Rybářský rozcestník

Kapr a jeho cesta na vánoční stůl

Podle naší statistiky se v Česku kapr nebo jiná ryba vyskytuje na vánočním stole „pouze“ v 65-70 %. Ostatní rodiny na slavnostním talíři preferují jiné pochutiny. Vinnou klobásu, krůtu, řízek…

Vánoční kapr - jeho cesta na vánoční stůl

Přesto nejen ty z nás, co si Vánoce bez kapra neumíme představit, ale také ostatní čtenáře by možná zajímalo, jaká cesta kapra čeká, než se dostane do našich domácností. Tedy teď se budeme bavit o rybníkářství a né o tom, že si ho rybář prostě někde chytne 🙂

Začíná to samozřejmě chovem kaprů v rybnících. České rybníkařství má dlouholetou tradici. První zmínky o chovu kapra v českých zemích pocházejí z 11. století. Svědectví o tom přináší Kosmova kronika, která se v dodatku o založení Sázavského kláštera zmiňuje o rybníku a slupu k lovu ryb darovaných klášteru kolem roku 1034 knížetem Břetislavem I.

Slov ryb - rybník Broumar v Opočně

Slov ryb – rybník Broumar v Opočně

V našich podmínkách se kapr chová obvykle tři nebo čtyři roky. K výtěru se používají ryby známého původu a prověřených linií. Tyto generační kusy se chovají většinou odděleně od ostatních kaprů v matečních rybnících. K reprodukci se používají jedinci ve věku 5-7 let a pak se vyřazují. (Kapr patří mezi dlouhověké ryby. Věrohodně doložené stáří kapra je do 30 let. V literatuře je u domestikovaného kapra uváděn dokonce věk až 47 let.)

Za starých časů se ryby prodávaly bezprostředně po výlovu, rozvážely se v lejtách, obrovských ležatých sudech o objemu asi 4 hl. Kapři byli přepravováni i na velké vzdálenosti, například z Jižních Čech přes Šumavu do Rakouska a Bavorska, někdy i do Itálie. Čeští rybáři byli pověstní i dopravou ryb na vorech, za dobrého stavu vody se plavili s rybím nákladem přes Prahu až do Německa. Zahraniční poptávka po našich rybách dokazuje, jak byl český kapr vysoce ceněn, přesto že to tedy nebylo jídlo běžně finančně dostupné pro vesnické obyvatelstvo, a to ani o Vánocích.

Slov rybníka Broumar v Opočně - třídění ryb

Slov rybníka Broumar v Opočně – třídění ryb

Dnes jsou kapři bezprostředně po výlovu „sádkováni“, po dobu před prodejem se nechávají v proudící vodě, aby maso ztratilo svou bahnitou příchuť. Ryba se tím ocitá na dlouhou dobu mimo své přirozené prostředí a již tím je velmi pravděpodobně odsouzena k zániku. Vypuštěním zakoupené- ho kapra do řeky ho tedy pravděpodobně nezachráníme.

Ryby připravené k prodeji

Ryby připravené k prodeji

O vánočním čase se vždy roztrhne pytel z mnoha pouličními prodejci kaprů. Tito stánkaři jsou velmi přísně kontrolováni hygieniky a živnostenským úřadem a proto se již dnes nemusíme bát různých podvodníků, kteří by se nám snažili prodat podřadné nebo dokonce nemocné ryby. Přesto není stánek jako stánek. Běžným pohledem do kádí a letmým zhodnocením kultůry prodeje si však každý občan může udělat jasno, kde to funguje a kterým stánkům se raději obloukem vyhnout. A kdo se bojí kupovat potraviny na ulici, může navštívit obchodní řetězce, kteří dnes nabízejí i živé ryby po celý rok. Já si přesto myslím, že nákup kapra u stánků k našim vánočním rituálům prostě patří.

Autor: ReceptyOnline.cz

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím