Rybářský rozcestník

Správný postup při rozmrazování ryb

Většina lidí dělá tu chybu, že se snaží zmražené rybí maso co nejrychleji rozmrazit a to buď pomocí mikrovlnné trouby nebo ponořením ryb do vařící vody. Ale to je špatně! Chcete-li, aby jste si na rybách opravdu pochutnali a zachovali kvalitu jejich masa, musíte dát rozmrazení ryb čas a rozmrazovat je vždy pomalu, pěkně pozvolna.

fish-zmrazeni-pstruzifish-zmrazeni-kaprifish-zmrazeni-pstruzi2

Vzhledem k tomu, že Česko je vnitrozemský stát, nezbývá nám, než mořské ryby dovážet. Velká část z nich se k nám pak dostává zamrazená, což je logické. Čištění, kuchání a zamrazení ryb se děje často již přímo na lodích, aby se dostaly ke koncovému zákazníkovi v co nejlepším stavu. Ryby jsou zprudka zmrazované šokem, za velmi nízkých teplot, díky tomu pak zůstává jejich maso téměř neporušené a velice kvalitní. Po celou dobu dopravy a také v prodejnách se přechovávají ryby v teplotách pod bodem mrazu a tak je jen na nás zákaznících, jestli si dovezeme zakoupené ryby v pořádku, dobře zamrazené, až k sobě domů, nebo je necháme například povolit dlouhým převozem špatně uložené v obyčejných taškách, místo toho, abychom je uložili do vhodných termo nádob či speciálních tašek určených na převoz mrazených produktů.

Pstruzi na ledu …

Na českém trhu je dnes k dostání řada umělohmotných boxů a termo tašek určených na převoz potravin, kdy hlavně v letních měsících se bez nich neobejdeme, pokud nechceme zmrazené ryby, ale i jiné výrovky, aby nám teplem v kufru auta nepovolily. Převoz potravin z obchodu domů rozhodně nepodceňujte, často právě při transportu a špatném uskladnění zamrazeného zboží si sami ničíme kvalitní potraviny jejich předčasným povolením.

Málo kdo ví, že rybí maso, i když bylo řádně zpracováno a zmrazeno, začne ztrácet svoji kvalitu již po třech týdnech bez ohledu na to, jak kvalitní máte doma mrazící box. Proto i zmrazené výrobky, včetně rybího masa, dlouhodobě v mrazničkách neuchovávejte a raději je rychle upotřebte. Obecně se doporučuje nakoupené, nebo i čerstvě zamrazené ryby, nechat v mrazácích nejdéle 3 měsíce! Potom jde kvalita masa rapidně dolů. Najdete-li pak zamrazené ryby, které jsou více jak 6 měsíců zamrazené, raději je nekonzumujte, protože to už může jít i o vaše zdraví.

Dost ale poučování o délce skladování ryb, pojďme si tedy říci, jak správně rozmrazit rybí maso.

Správné rozmrazování ryb

Asi nejlepší způsob, jak rozmrazit ryby, je přendat je z mrazáku do ledničky a nechat je 24 hodiny velmi pomalu roztát. Tento způsob je k rybímu masu nejšetrnější a ryby při něm téměř neztrácejí na svojí kvalitě. Pokud přeci jen spěcháte, dá se tento postup urychlit tím, že ryby ponoříte do nádoby s ledovou vodou a pak je necháte v lednici pomalu roztát, tak ušetříte pár hodin a maso zůstane pořád dost kvalitní.

Ovšem rozhodně nezkoušejte vše urychlit v mikrovlnné troubě! Jakékoliv maso, natož rybí, které patří mezi nejchoulostivější masa vůbec, ztratí svoji strukturu, hrozí nechtěné povaření masa a celkově se s ním bude hůře dále pracovat, pokud na něj použijete mikrovlnku. Rozhodně vám většinou takto rozmrazená ryba chutnat nebude.

Další metodu, kterou chybně volí mnoho lidí, je vložit ryby do horké vody. Další způsob, jak zničit nejen rybí maso ještě dříve, než ho začnete dále tepelně upravovat. Rozmrazováním ryb v horké vodě opět zničíte strukturu masa a hlavně jejich chuť.

Sladkovodní ryby jsou na tom stejně, jako ryby mořské ….

Suma sumárum

Stejně jak dlouho někdy trvá chycení ryb, podobně dlouhou dobu potřebují ryby na to, aby nám pěkně pozvolna roztály, pokud jsme je měli zamrazené. Asi nejlepší rada je ryby vůbec nemrazit a jíst je čerstvé. Ovšem hlavně u mořských ryb nám většinou nic jiného nezbývá, než je zamrazit, pokud si je chceme dovést dojmů. A u kupovaných ryb je to jasné. Koupíme-li ryby zmrazené, zkontrolujte si na obalu, kdy vlastně byly zamrazené. Pokud to bylo dříve, jak před 3 měsíci, vraťte je zpátky do mrazničky a najděte si čerstvější ryby. Ty pak doma co nejdříve nechte postupně, pěkně pozvolna rozmrazit a co nejdříve je tepelně upravte, aby jste si na nich opravdu pochutnali, skoro, jako na těch čerstvých, vytažených ten den z moře.

Tento článek jsem věnoval především mořským rybám, ale obecně tyto rady platí i pro ryby sladkovodní. Každý zkušený rybář ví, že nejchutnější je ta ryba, kterou jsme si ten den chytili a večer pak připravili k snědku. Konzumujte především čerstvé ryby a do mrazáku je dávejte jen výjimečně a pokud ano, tak jen na pár týdnů, jinak si totiž na nich moc nepochutnáte.

Nejčtenější články

Prosba všem lidem dobré vůle, nepouštějte zakoupené vánoční kapry zpět do rybníků, potoků a řek!

Mnoho lidí to dělá. Myslí to bobře. Chtějí kapříkovi zachránit život a darovat mu svobodu. Netuší však, že mu tím zajistili jen pomalou a trýznivou smrt. Důvodů, proč vánoční kapr nemá šanci své vypuštění do přírody přežít je mnoho. Pokusím se vám vysvětlit alespoň některé z nich.

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Chytání na feeder – úplné začátky

Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!