bolena …
Jozef Rozbora: Každý kto chodí s rybárskym náčiním k vode, má čas na premýšľanie. O tom ako začínal, ako prišiel k prvému úlovku, úrazu alebo láske. Ale aj ako získal skutočných nezištných kamarátov s priateľstvom kovaným rybačkou. Mnohí by vedeli …
Tomáš Vítek: Před léty se mi do rukou dostal zajímavý hrubý dubing. Po jeho vyzkoušení jsem naznal, že by nebylo špatné podělit se o pár fíglů, jak s ním pracovat. Hrubé dubingy neboli Hard dubing se nejčastěji používají tam, kde …
Jozef Rozbora: Bolo to v roku, kedy hranice medzi rybármi na našej a rakúskej strane Moravy boli zatvorené a ryby si mohli robiť vo vode čo chceli. Nebola možnosť nahodiť návnady a chytať tie medzinárodné trofeje. Bolo tam hraničné pásmo, …
Dušan Poliak: Tento příspěvek nemá za úkol polemizovat o tom, jaké krmení koupit, ale spíše o tom, jak z něj vytřískat maximum. Většina směsí se skládá z obilovin, konopí, strouhanky, drcených halibutek nebo rybích mouček. Navíc hraje mnoha odstíny. Jak …
Miroslav Tomala: Černá nebo bílá? Nebo raději oranžová? Ne! Určitě modrá! O čem že to je řeč? O rybářských firmách a jejich konkurenčním boji. Ať už se jedná o krmení či o vybavení, vždy byla a vždy bude mezi jednotlivými …
Jozef Rozbora: Rybár je vraj jediný človek, ktorý sa teší, keď ho domáca pani pošle k vode. Lenže ani my rybári nie sme rovnakí. Tu je niekoľko skupín:
Jan Vojta: Většina nadšených rybářů (včetně mě, samozřejmě) má své oblíbené barvy nástrahy. Každý může přísahat, že jejich volba je „tutovka“ a zaručeně předčí všechny ostatní. Někdo nedá dopustit na bílé, jiný na zelené, nebo růžové odstíny nástrahy. Ale záleží …
Tomáš Lotocki: V minulém díle našeho seriálu mapujícího dějiny lovu ryb jsme již opustili temný středověk a řekli si, jak se u nás rozvíjel chov ryb v druhé polovině 15. a v 16. století, tedy v čase, který je někdy …
Tomáš Rozsypal: Jak jsem minule nastínil, sumci velmi aktivně vyhledávají potravu, když je voda vyšší a je současně mírně podkalená. Jak ale berou v opačné situaci – tedy za extrémně nízké a průzračné vodě? Odpověď se nabízí sama – s …
Tomáš Lotocki: Zrcadlově hladkou hladinu rybníka brázdí bytelný splávek, s nímž čas od času zapumpuje asi patnácticentimetrová nástražní plotice, napíchnutá za hřbítek na masivním trojháčku. Káča náhle bez varování mizí pod vodou. „Štika“, vykřikne vedle mě sedící lovec a bere …
Jozef Rozbora: Prvý apríl je deň, keď si jeden z druhého robíme žarty, potom sa smejeme a zabávame. Veľmi mám rád tento deň, lebo mi pri vode umožňuje spestriť jednotvárnosť rybačky…
Tomáš Rozsypal: Jak bylo řečeno minule – strachovat se o budoucnost bolenů v našich revírech je celkem zbytečná starost. Bolen je poměrně plodná ryba (stejně jako všichni jeho kaprovití příbuzní), která se zabydlela ve většině typů vod (s výjimkou studených …
Tomáš Rozsypal: V jednom z úvodních dílů seriálu o chytání štik jsem se zmínil, že „vodní tygry“ na živé nástrahy nelovím už dobré čtvrtstoletí. Určitě se však nepokládám za fanatického ochránce drobných ryb a ani za ortodoxního „umělovláčkaře“. Můj důvod …
Tomáš Rozsypal: Jak už jsem dříve naznačil – o činorodosti „fousáčů“ výrazně rozhoduje momentální stav vody. Především výrazně zvýšený průtok dokáže dravce vybičovat k maximální lovecké aktivitě. Shrnu-li své dlouholeté zkušenosti, tak ideální podmínky k sumčí přívlači nastávají tehdy, pokud …
Tomáš Vítek: V jednom z předchozích dílech jste se mohli něco dozvědět o základech vázání dlouhých tělíček (např. napodobenin tiplic). Slíbil jsem, že představím celkem tři vázací techniky, takže v dnešní lekci můžeme zvesela pokračovat v krasojízdě a ukážeme si …
Dušan Poliak: Mnoho vody uplynulo od dob, kdy se k dochucování nástrah používaly vanilkové pudinky, med, jahodový sirup nebo třeba anýzové koření jsou dávno pryč. Dnes je v módě mít ve výbavě nějaký ten dip nebo jiné koncentrované ochucovadlo…
Jozef Rozbora: Aký nádherný úsek rieky! V pozadí sa rysovala skala Devína. Bola žltá ako vymodelovaná zo zlata, kde chytil každý poctivý rybár, ktorý nebol lakomý na financie vynaložené na zakŕmenie. To už sa stmievalo, nad riekou vyšiel mesiac, tak …
Zdeněk Hofman: V tomto díle se již potřetí vracíme k laminátovým prutům značkyTOKOZ. Národní podnik jejich výrobu zahájil koncem padesátých let minulého století. Technický pokrok se projevil i při výrobě rybářských prutů. Bambusové i štípané pruty upadly v zapomnění a …
Karel Prchal: Budu se asi opakovat, ale raději to znovu připomenu – jakost ryby podstatně ovlivňuje i její čerstvost. Nikdy neprohloupíte, když si úlovek upravíte a sníte co nejdříve po chycení. Každé delší uchovávání ryby (třeba i zamražené) už má …
Tomáš Rozsypal: Dalšími sumčími „top fleky“, o kterých jsem se zatím zmínil jen okrajově, jsou ponořené stromy. O jejich četnosti ve vodě se dnes převážně starají všudypřítomní bobři. Pokácené kmeny mají sumci (na rozdíl od rybářů) v náramné oblibě a …
Tomáš Rozsypal: Za dlouhá léta, která jsem prožil u vody, jsem nastřádal několik desítek kuriózních úlovků. Kupodivu nejvíc rybích rarit v mém fotoarchivu náleží introdukovanému druhu – pstruhu duhovému (Oncorhynchus mykiss). Proč? Z velké části se pravděpodobně jedná o různé …
Tomáš Rozsypal: Jestliže jsem minule probral lov na klasické twistery, pak rozhodně nemohu opomenout ani ostatní gumy, ke kterým mají štiky opravdovou důvěru. Jedná se o různé měkké napodobeniny tradiční štičí potravy – rybek a obojživelníků…
etnograf: Noc na svätého Jána sa oslavuje medzi 20. a 21. júnom, počas najsvetlejšieho obdobia v roku. Je to sviatok, ktorý ohlasuje príchod „skutočného leta“. Je to oslava svetla, leta a dlhej, lákavými udalosťami čakajúcej, noci. Pomyslené vlajky sa v …
Miroslav Tomala: V dnešní době se obchoduje už opravdu se vším. Ať už jde o spotřební zboží, služby nebo v krajním případě dokonce i lidi samotné. Nechci se zaobírat tím, co všechno jsou lidé schopni vyměnit za peníze, ale budu …