Rybářský rozcestník

Kapr a jeho cesta na vánoční stůl

Podle naší statistiky se v Česku kapr nebo jiná ryba vyskytuje na vánočním stole „pouze“ v 65-70 %. Ostatní rodiny na slavnostním talíři preferují jiné pochutiny. Vinnou klobásu, krůtu, řízek…

Vánoční kapr - jeho cesta na vánoční stůl

Přesto nejen ty z nás, co si Vánoce bez kapra neumíme představit, ale také ostatní čtenáře by možná zajímalo, jaká cesta kapra čeká, než se dostane do našich domácností. Tedy teď se budeme bavit o rybníkářství a né o tom, že si ho rybář prostě někde chytne 🙂

Začíná to samozřejmě chovem kaprů v rybnících. České rybníkařství má dlouholetou tradici. První zmínky o chovu kapra v českých zemích pocházejí z 11. století. Svědectví o tom přináší Kosmova kronika, která se v dodatku o založení Sázavského kláštera zmiňuje o rybníku a slupu k lovu ryb darovaných klášteru kolem roku 1034 knížetem Břetislavem I.

Slov ryb - rybník Broumar v Opočně

Slov ryb – rybník Broumar v Opočně

V našich podmínkách se kapr chová obvykle tři nebo čtyři roky. K výtěru se používají ryby známého původu a prověřených linií. Tyto generační kusy se chovají většinou odděleně od ostatních kaprů v matečních rybnících. K reprodukci se používají jedinci ve věku 5-7 let a pak se vyřazují. (Kapr patří mezi dlouhověké ryby. Věrohodně doložené stáří kapra je do 30 let. V literatuře je u domestikovaného kapra uváděn dokonce věk až 47 let.)

Za starých časů se ryby prodávaly bezprostředně po výlovu, rozvážely se v lejtách, obrovských ležatých sudech o objemu asi 4 hl. Kapři byli přepravováni i na velké vzdálenosti, například z Jižních Čech přes Šumavu do Rakouska a Bavorska, někdy i do Itálie. Čeští rybáři byli pověstní i dopravou ryb na vorech, za dobrého stavu vody se plavili s rybím nákladem přes Prahu až do Německa. Zahraniční poptávka po našich rybách dokazuje, jak byl český kapr vysoce ceněn, přesto že to tedy nebylo jídlo běžně finančně dostupné pro vesnické obyvatelstvo, a to ani o Vánocích.

Slov rybníka Broumar v Opočně - třídění ryb

Slov rybníka Broumar v Opočně – třídění ryb

Dnes jsou kapři bezprostředně po výlovu „sádkováni“, po dobu před prodejem se nechávají v proudící vodě, aby maso ztratilo svou bahnitou příchuť. Ryba se tím ocitá na dlouhou dobu mimo své přirozené prostředí a již tím je velmi pravděpodobně odsouzena k zániku. Vypuštěním zakoupené- ho kapra do řeky ho tedy pravděpodobně nezachráníme.

Ryby připravené k prodeji

Ryby připravené k prodeji

O vánočním čase se vždy roztrhne pytel z mnoha pouličními prodejci kaprů. Tito stánkaři jsou velmi přísně kontrolováni hygieniky a živnostenským úřadem a proto se již dnes nemusíme bát různých podvodníků, kteří by se nám snažili prodat podřadné nebo dokonce nemocné ryby. Přesto není stánek jako stánek. Běžným pohledem do kádí a letmým zhodnocením kultůry prodeje si však každý občan může udělat jasno, kde to funguje a kterým stánkům se raději obloukem vyhnout. A kdo se bojí kupovat potraviny na ulici, může navštívit obchodní řetězce, kteří dnes nabízejí i živé ryby po celý rok. Já si přesto myslím, že nákup kapra u stánků k našim vánočním rituálům prostě patří.

Autor: ReceptyOnline.cz

Nejčtenější články

Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.